سفره مهابادی ها با آغاز فصل بهار رنگین تر می شود ..................................................
خبرگزاری جمهوری اسلامی 90/01/20 اجتماعی.گیاهان کوهی.مهاباد مهاباد- هرسال با آغاز فصل بهار، چندین نوع گیاه خوراکی وغذای محلی با منشاء گیاهی به سفره خانواده های مهابادی اضافه و سفرها را رنگین تر می کند.
کوهستان های دوردستی که سرشار از انواع گیاهان کوهی است، هر ساله با آغاز فصل بهار میزبان مردمانی است که برای دیدن و چیدن این گیاهان، سختی های زیادی را تحمل می کنند و با بالا رفتن از فراز و نشیب های زیاد سرانجام با کوله ای پر به کوهپایه ها برمی گردند و با نوشیدن برفابی که از ذوب شدن برف قله ها رو به پایین جاری شده و چند فنجان چای که از این آب درست می کنند به همراه چند لقمه نان و پنیر، خستگی خود را رفع می کنند.
اما این پایان راه نیست، دوباره کوله ها را برمی دارند و تا مقصد، سختی های دیگری آنها را همراهی می کند، انها برای بردن چیده های خود به بازار فروش راهی طولانی را می پیمایند.
میزان و تنوع این گیاهان در بازار فروش با توجه به روزهای مختلف، متغیر است و در روزهای بارانی هم متنوع تر خواهد بود و انواع قارچ محلی شامل قارچ که ما، برسورکه و تالو به بازار می آید و غذایی بسیار غنی و سودمندی برای خانواده ها به شمار می رود.
انواع گیاهان خوراکی شامل کنگر، ریواس، پونه، سیر کوهی، کوراده، اسپنگ، گیلاخه، بیزا، مندی، لوشه، قونسور، قازیاخه، کریم کاشول، ترشوکه، کوزه له و اسپناغ هستند که بعضی از انها مانند سبزی به صورت خام مصرف و برخی دیگر برای تهیه آش محلی، کوکو و سالاد استفاده می شود.
ورود این گیاهان باعث تنوعی خاص در بازار و ایجاد کسب و کار برای مردم شده است.
احمد رسولی، یکی از مغازه داران به خبرنگار ایرنا می گوید: روستاییان هر روز انواع مختلفی از این گیاهان را برای فروش می آورند و خریداران با نرخ روز آن را می خرند و به مردم می فروشند و در این داد و ستد سودی به ما می رسد.
یکی از روستاییان که از قیمت فروش راضی نبود، می گوید: ما این همه سختی را تحمل می کنیم اما مغازه داران آنها را با قیمت کمی از ما می گیرند و با دو یا چند برابر قیمت به مردم می فروشند.
وی افزود: یک نفر اگر از صبح زود به کوه برود تا غروب نمی تواند بیشتر از 30کیلو کنگر بیاورد و باید هزینه کرایه ماشین هم بدهد، حال با این قیمتهای کم واقعا به صرفه نیست.
یکی از شهروندان مهابادی که از این گیاهان خرید کرده بود، می گوید: قیمت ها خوب است و می توان یک وعده غذایی بسیار خوب را با قیمت مناسبی خرید و تنوع خوبی هم در برنامه غذایی خانواده ایجاد کرد.
شیلان کانی، خانم میانسالی هم که به مقدار زیادی کنگر از بازار خریداری کرده بود، گفت: ما هر سال در این فصل 40تا 50 کیلوگرم کنگر می خریم و پس از پخت آن را در یخچال فریزر گذاشته و در فصول بعد مصرف می کنیم.
7512/645/587 شماره 136 ساعت 17:08 تمام
تاریخ انتشار: ۲۰ فروردین ۱۳۹۰ - ۰۰:۰۱