کارشناسان می گویند : پرورش شتر در سیستان و بلوچستان ضروری است # زاهدان خبرگزاری جمهوری اسلامی 04/05/76 آمار و اطلاعات ارایه شده از سوی جهاد سازندگی سیستان و بلوچستان حاکیست که این استان با پرورش 84 هزار نفر شتر ، مقام اول را از این حیث در کشور داراست .
استفاده از حداقل منابع علوفه یی و علوفه های بدبو، سمی و خاردار که سایر دامها از جمله گاو و گوسفند قادر به خوردن آنها نیستند و وسیع بودن میدان چرای شتر از جمله مزایایی است که کارشناسان می گویند با در نظر داشت ایـن مزایا پرورش شتر برای حفظ و احیای مراتع استان ضروری است.
وسعت مراتع این استان 11 میلیون و 800 هزار هکتار اعلام شده که 80 درصـد آن را ، مراتع فقیر و 20 درصد را مراتع غنی شامل می شود.
در مراتع سیستان و بلوچستان ، سالانه 458 هزار تن علوفه تولید می شود که تکافوی 627 هزار واحـد دامی را دارد ، در حالی که این استان ، دارای چهار میلیون و 700 هزار واحد دامی است .
رییس مـرکز تحقیقات منابـع طبیعـی و امـور دام جهـاد سازنـدگی سیستان و بلوچستان می گوید: در سرشماری دام، هر نفر شتر شش واحد دامی محسوب می شود که با این احتساب ، 504 هزار واحد دامی استان را شتر تشکیل می دهد.
مهندس محمد جواد سلجوقی افزود : چون مراتع استان برای پرورش دام مقـرون به صرفه نیست و دام نیز در آن رشد لازم را نخواهد داشت ، پرورش دامهایی که کمترین ضربه را به مراتع استان وارد می کند ، ضروری است .
بنا به آمار اداره کل منابع طبیعی جهاد سازندگی این استان، 5/5 میلیارد ریال اعتبار برای احیا و اجرای طرح های منابع طبیعی سیستان و بلوچستان در سال گذشته صرف شده است.
شتر سیستان و بلوچستان از نوع یک کوهانه است و عمده مناطق پـرورش آن به دلگان ، جلگه چاه هاشم و جازموریان ، زر آباد و دشتیاری، نصرت آباد و میر جاوه ، سفیدابه ، گشت ، جالق ، بم پشت و سوزگز و دشت رباط می باشد.
یک کارشناس امور دام گفت : بررسی خصوصیات تولید مثل شتر این منطقه نشان می دهد که میانگین سن بلوغ شترهای ماده 5/3 سالگی ، سن جفتگیری شترهای نر شش سالگی ، طول دوره آبستنی 12 ماه و شیرواری 12 الی 24 ماه ، فاصله بین دو زایش 2 سال و فصل زایش غالبا زمستان و اوایل بهار است.
برای ارایه خدمات دامپزشکی ، آموزشهای ترویجی ، ترویج شترداری و پـروار بندی آن ، ساخت آبشخور در مسیر چرا، افزایش تولید گوشت، شیر و اشتغالزایی روستائیان و عشایـر ، جهاد سازنـدگی سیستان و بلوچستان ، تاکنون سه مرکـز خـدمات رسانی شتر در مناطق "ریک ملک" زاهدان ، "دشت رباط" خاش و "دلگان" ایرانشهر ایجاد کرده است.
مهندس محمد رضا میر امینی مدیر ترویج و مشارکت مردمی جهاد سازندگی ایـن استان نیز می گوید : در دو سال گذشته ، برای آشنایی بیشتر شترداران منطقه با مسایل بهداشتی و پـرورشی شتـر ، ایـن مـدیریت اقدام به برگزاری کلاسهای آموزشی برای 600 نفر شتردار کرده است.
گزارش روابط عمومی جهاد سازندگی سیستان و بلوچستان حاکیست : سـالانه بیش از 25 هزار تن گوشت قرمز در این استان تولید می شود که بخشی از منابع آن شتر منطقه است بطوریکه ، علاوه بر تامین نیاز استان به سایر نقاط کشور نیز ارسال می شود .
کارشناسان می گویند : شیر شتر حاوی مقدار زیادی ویتامین"ث" است که بـرای درمان یبوست ، خونریزی لثه ها و دردهای استخوانی مفید می باشد.