تاریخ انتشار: ۱۱ فروردین ۱۳۹۰ - ۰۰:۰۱
نحوست سیزده بدر طاغوت برای طبیعت ایران زمین ! ..................................................
خبرگزاری جمهوری اسلامی 90/01/11 اجتماعی.سیزدهم فروردین.محیط زیست اردبیل- سیزدهم فروردین ماه از سالیان دور در اذهان ساکنان سرزمین ایران جلوه های زیبایی از طبیعت خدادادی را تداعی می کند که بدخواهان این مرز و بوم این روز را بهانه ای برای رواج مسایل خرافی و تخریب عرصه های طبیعی گرانبهای میهنمان قرار داده بودند.
نسیم خنک کوهساران، طنین دلنواز رودخانه های خروشان ، باغها و سایه های پرآرامش درختان و چمنزارهای الوان از جمله این جلوه های طبیعی زیبا هستند که باوجود نامهربانی های بی حد و حساب در عصر حکومت محمدرضا پهلوی و نیز دوران زندگی ماشینی و صنعتی هنوز بازمانده هایی از این طبیعت ، مهربانانه پذیرای بسیاری از مردم هستند.
سال ها بود که از روی طرح موضوعی واهی که خرافی بودن آن به تایید قاطبه دانشمندان ، فیلسوفان و عالمان رسیده است بد شگون بودن روز سیزدهم فروردین در اذهان پاک و لطیف کودکان بی گناه این مرز و بوم نقش بسته بود و این باور نادرست سال ها در آنان باقی ماند و حتی در سنین میانسالی و کهنسالی نیز از ذهن بسیاری از آنان زدوده نشد.
بیگانگان و وابستگان به آنان با طرح این موضوع بی اساس به مردم ایران زمین القا می کردند که باید در چنین روزی به دشت و دمن زد تا از خطرهای نحس بودن سیزده نوروز در امان ماند و واژه عوامانه ای را موسوم به سیزده بدر در تقویم های رسمی ایران گنجانده و در دروس مقاطع گوناگون تحصیلی در مدارس نیز از آن با این نام یاد می کردند .
هر چند به یمن پیروزی انقلاب اسلامی ایران به رهبری امام خمینی (ره ) و با درایت ایشان و راهنمایی های عالمان بزرگ دینی نام این روز به انس با طبیعت تغییر یافت و در سیزدهم فروردین استفاده از جاذبه های دلپذیر طبیعت به عنوان نعمت های ارزشمند خداوند هدف اصلی از گشت و گذار در این روز قرار گرفت ولی با تاسف این باور نادرست در جامعه قبل از انقلاب چنان ریشه دوانده است که هنوز نیز بعضی افراد ساده لوح به نحوست سیزده نوروز اعتقاد دارند .
به گزارش خبرنگار ایرنا بی مبالاتی دولتیان حکومت پهلوی به سیزدهم فروردین فقط به نحوه نامگذاری و رواج این موضوع خرافی محدود نمی شود بلکه نحوه سیاحت و به اصطلاح فرنگی ها پیک نیک رفتن مردم نیز در این روز در آن سال ها جای سوال های بسیاری دارد .
دولتیان پهلوی در آن دوران چنین برنامه ریزی کرده بودند که مردم جامعه نیز همچون خودشان به طبیعت و موضوع اساسی حفاظت از آن بی توجه باشند و هنوز بسیاری از میانسالان و سال خوردگان خاطره های بدی از حوادث مختلف رانندگی ، دعواهای دسته جمعی ، عربده کشی های اراذل و اوباش ، بدمستی های بعضی افراد شرور و نظایر آن را که در روز سیزدهم فروردین ماه آن سال ها اتفاق می افتادند در اذهان خویش دارند .
این فرهنگ نادرست و زیانبار چنان در ایران قبل از انقلاب اسلامی رواج یافت که باوجود گذشت 33 سال از استقرار جمهوری اسلامی در ایران و اجرای برنامه ها و انجام اقدام های فرهنگی به منظور آگاه سازی مردم جامعه از اهمیت حفظ منابع طبیعی و محیط زیست و این که مردم خودشان را بدون اجبار ، ملزم به رعایت موازین زیست محیطی و استفاده اصولی از نعمت های طبیعی خدادادی بدانند هنوز نیز شاهد بی مبالاتی عده ای بی توجه و یا زیاده خواه به این منابع طبیعی مهم در گوشه و کنار میهنمان هستیم .
استان اردبیل نیز که در سرزمینی فلاتی شکل و بلند در شمال غرب ایران قرار دارد همچون اکثر نقاط کشور مان در سیزدهم فروردین شاهد حضور جمع زیادی از مردم بومی و یا مسافران نوروزی در عرصه های گوناگون و متنوع طبیعی منطقه می شود .
اردبیل که نام آن تا سال های نه چندان دور همواره تصویری از طبیعت بکر را در اذهان تداعی می کرد به واسطه همین بی مبالاتی های به ارث مانده از حکومت پهلوی و از سویی تغییر شیوه زندگی و ماشینی و صنعتی شدن آن ، آرام آرام در گرداب پیامدهای زیست محیطی غوطه می خورد .
به گزارش خبرنگار ایرنا با وجود اقدام ها و فرهنگ سازی های انجام شده از سوی ارگان های ذیربط هنوز نیز در روز سیزدهم فروردین تخریب و آلودگی عرصه های طبیعی این استان به اوج خود می رسد .
روستاهای استان اردبیل نیز که روزگاری نقش مهمی در تولید فرآورده های غذایی بدون پس مانده داشتند با رواج زندگی مصرفی اکنون شکل ظاهری شهرها را به خود گرفته اند با این تفاوت که بعضی امکاناتی که در شهرها هست در روستاها موجود نمی باشند و این درحالیست که فضاهای طبیعی اطراف این آبادی ها به لحاظ پذیرش حجم زیادی از مردم در روز طبیعت بیشتر با خطر تخریب و آلودگی مواجه می شوند .
علاوه بر سیزدهم فروردین در سایر روزهای سال نیز اغلب شاهد انباشت حجم سنگینی از زباله در فضاهای طبیعی اطراف روستاها هستیم هرچند که شاید یک روز از حجم این آلودگی ها در یک روز سیزدهم فروردین با یک ماه و یا بیشتر سایر روزها برابری می کند .
این درحالیست که تا کمتر از 40 سال قبل حتی بر نقاط مرکزی شهر اردبیل که اکنون در هیاهوی خودروها غرق می باشند چهره ای سنتی ، آرام و به دور از دغدغه های شهری حاکم بود .
شاید بسیاری از مردمی که برای تفریح در روز طبیعت رهسپار کوه و جنگل می شوند به اهمیت توجه به حفظ منابع طبیعی و اینکه تخریب و آلودگی این منابع خدادادی چه پیامدهای خطرناکی برای انسان دارد آگاه نباشند ولی انسان امروزی در دامی که سال ها از آن در ذهن اش تصویر نوعی پیشرفت را داشته است گرفتار شده و رهایی از آن با ادامه روند کنونی ناممکن و یا بسیار مشکل به نظر می رسد .
چاله ها ، خرابه ها و حاشیه راه های منتهی به روستاها به مکان های انباشت روزانه صدها کیلوگرم زباله از قبیل بطری های پلاستیکی ، قوطی های کنسرو ، خرده شیشه و دیگر پس مانده های غذایی تبدیل شده اند که دامنه آن ها به داخل روستاها و از طرف دیگر به سوی زمین های کشاورزی گسترده می شود .
به گزارش خبرنگار ایرنا پاکت ها و کیسه های نایلونی و ظروف یکبار مصرف که پس از استفاده در کوچه و خیابان و یا طبیعت رها می شوند تصویر نازیبایی را از بسیاری از فضاهای طبیعی استان اردبیل به تماشا گذاشته اند .
پدیده ای که در صورت تداوم آن ، در سال های نه چندان دور انسان ها در حسرت یافتن چند متر فضای بدون ضایعات مواد نایلونی و پلاستیکی خواهند ماند روی آوری به استفاده از ظروف یکبار مصرف و کیسه ها و پاکت های نایلونی به منظور افزایش ضریب بهداشت و سلامت جامعه و متعاقب آن معضل پر شدن محیط زیست از اینگونه مواد نمونه ای بارز از پیامدهای بلند پروازی های انسان در توسعه و پیشرفت غیر اصولی می باشد .
روزانه ده ها هزار بطری یکبار مصرف نوشابه و نایلون های دستی پلاستیکی و پلی استیلن و نایلکس تولید و هزاران عدد شیر در بسته های نایلونی عرضه می شود و حجم چنین موادی که در طبیعت رها می شوند در سیزدهم فروردین ماه به اوج خود می رسد .
رها شدن اینگونه مواد و پلاستیک و نایلون در طبیعت سبب آلودگی خاک ، تخریب زمین های کشاورزی و ایجاد اختلال در امور زراعی می شود و جلوه نازیبایی به شهرها و روستاها می دهد .
یک کشاورز اهل روستای ملاباشی اردبیل می گوید : انباشت مواد پلاستیکی و نایلونی در زمین های کشاورزی طی چند سال اخیر کار شخم زنی را با مشکل روبرو کرده است .
وی افزود : به لحاظ شخم نامناسب و نیز گیر کردن ریشه گیاهان به اینگونه مواد ، عملکرد محصولات کشاورزی هم کاهش می یابد .
یک ساکن روستای آق چای علیا در شهرستان نیر در غرب اردبیل می گوید : زباله تا سال های نه چندان دور در این روستا معنی نداشت و تمام مواد تولیدی در همین مکان به مصرف می رسید و از پس مانده ها به عنوان خوراک دام و طیور استفاده و یا با تجزیه سریع در خاک موجب تقویت خاک های کشاورزی می شد .
لطفعلی لطفی ، افزود : اکنون اهالی ، انواع زباله های خود را که بیشتر آن ها از کالاهای خریداری شده از بازارهای شهر ناشی شده اند به ناچار به مکان های شیب دار اطراف روستا می ریزند و در بعضی از روزهای تعطیل به ویژه در سیزدهم فروردین این میزان به چندین برابر می رسد .
به گفته او انباشت این زباله ها علاوه بر ایجاد بوی مشمئزکننده سبب تجمع حشرات موذی و احتمال بروز بعضی از بیماری ها در میان اهالی می شود .
او گفت : در این روستا و اکثر روستاها مامور و یا رفته گری برای جمع آوری و حمل زباله وجود ندارد و به همین دلیل روستاییان و نیز مسافران باید خودشان از ریختن زباله به گذرگاه ها و یا انباشتن آن ها در اطراف روستا جلوگیری کرده و دست کم نسبت به دفن سطحی آن ها اقدام نمایند .
ماده ای که برای تهیه ظروف یکبار مصرف به کار برده می شود گرانول نام دارد که از مشتقات نفتی بوده و تجزیه آن در طبیعت از یکصد و در بعضی مواد تا چهارصد سال زمان نیاز دارد .
یک ساکن اردبیل می گوید : رعایت نشدن موازین بهداشتی و زیست محیطی در تفرجگاه های طبیعی ، کار بری مهم آن ها برای مردم یعنی تفریح و استفاده از طبیعت زیبا را از بین می برد .
علی اشرف امانی ، گفت : انباشت اینگونه زباله ها با ایجاد محیطی متعفن تجمع حشرات ناقل بیماری های مختلف و آزاردهنده را در این مکان ها در پی دارد .
وی افزود : اغلب مردم اینطور تصور می کنند که برای مثال انداختن یک عدد قوطی فلزی در فضای طبیعی تاثیر مهمی در آلودگی محیط زیست ندارد درحالیکه این فکر اشتباه است و با ریختن پس مانده های غذا و زباله ها در تفرجگاه ها امکان استفاده مطلوب از این مکان ها برای بار دوم سلب می شود .
مدیر کل حفاظت محیط زیست اردبیل می گوید : با تاسف بعضی از فضاهای طبیعی این استان از جمله گردشگاه جنگل فندقلو و مانند آن توسط تعدادی از گردشگران آلوده می شود و این آلودگی در روز طبیعت افزایش می یابد .
اصغر خودکار ، در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود : ریخته شدن انواع زباله نظیر قوطی های فلزی و پلاستیکی و پس مانده غذا چهره این تفرجگاه ها را زننده می کند و در دراز مدت پیامدهای بسیار نامطلوبی برای محیط زیست دارد .
وی گفت : بسیاری از زباله های پخش شده در این منطقه به دلیل جنس و ساختار خود در صورت پاکسازی نشدن برای سالیان متمادی در محل ماندگار خواهند بود وی بوته کنی ، آتش زدن بوته ها به ویژه گون ، قطع شاخ و برگ و یا تنه درختان ، رها کردن نایلون ها و مواد پلاستیکی و ظروف یکبار مصرف و قوطی های فلزی را از مواردی ذکر کرد که سبب تخریب و یا آلودگی محیط زیست می شوند و از مردم استان اردبیل و نیز از مسافران و میهمانان خواست که در همه روزهای سال به ویژه در روز طبیعت از انجام این موارد خودداری نمایند وی افزود : اداره کل حفاظت محیط زیست استان اردبیل و دوستداران طبیعت همه ساله به لحاظ آن که احتمال تخریب و آلایندگی عرصه های طبیعی در روز طبیعت شماره 103 ساعت 13:56 تمام