ابلاغیه رسمی سند ثبت جهانی بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی از سوی یونسکو تقدیم رییس جمهوری شد ..................................................
خبرگزاری جمهوری اسلامی 90/04/27 فرهنگی.داخلی.شیخ صفی اردبیل- چون لی هان مدیر و نماینده منطقه ای یونسکو در جمهوری اسلامی ایران ابلاغیه رسمی سند ثبت جهانی بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی را تقدیم دکتر احمدی نژاد رییس جمهوری اسلامی ایران کرد.
به گزارش خبرنگار ایرنا، این سند روز دوشنبه در آیین جشن ثبت جهانی بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی در محوطه این بقعه تقدیم دکتر احمدی نزاد شد.
در این آیین همچنین رییس جمهوری با اهدای لوحهایی ، از مسعود علویان صدر معاون سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، محمد حسن طالبیان مسوول پرونده ثبت جهانی بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی و بهروز ندایی مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری اردبیل بعنوان افراد زحمتکش در راه ثبت جهانی این بقعه تجلیل کرد.
کمیته میراث جهانی درسی و چهارمین نشست خود بقعه شیخ صفی الدین اردییلی و مجموعه آثار پیرامون آن را در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت کرد.
بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی در اجلاس میراث جهانی یونسکو طرح شده و به عنوان یازدهمین اثر میراث جهانی ایران به ثبت رسید.
بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی با دارا بودن بناهایی از سال 735 هجری قمری تا 1038 ه ق به عنوان یک مجموعه معماری، کاشی کاری پرحجم معرق، نقاشی های مطلای دیواری، صندوق منبت و مشبک قبور، درهای نقره پوش و تالار چینی خانه به ثبت یونسکو رسید.
مجموعه بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی پس از وفات شیخ صفی درسال 735 ه.ق به وسیله فرزند وی صدرالدین موسی با ساختن یک برج مقبره ای به نام الله الله در محل دفن وی پایه گذاری شد.
در طول زمان به خصوص پس از شروع حکومت صفویه با توجه به ارادت و احترام خاصی که پادشاهان صفوی نسبت به جد خود معمول می داشتند، واحدهایی به صورت بخش های الحاقی به مجموعه قبلی اضافه شده به طوری که پس از مرگ شاه اسماعیل اولین پادشاه سلسله صفویه او را در کنار قبر شیخ با ساختن گنبدی کوچک به خاک سپردند.
پس از دفن شاه اسماعیل، در طول سال های بعد شماری از مشایخ و محارم خاندان صفوی و گروهی از قربانیان جنگ های شیروان و چالدران در جوار مرقد شیخ دفن شدند.
مجموعه بسیار ارزشمند و زیبای بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی که همه ساله پذیرای ده ها هزار علاقه مند به آثار تاریخی از نقاط دور نزدیک ایران و جهان می باشد یکی از 10 اثر باستانی مهم ایران به شمار می آید.
این مجموعه در زمان حاضر دارای هشت بخش اصلی شامل مسجد جنت سرا - قندیل خانه - حرم خانه - چینی خانه - چله خانه - شربت خانه - گنبد الله الله و شهیدگاه می باشد.
علاوه بر مقبره شیخ صفی و مرقد شاه اسماعیل اول - آرامگاه های دیگری از شاه زادگان صفوی و سرداران قزل باش ازجمله شهیدان جنک چالدارن و شروان در این بقعه و محل شهیدگاه قرار دارند.
در طول قرون گذشته بسیاری از اشیای ارزشمند این بقعه به شیوه های گوناگون از محل خارج و در زمان حاضر بخشی از این اشیا ازجمله قالی معروف شیخ صفی زینت بخش گنجینه های آمریکا - روسیه و اروپاست.
530/587 شماره 044 ساعت 11:35 تمام