کمبود آب ،کشت محصولات تابستانه در شمال خوزستان را ناممکن کرده است # دزفول، خبرگزاری جمهوری اسلامی 29/03/79 داخلی. اقتصادی. کشاورزی.
به رغم گذشت دو هفته از زمان کشت محصولات تابستانه در مناطق دزفول، شوش، اندیمشک و شوشتر در شمال استان خوزستان به دلیل عدم تامین آب ، کشاورزان این مناطق برای کشت محصولات خود همچنان در بلاتکلیفی بسر می برند.
کشاورزان این مناطق که همه ساله بعدازاتمام برداشت محصول گندم از مزارع مناطق شمالی استان خوزستان اقدام به آماده سازی اراضی خود برای کشت محصولات تابستانه از جمله ذرت دانه ای می کنند امسال به دلیل عدم انعقاد قرارداد آب ازسوی شرکت بهره برداری از شبکه های آبیاری ناحیه شمال خوزستان،تاکنون موفق به آماده سازی اراضی خود برای کشت نشده اند.
یکی از کشاورزان منطقه صفی آباد دزفول گفت: طی دو هفته گذشته چندین بار برای انعقاد قرارداد آب به امور مشترکین شبکه آبیاری ناحیه شمال خوزستان مراجعه کرده اما هر بار انعقاد قرارداد آب را به روز بعد موکول کرده اند.
نادعلی کرمی که مسوول گروه کشاورزی شماره 14 منطقه صفی آباد دزفول است افزود:به دلیل سهل انگاری مسوولان ذیربط در تامین آب کشاورزی مورد نیاز، کشاورزان بهترین زمان برای کشت محصولاتی چون ذرت دانه ای را از دست می دهند.
وی ضمن انتقاد از وزارت کشاورزی که شعار حمایت از کشاورز داده اما عملا هیچگونه اقدامی دراین زمینه انجام نمی دهد گفت:چگونه است که دولت کشاورزان را تشویق به کشت محصولاتی چون گندم و ذرت دانه ای می کند اما برای حل مشکل کمبود آب کشاورزان هیچگونه اقدامی انجام نمی دهد؟ یکی دیگر ازکشاورزان دزفول نیز گفت: امور مشترکین شبکه آبیاری ناحیه شمال خوزستان با نصب اطلاعیه ای اعلام کرده تا اطلاع ثانوی قرارداد آب با کشاورزان منعقد نخواهد کرد.
منوچهر زارع کریمی افزود: درصورتیکه آب مورد نیاز کشاورزان برای آماده سازی اراضی کشت تابستانه تاچند روز آینده فراهم نشود، به دلیل سپری شدن زمان کشت در مناطق شمال خوزستان،کشت محصولاتی چون ذرت دانه ای غیرممکن خواهد شد.
این کشاورزافزود: شرکت بهره برداری ازشبکه های آبیاری ناحیه شمال خوزستان اخیرا طرحی رادردست اجرا دارد تاآب مورد نیازکشاورزان را به صورت لیتری (حجمی ) محاسبه نماید که به دلیل عدم استقبال کشاورزان ازاین طرح عمدا از انعقاد قرارداد آب با کشاورزان امتناع می کند.
عبدالرضا دریکوندی از کشاورزان منطقه "زاویه" دزفول نیز گفت: دو هزارو 700 هکتارازاراضی منطقه زاویه دزفول به دلیل قطع آب کشاورزی طی دو سال گذشته از آبی به دیم تبدیل شده است.
مهندس عبدالعلی فرجی مسوول کمیته فنی مدیریت کشاورزی شهرستان شوش نیز گفت: به رغم قول مساعد مسوولان شرکت بهره برداری از شبکه های آبیاری ناحیه شمال،تاکنون هیچگونه اقدامی برای تامین آب کشاورزان منطقه شوش صورت نگرفته است.
وی افزود: در حالیکه در سال زراعی جاری برای کشت 11 هزارو 500 هکتار ذرت دانه ای در منطقه شوش از سوی مدیریت کشاورزی این شهرستان برنامه ریزی شده و تاکنون می بایست حداقل یک سوم اراضی برای کشت ذرت دانه ای آماده می شد، به دلیل نبود آب مورد نیاز هیچگونه عملیات " ماخار " ( آماده سازی زمین برای کشت ) صورت نگرفته است.
گفته شده به دلیل عدم تامین آب مورد نیاز اراضی زیر شبکه آبیاری دز، حدود چهار هزار هکتار باغات مرکبات منطقه دزفول و شوش نیز در حال خشک شدن می باشد.
یک فرد مطلع در شرکت بهره برداری از شبکه های آبیاری ناحیه شمال نیز گفت: به دلیل خشکسالی در حوزه آبریز رودخانه های استان خوزستان، سد دز در حال برنامه ریزی برای تامین آب شرب، آب کشاورزی و نیز تولید برق می باشد.
وی که خواست نامش فاش نشود افزود: به رغم اینکه پانزده خرداد ماه زمان تامین آب و عقد قرارداد کشت با کشاورزان مناطق دزفول، شوش و اندیمشک می باشد اما به دلیل عدم تامین آب ازسوی سد دز،امکان عقد قرارداد کشت با کشاورزان ازسوی شرکت بهره برداری از شبکه های آبیاری ناحیه شمال خوزستان میسر نشده است.
وی گفت:براساس برنامه ریزی انجام شده قرار بود ازاواخر هفته گذشته مقدار آب مورد نیاز شبکه آبیاری دز تامین شود که تاکنون از سوی سد دز اقدامی صورت نگرفته است.
وی مقدار آب مورد نیاز شبکه آبیاری دز را یکصد متر مکعب در ثانیه ذکر کرد.
حیدرعلی نورایی فرماندار دزفول نیز گفت: با اینکه مقدار آب موجود در دریاچه پشت سد دز، تنها اندکی کمتر از سطح مورد نظر می باشد اما عدم تامین آب مورد نیاز شبکه آبیاری دز از سوی مسوولان ذیربط سوال برانگیز است.
کشاورزان مناطق دزفول و شوش طی چند هفته گذشته با اجتماع در مقابل امور مشترکین شبکه آبیاری دز نسبت به عدم تامین آب و عدم انعقاد قرارداد آب با آنان اعتراض کردند.
یکصد هزار هکتار از اراضی کشاورزی شمال خوزستان زیرشبکه آبیاری دز قرار دارند.