گزارش اثرات افت ارزش برابری دلار بر اقتصاد جهان # لندن خبرگزاری جمهوری اسلامی 2/2/74 به نوشته یک نشریه اقتصادی چاپ لندن ، مهمترین تاثیر افت ارزش دلار در کوتاه مدت بر اقتصاد ژاپن مشهود خواهد شد لیکن چنانچه روند کنونی ادامه یابد اقتصاد امریکا و نهایتا جهان دچار تورم خواهد شد.
با ادامه افت ارزش برابری دلار تاثیر ان بر اقتصاد ژاپن / امریکا و کشورهای دیگر جهان موضوع اصلی کنونی بحث و تبادل نظر در محافل اقتصادی جهان شده و بسیاری از تحلیل گران اقتصادی را نگران کرده است .
هفته نامه اقتصادی " اکونومیست " طی مقاله ای در این مورد نوشته است، برخی از منتقدین اقتصادی از پیدایش یک بحران اقتصادی در سطح جهان سخن می گویند ولی تحقق ان بستگی به این امر دارد که افت نرخ برابری دلار تا چه زمانی ادامه خواهد داشت .
اگرچه دلار از اول سال 1995 میلادی تاکنون 20 درصد از ارزش خود در برابر" ین " را از دست داده است لیکن به عقیده کارشناسان ارزی ارزش ین در حال حاضر بیش از حد بالا است و احتمال افت ان زیاد است چرا که طی پنج سال گذشته ارزش تجاری ان 80 درصد ترقی کرده است حال انکه برای نمونه این افزایش در مورد مارک از 15 درصد تجاوز نمی کند.
" اکونومیست" می افزاید ، از سوی دیگر تاثیر نوسانات ارزی بستگی به ان دارد که صادرات هر کشور به یک کشور دیگر چه بخشی از تولید ناخالص داخلی ان را تشکیل می دهد.
امار نشان می دهد سطح صادرات المان و ژاپن به امریکا به ترتیب با 3 و 2 درصد تولید ناخالص داخلی انها برابر است حال انکه برای نمونه صادرات کشورهای هنک کنک و کانادا به امریکا بترتیب 26 و 18 درصد تولید ناخالص داخلی انها را تشکیل می دهد.
اما این امر به معنی ان نیست که نوسانات کنونی بر اقتصاد ژاپن بی تاثیر خواهد بود.
کارشناسان " سالمون برادرز" یک بانک سرمایه گذاری امریکا، پیش بینی می کنند چنانچه دلار در سطح 83 ین باقی بماند رشد اقتصادی ژاپن در سال جاری از 2 به 2/0 درصد کاهش خواهد یافت و نرخ ان در سال اینده نیز بجای 3 درصد یک درصد خواهد بود.
در این میان صنایع خودروسازی ژاپن صدمه زیادی خواهند دید چرا که بر اساس محاسبات شرکت سرمایه گذاری جیمز کیپل انگلیس ، هر 10 درصد افزایش در نرخ برابری ین در مقابل دلار موجب 42 درصد کاهش در سود سال اینده شرکتهای مزبور خواهد شد.
به عقیده " اکونومیست " افت ارزش دلار در برابر ین خبر بسیار ناگواری برای اقتصاد ژاپن و کسانی که خط مشی اقتصادی این کشور را تعیین می کنند محسوب می شود.
با افت دلار از سطح 6/1 به 4/1 مارک اقتصاد المان نیز همچون ژاپن صدمه خواهد دید به ویژه با توجه به انکه صادرات 32 درصد تولید ناخالص داخلی این کشور را تشکیل می دهد و افزایش نرخ برابری مارک می تواند تاثیر سوئی بر کارکرد اقتصادی این کشور داشته باشد.
به نوشته " اکونومیست " دویچه بانک المان اخیرا تخمین خود در مورد نرخ رشد اقتصادی این کشور در سال جاری میلادی را از 3/3 به 9/2 درصد کاهش داده و پیش بینی می کند سال اینده نیز اقتصاد این کشور بحای 3/3 درصد 5/2 درصد رشد داشته باشد.
این درحالی است که ترقی مارک در برابر دلار تاثیر زیادی بر سوداوری صنایع صادراتی این کشور به امریکا خواهد داشت و تنها در یک مورد، شرکت خودروسازی بنز نرخ برابری 4/1 مارک برای هر دلار را یک فاجعه خوانده است .
این به ان خاطر است که براساس محاسبات شرکت جیمز کیپل/ در مقابل هر 10 درصد ترقی در نرخ مارک در برابر دلار سود شرکت بنز حدود 30 درصد افت خواهد یافت .
اگرچه پول اغلب کشورهای دیگر اروپایی نیز، بجز در چند مورد استثنا نظیر لیره استرلینک، در مقابل دلار ترقی یافته لیکن اقدام بسیاری از صنایع انها، نظیر الکترولوکس سوئد که 30 درصد فروش ان در بازار ایالات متحده است، طی چند سال گذشته اقدام به ایجاد کارخانه در امریکا کرده اند به طوری که نوسانات اخیر ارزی تاثیر چندانی بر اقتصاد انها ندارد.
" اکونومیست " سپس به بررسی تاثیر نوسانات اخیر بر اقتصاد امریکا کرده و نوشته است بسیاری از مردم امریکا به هیچ وجه نگران قضیه نیستند چرا که صادرات، بخش کوچکی از تولید ناخالص داخلی این کشور را تشکیل داده و علاوه بر ان 30 درصد تجارت خارجی این کشور نیز با کانادا و مکزیک است که طی چهار ماه گذشته دلار به ترتیب 1 و 81 درصد نسبت به انها ترقی ارزش یافته است .
اما به نوشته این هفته نامه انچه می تواند برای اقتصاد جهانی نگران کننده باشد رکود اقتصادی نیست بلکه ایجاد فشارهای تورمی در سطح اقتصاد امریکا و سپس جهان است .
نوسانات اخیر ارزی موجب بهبود سطح صادرات امریکا به کشورهایی نظیر ژاپن و المان خواهد شد لیکن رشد اقتصادی دو سال اخیر این کشور، که در اوج ان در سال 1994 به 4 درصد رسید/ باعث شده است تا میزان ظرفیت اضافی صنایع امریکا بسیار ناچیز باشد به طوری که با بهبود سطح صادرات اقتصاد ان دچار کمبود ظرفیت شده و با افزایش قیمت اجناس تورم ایجاد کند.
همین نگرانی باعث شد تا" میشل کامدسوس" مدیر اجرایی صندوق بین المللی پول مجددا نسبت به ایجاد فشارهای تورمی در سطح اقتصاد امریکا وهمینطور عواقب ناشی از افت ارزش برابری دلار هشدار دهد.
به همین دلیل اکونومیست بازنده اصلی و دراز مدت تنزل اخیر ارزش برابری دلار را امریکا دانسته و نوشته است چنانچه نرخ پایه بهره در این کشور افزایش نیابد و دولت نسبت به کاهش کسر بودجه و تشویق مردم این کشور به پس انداز بیشتر اقدام موثری انجام ندهد افت دلار ادامه خواهد یافت.
این امر باعث خواهد شد تا اعتماد سرمایه داران جهانی و حتی بانکهای مرکزی جهان نسبت به دلار کاهش یابد به طوری که گفته می شود برخی از بانکهای مرکزی کشورهای اسیایی در طول دو هفته گذشته به فروش دلارپرداخته اند و این برای کشوری همچون امریکا که 150 میلیارد دلار کسری جاری دارد مشکلی بزرک محسوب می شود.
وزرای اقتصاد 18 کشور عضو سازمان همکاری اقتصادی اسیا و خاور دور که به " اپک" معروف است چند روز پیش نسبت به تاثیر افت ارزش برابری دلار بر ایجاد وقفه در پیشرفت اقتصادی کشورهای عضو هشدار داده بودند.
نزدیک به نیمی از دیون خارجی برخی از این کشورها نظیر اندونزی به ین است حال انکه تقریبا همه درامدهای ارزی انها به دلار است که در نتیجه بازپرداخت دیون خارجی انها به ین را دشوارتر از قبل خواهد ساخت .
تاریخ انتشار: ۲ اردیبهشت ۱۳۷۴ - ۰۰:۰۱