توسعه زنبورداری درآذربایجان شرقی بامشکل روبروست # تبریز - خبرگزاری جمهوری اسلامی 17/10/75 زنبورداران وکارشناسان می گویند بارفع معضلات فراروی حرفه زنبورداری ، امکان توسعه این حرفه دراذربایجان شرقی فراهم می شود.
بهبود شیوه های پرورش زنبور به همراه اموزش از گامهای اولیه توسعه پرورش زنبور عسل دراین خطه است .
زنبورداران این منطقه کمبود وبالابودن قیمت شکر و دارو ، بالا بودن هزینه های حمل و نقل در فصول مختلف سال ، نبود بسته بندیهای مناسب با قابلیت رقابت در بازارهای جهانی ، نداشتن استانداردهای معین برای عسل و نیز نبود آزمایشگاه تشخیص کیفیت را از اساسی ترین مشکلات فراروی این حرفه می دانند در سالجاری از 425 هزار کندوی زنبور عسل دراذربایجان شرقی ،افزون بر دو هزار و 450 تن عسل بدست امد .
متوسط تولید عسل از هر کندوی مدرن دراین استان هشت الی 10 کیلوگرم ودر کندوهای بومی بین سه تا پنج کیلوگرم است .
رییس اداره دامپزشکی اذربایجان شرقی گفت : تعیین قیمت بر مبنای قیمت ارز موجب گرانی داروهای مخصوص بیماریهای زنبور عسل می شود .
خداوردی زاده افزود: فنی نبودن شیوه کارزنبورداران درجهت مقابله با بیماریها باعث ریشه کن نشدن این بیماریهای شده و بر این اساس بیماریهایی از قبیل " پروانه موم خوار" ، "نوزما" ،" لوک و کنه واروا"باعث خساراتی می شود.
یونس ایرانی کارشناس زنبورداری گفت تهیه موم مورد نیاز در حرفه زنبورداری ازدیگرمشکلات اساسی این حرفه است و مصرف بی رویه و غیر اصولی باعث کمبود و گرانی آن شده است .
یک زنبوردار اذریایجانی گفت : عدم تناسب هزینه و درامد موجب دست کشیدن عده زیادی از زنبورداران از این حرفه شده است .
داوود لطیفی افزود :عدم هماهنگی زمانی دردفع افات نیز باعث وارد امدن خسارات به زنبورها می شود .
به گفته معاون امور دام جهاد سازندگی استان استان آذربایجان شرقی هرساله 1500 تن عسل مازاد بر مصرف در این استان وجود دارد .
سلمان نومی افزود : بیشترین تولید در شهرستان تبریز به میزان 596 تن و کمترین میزان در شهرستان "هریس " با تولید 47 تن در سال براورد شده است .
برخی از زنبودارن همچنین براین اعتقاد هستند که انتخاب نژاد برتر و پرمحصول موجب افزایش تولید عسل می شود .
رییس هیات مدیره تعاونی زنبورداران تبریز گفت : وارد کردن نژاد آمیخته "هیبرید" زنبور عسل از خارج کشور طی سالهای گذشته از عوامل موثر در سیر نزولی در حرفه زنبورداری است .
به گفته وی نژاد مذکور بدلیل مرغوب نبودن موجب شده که ملکه های تولیدی از این نژاد در تولید محصول و نیز افزایش جمعیت زنبورها ایجاد پسگرایی کرده و حتی موجب از بین رفتن نژاد خوب زنبورایرانی شده است وی یادآور شد مرغوب نبودن نوع ملکه ها ضمن جلوگیری از توسعه این حرفه باعث ایجاد نوعی همخونی در گله های زنبور عسل شده و حاصل آن کاهش محصول برداشتی به میزان کمتر از نصف شده است .
معاون امور دام جهاد سازندگی استان استان آذربایجان شرقی گفت : امسال برای اولین باردرسطح کشور طرح ثبت مشخصات و رکوردگیری از کندوهای عسل در استان استان آذربایجان شرقی به اجرا درآمد .
مهندس سلمان نومی افزود : در این طرح میزان دقیق تولید عسل و موم ، رفتارزنبورها از لحاظ آرام و مهاجم بودن ، شناسائی دقیق کندوهای غالب و مغلوب از لحاظ ژنتیکی ، مقاوم بودن کندوها در برابر آفات و بیماریها و زمستان گذرانی زنبورهای عسل بصورت تقویم زنبورداری تهیه و تنظیم شده است .
معاون امور دام جهاد سازندگی استان آذربایجان شرقی گفت : هم اکنون دو واحد بسته بندی عسل جمعا" به ظرفیت 600 تن در سال در شهرستانهای تبریز و مراغه فعال هستند .
علاوه بر این دو واحد دیگر در زمینه "آج کنی" موم به ظرفیت 210 تن در سال در شهرستانهای تبریز و مراغه فعالیت دارند .
وی پیشنهاد کرد طرح ایجاد آزمایشگاه تشخیص عسل جهت گواهی و درجه بندی عسل ،اهمیت دادن به بسته بندی عسل جهت حضوردر بازارهای بین المللی و استاندارد نمودن عسل به نسبت کیفیت و قیمت به اجراء در آید .
وی همچنین خواست برای کوچ زنبورداران نیز از طریق ارگانهای ذی ربط هماهنگی لازم بین استانها بوجود آید .
تاریخ انتشار: ۱۷ دی ۱۳۷۵ - ۰۰:۰۱