سیب و انگور دو محصول عمده صادراتی آذربایجان غربی # ارومیه - خبرگزاری جمهوری اسلامی 09/06/76 مدیرکل صنایع آذربایجان غربی می گوید: سیب درختی وانگور که به عنوان دو محصول عمده صادراتی در آذربایجان غربی شناخته شده اند، مواداولیه یکصد واحد تبدیلی وسردخانه رانیز تامین می کند.
منوچهرکیانفرمی افزاید : در واحدهای تبدیلی و سردخانه ای استان سالانه افزون بر200 هزارتن سیب درختی و یکصد هزارتن انگور به کنسانتره، آبمیوه و کشمش تبدیل می شود.
وی می گوید: بیش از 150 هزار تن از این میوه ها نیز برای نگهداری به سردخانه ها سپرده می شود.
براساس آخرین آمار سازمان کشاورزی هم اکنون سالانه 530 هزار تن سیب درختی و 140 هزار تن انگور در آذربایجان غربی به عمل می آید.
از این دو محصول سالانه 29 هزارتن کنسانتره سیب،20 هزارتن کشمش صنعتی ، 10 هزارتن آبمیوه و2500 تن کمپوت به دست می آید.
مدیر کل استانداردوتحقیقات صنعتی آذربایجان غربی نیز می گوید : محصولات تبدیلی آذربایجان غربی درچند سال اخیربا نزدیک شدن به استانداردهای جهانی مشتریان خوبی در سراسر جهان پیدا کرده است .
نظام الدین برزگری می افزاید:پارسال نزدیک به 10 هزارتن سیب درختی ، 20 هزارتن کنسانتره سیب و 16 هزارتن کشمش صنعتی به ارزش 57 میلیارد ریال به خارج از کشور صادر شد.
به رغم ارزش اقتصادی وصادراتی این محصولات ،باغداران و گاهی مسوولین استان از نبود برنامه مناسب برای خرید ،جذب و صدورمحصولات نهائی به خارج از کشور انتقاد می کنند.
امام جمعه ارومیه نیز دراین ارتباط می گوید : پائین بودن قیمت خرید سیب وانگور ازباغداران حتی هزینه برداشت و حمل محصول راهم تامین نمی کند.
حجت الاسلام والمسلمین غلامرضاحسنی تاکید می کند:با این روند قیمت گذاری بیم آن می رود که باغداران بیش از این تحمل ضرر را نداشته وباغهای خود را تخریب کنند.
استاندار آذربایجان غربی نیز می گوید: برای رونق کشاورزی و اقتصادی استان توسعه صادرات امری ضروری است ولی با توجه به سیاست تثبیت نرخ ارز مشکل عمده ای در امر صادرات وجود دارد.
علی سعادت می افزاید:سیاست تثبیت نرخ ارز باتوسعه صادرات تعارض اساسی دارد که باید مسوولین به فکر رفع این مشکل باشند.
وی همچنین قیمت های فعلی محصولات کشاورزی را متناسب باشرایط اقتصادی کشور نمی داند و می گوید: با این روند قیمت گذاری توسعه در بخش کشاورزی ممکن نیست .
ابراهیم صفری یک باغدارارومیه ای می گوید :واحدهای تبدیلی تا آنجا که می توانند در حق باغداران اجحاف می کنند به این معنی که به قیمت دلخواه خود محصول را می خرند و پول آنرا گاهی با یکسال تاخیر می پردازند.
وی می افزاید: با این قیمتها که واحدهای تبدیلی سیب رامی خرند هزینه جمع آوری و حمل آن به کارخانه هم تامین نمی شود.
هم اکنون که زمان جمع آوری سیب های درجه سه و چهار آغاز شده واحدهای تبدیلی برای این محصول قیمتی تعیین نکرده اند.
با این حال سیب های درجه سه وچهار( زیردرختی ) توسط دلالانی که امروزه در مبادی ورودی شهر ارومیه مستقر شده اند به قیمت هر کیلو 120 تا 150 ریال خریداری و به کارخانه ها تحویل می شود.
مدیر کل برنامه ریزی استانداری آذربایجان غربی می گوید: بانشست هائی که درچندروزاخیر بامدیران واحدهای تبدیلی و تعاونی باغداران ارومیه انجام گرفته بزودی قیمت محصول زیردرختی تعیین می شود.
نادر صفرزاده می افزاید:بااعلام قیمت توافقی سعی خواهد شد دست واسطه ها و دلالان در خرید و فروش سیب کوتاه شود.
وی اضافه می کند: تاکنون توافق قطعی برای قیمت خرید این محصول صورت نگرفته ولی نسبت به قیمت خرید پارسال افزایش خواهد داشت .
در همین حال مدیر عامل تعاونی باغداران ارومیه می گوید: نظرما امسال برای هرکیلو سیب زیردرختی250 ریال است و به کمترازآن رضایت نخواهیم داد.
عزتی می افزاید: اصرار واحدهای تبدیلی بر پائین نگهداشتن قیمت سیب عادلانه نیست زیرا براساس اعلام سازمان کشاورزی امسال هر کیلوگرم سیب بدون بسته بندی 420 تا 440 ریال هزینه دارد.
سطح زیر کشت باغهای سیب در آذربایجان غربی حدود 40 هزارهکتار وسطح باغهای انگور 14هزارهکتار است که متوسط عملکرد سیب 5/13 تن و انگور 86/9 تن در هکتار برآورد می شود.
میزان تازه خوری سیب به طور متوسط سرانه 18 کیلو وانگور 16 کیلوگرم درداخل استان است که مازاد آن به سردخانه ها و کارخانه های تبدیلی تحویل می شود.