کارشناسان : تخریب عرصه های طبیعی و جنگل های گیلان نگران کننده است # رشت ، خبرگزاری جمهوری اسلامی 21/12/1378 داخلی.اقتصادیی.جهاد سازندگی.منابع طبیعی.جنگل.مرتع.
کارشناسان و دوستداران طبیعت می گویند : قطع درختان برای کسب درآمد و تخریب جنگل های استان گیلان طی سال های اخیر بسیار نگران کننده است.
آنان تخریب جنگل را یکی از عوامل اصلی جاری شدن سیل دانسته و برای نمونه به سیل ماسوله در نهم مرداد 77 که منجر به کشته شدن بیش از 50 نفر شد، اشاره کردند.
به گفته آنان ، سود جویان و قاچاقچیان چوب هر سال با قطع درختان و بهره برداری بی رویه عرصه طبیعی را به نابودی می کشانند و مراکز رسمی نیز توان برخورد و جلوگیری از این امر را ندارند.
محمود فرج پور یکی از کارشناسان محیط زیست در اینباره اظهار داشت : هر گونه بهره برداری با توجه به مساحت اندک باقیمانده جنگل های گیلان توجیه اجتماعی اقتصادی ندارد و جنگل های و مراتع بکر استان باید به عنوان ذخیره گاه درختان بومی و کهن گیلان حفظ شود.
این کارشناس محیط زیست گفت : با افزایش جمعیت ،برخی از عرصه های طبیعی مانند جنگل ، به مزارع برنج و چای تبدیل شده که این امر باتوجه به افزایش شمار دام ، تخریب جنگل ها را به شدت افزایش داده است.
فرج پور افزود: چرای بی رویه دام در استان بیشترین سهم تخریب جنگل ها را نسبت به دیگر عوامل دارد.
وی اضافه کرد : اقدامات عمرانی و توسعه محیط انسانی ، بهره برداری بی رویه و حوادث غیر مترقبه از دیگر عوامل تخریب جنگل های گیلان در سال های اخیر می باشد.
وی یادآور شد: کاشت گونه های غیر بومی و سوزنی برگان به دلیل کاهش دادن ظرفیت نگاهدارندگی خاک و افزایش میزان اسیدیته از دیگر عوامل تخریب جنگل است.
امام جمعه رشت نیز گفته است : گروه های غیرقانونی دراستان هزاران هکتار درخت را می تراشند و تبلیغ می کنند بجای ان درخت می کارند، اماخدا شاهد است که درختی کاشته نمی شود.
حجت الاسلام و المسلمین صادق احسانبخش افزود: عده ای مدعی هستند که جنگل نشینان با تخریب جنگل ، باعث ایجاد سیلاب ها می شوند.
وی گفت : تخریب اصلی را گروهی انجام می دهند که به اصطلاح قانونی جنگل را برای بهره برداری می تراشند.
رییس کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی از تسریع روند نابودی خاک و عرصه های جنگلی کشور و تبدیل زمینهای کشاورزی به واحد تجاری و مسکونی اظهار نگرانی کرد.
عبدالغفار شجاع نماینده مردم بندر انزلی در مجلس شورای اسلامی افزود: روند رو به گسترش تخریب خاک، مراتع و جنگل هاموجب کاهش قدرت تثبیت نزولات آسمانی در کشور شده است.
وی گفت : تخریب جنگل و مراتع یکی ازعوامل عمده جاری شدن سیل و فرسایش خاک است.
بنابه اعلام آب منطقه ای گیلان ، سالانه 50 میلیون تن رسوب به طریق غیر- مکانیکی از پشت سد سپیدرود تخلیه می شود در حالیکه کارشناسان تخلیه این میزان رسوب را تنها 30 درصد کل رسوبات وارداتی سالانه می دانند.
افزایش تخریب جنگل و مراتع و فرسایش خاک براساس گزارش اداره امور سدهای استان رسوبات پشت سد سپید رود را درده سال گذشته پنج برابر افزایش داده است.
کارشناسان مرکز تحقیقات و پژوهش های معاونت آبخیزداری جهاد سازندگی گیلان می گویند: سالانه 4/4 میلیون تن خاک از 224 هزار هکتارمرتع این استان به دلیل تخریب جنگل ها و فقر پوشش گیاهی شسته می شود.
این کارشناسان معتقدند، هر هکتار مرتع استان گیلان سالانه 20 تن خاک خود را به دلیل فرسایش از دست می دهد.
یکی از کار شناسان منابع طبیعی که خواست نامش فاش نشود ، افزود : بروز بحرانها و مشکلات اقتصادی ، نبود قوانین نظارتی و بهره برداری غیر اصولی سبب تخریب ناگهانی جنگلها و مراتع درسطح استان شده است.
عبدالله توکلی یکی از کارشناسان منابع طبیعی گیلان می گوید : محرومیت ، فقر فرهنگی، بیکاری همراه با رشد جمعیت انسانی و دام در جنگل موجب قاچاق چوب و بهره برداری بی رویه سنتی روستاییان از جنگل های استان شده است.
وی افزود: سوداوری چوب با توجه به قیمت ان در بازار موجب شده تا برخی ازافراد برای ایجاد درآمد به قاچاق چوب به عنوان یک شغل ثابت روی آورند.
عبدالله توکلی اضافه کرد: جلوگیری از تخریب جنگل ها و قاچاق چوب تنها باشیوه های کنترلی وبرخورد با قاچاقچیان میسر نیست و نیاز به کار فرهنگی و ایجاد بسترهای اقتصادی در مناطق جنگل نشین است.
معاون فنی منابع طبیعی گیلان گفت: 55 درصد تخریب عرصه های طبیعی و جنگل های استان ناشی از وجود بیش از ظرفیت دام و چرای بی رویه می باشد.
اسماعیل اسدی افزود: در حال حاضر، یک میلیون و800 هزار واحد دامی به روش دامداری سنتی و اطراق در مناطق مختلف جنگلی از علوفه اندک کف جنگل و سرشاخه درختان ، تغذیه می کنند.
از سوی دیگر استاندار گیلان معتقد است : عامل اصلی نابودی جنگل های استان شرکت های بهره بردار چوب هستند که در ظاهر قانونی از جنگل هااستفاده می کنند در حالیکه مسوولان اداره منابع طبیع وجود دام را همواره یکی از عوامل تخریب ذکر می کنند.
علی صوفی گفت : هیچ بهره برداری به دلیل توجه به منافع مادی خود مفید نیست و و برای محروم کردن مردم از منابع طبیعی واستفاده اختصاصی از جنگل اقدام می کند.
براساس آمار موجود یک شرکت دولتی ، پنج شرکت خصوصی و هشت شرکت تعاونی بهره بردار جنگل در گیلان وجود دارد که تاکنون 245 هزار هکتار جنگل استان در قالب طرح جنگلداری به این شرکت ها واگذار شده است.
آمار نشان می دهد این شرکت ها سالانه بین 350 تا 400 هزار متر مکعب چوب صنعتی برداشت می کنند.
شعبانعلی نظامی مدیرکل محیط زیست گیلان معتقد است : در 50 سال گذشته 250 هزار هکتار جنگل گیلان نابود شده است که این رقم نشان می دهد که بطور متوسط سالانه پنج هزار هکتار جنگل تخریب می شود. از سوی دیگر مدیرکل منابع طبیعی گیلان می گوید : سالانه 116 هکتار ازجنگل های گیلان از بین می رود.
محمد رضا رضایی خواه اضافه کرد : سالانه بین سه هزار تا سه هزار و 500 هکتار در استان جنگلکاری می شود.
یک کارشناس منابع طبیعی گیلان که خواست نامش فاش نشود ، گفت : گرچه هر سال یک میلیون تا 5/1 میلیون اصله نهال در سطحی معادل دو هزار و پانصد تا سه هزار هکتار با هدف احیاء در گیلان کاشته می شود اما این میزان کاشت نهال بسیار کمتر از روند تخریب جنگل هاست.
استفاده از سرشاخه های درختان برای سوخت زمستانی به گفته کارشناسان منابع طبیعی یکی دیگراز عوامل تخریب جنگل است بطوریکه براساس امار موجود سالانه بیش از600 متر مکعب چوب برای این امر ازعرصه های جنگلی استان برداشت می شود.
بر اساس آمار موجود 13 هزار خانوار دامدار جنگل نشین در مناطق مختلف استان وجود دارد که از این شمار 65 درصد آن کمتر از صد واحد دامی را در اختیار دارند.
استان گیلان دارای 565 هزار هکتار جنگل است که ازاین میزان 145 هزار هکتار درجه یک ، 154 هزار هکتار درجه دو و 165 هزار هکتار درجه سه و بقیه درجه چهار می باشد.
وسعت مراتع استان 224 هزار هکتار می باشد که از این میزان 66 هزار و 500 هکتار درجه یک ، 137 و 900 هکتار درجه دو و بقیه درجه سه است.