اثرملی کاروانسرای دالکی بوشهر نیازبه مرمت و بازسازی دارد ..................................................
خبرگزاری جمهوری اسلامی 90/05/09 فرهنگی.میراث فرهنگی.کاروانسرای دالکی بوشهر- برخی مسوولان شهرستان دشتستان و شهر دالکی استان بوشهر می گویند: اثر ملی کاروانسرای دالکی واقع دراین شهرو شهرستان با 140سال قدمت روبه تخریب است ونیاز ضروری به مرمت و بازسازی دارد.
بخشدارمرکزی دشتستان در بازدید از کاروانسرای دالکی و بررسی مشکلات این اثر ملی گفت: دشتستان یکی از مناطق بسیار مهم و با ارزش تاریخی استان بوشهراست و آثار تاریخی بسیاری را در خود جای داده که ازمیان این بناها کاروانسرای دالکی یکی از منحصربه فردترین کاروانسراهای کشور است.
حیدر دانافرافزود: این کاروانسرا که اکنون درون شهر دالکی واقع شده در گذشته به لحاظ مکانی میان دو کاروانسرای پل مشیر و کاروانسرای مشیر برازجان برای استراحت و اتراق کاروان های تجاری و بازرگانی و مسافران ساخته شده بود.
وی گفت: این مکان به دلیل واقع شدن بر سر شاهراه تجاری جنوب و مسیر کاروان های بزرگ تجاری بین بوشهر و شیراز و انجام معاملات تجاری بسیار مهم و نیز اهمیت آن در نبردهای جنگ جهانی اول، درزمان حیات خود از اهمیت و ارزش فوق العاده برخوردار بوده است.
دانافراضافه کرد: این کاروانسرا به دستور میرزا ابوالحسن خان مشیرالملک در سال 1250هجری شمسی با استفاده از سنگ، گچ سنتی (چاری ) ساخته شده و دارای چهاربرج است که به واسطه اهمیت آن درسال 1373با شماره 2083در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
بخشدار مرکزی دشتستان اظهار داشت: اکنون بخشی از این اثر مهم تاریخی تخریب شده که نیاز به مرمت و بازسازی و تخصیص اعتبار ویژه برای این کار است.
وی بر حفظ این اثر تاریخی و ماندگار و انتقال آن به نسل آینده و استفاده از آن به عنوان یک مکان فرهنگی و گردشگری تاکید کرد.
دانافر بیان کرد: در بخش مرکزی دشتستان چهار اثر با ارزش تاریخی وجود دارد که در فهرست آثار ملی ثبت شده است.
امام جمعه شهر دالکی از توابع شهرستان دشتستان نیز در گفت وگو با ایرنا گفت: کاروانسرای دالکی وحمام مشیر که در حوالی آن با همان قدمت تاریخی وجود داشته اکنون تخریب شده و زمین های اطراف آن نیز توسط مردم به تملک درآمده و مسوولان امر نیز هیچ گونه اقدامی نکرده اند.
حجت الاسلام سید عبدالهادی طالبی افزود: این اثر ملی و تاریخی رو به ویرانی است و به جای تبدیل آن یک مرکز فرهنگی با ارزش به طویله احشام ولگرد و پاتوق معتادین و یک مرکز ضد ارزش در شهر تبدیل شده است.
وی با اشاره به بازدید استاندار سابق بوشهر از این اثر و مشاهده وضعیت نابسامان آن اظهار داشت: در بازدیدی که استاندار سابق از کاروانسرای دالکی داشت حتی کسی حضور نداشت که در این کاروانسرا را برای بازدید آنان باز کند و همه مجبور شدیم از دیوار مخروبه وارد آن شویم یعنی در واقع هیچ نگهبان و تیم حفاظتی آنجا مستقر نیست.
امام جمعه دالکی اضافه کرد: با این که استاندارسابق بوشهر و فرماندارسابق دشتستان قول دادند که این مرکز به عنوان یک مرکز فرهنگی و اقتصادی تبدیل شود هنوز هیچ اقدامی برای ساماندهی آن صورت نگرفته است.
رییس شورای اسلامی شهر دالکی نیز گفت: وضعیت کاروانسرا طوری است که اگر اقدامی برای ترمیم و بازسازی آن صورت نگیرد احتمال تخریب 100درصد آن وجود دارد.
عبدالکریم محمدی افزود: این اثر تاریخی را حداقل با دیوارکشی و مرمت و استقرار یگان حفاظتی می توان از جولانگاه معتادین و احشام ولگرد در امان داشت.
وی اضافه کرد: در صورتی که این اثر مهم تاریخی که سالانه مورد بازدید گردشگران بی شماری است به همراه امامزاده احمد دالکی دو نقطه گرشگری مهم این شهر است و ساماندهی آنها در جذب بیشتر گردشگران موثر است.
محمدی افزود: از فضای تاریخی و با ارزش کاروانسرا می توان برای ایجاد مرکز فرهنگی، گردشگری و جذاب و بازارچه صنایع دستی بیشترین بهره را برد.
یک فرهنگی و محقق تاریخ دالکی نیز گفت: این بنا از مجموعه ساخته های مشیرالملک در مسیر شیراز به بوشهر از جمله بزرگترین کاروانسراهای کشوراست که دارای یک حمام، مسجد و بازارچه محل تامین مایحتاج کاروانیان بوده است سید اسماعیل حسینی نژاد افزود: این بنای تاریخی با چهار برج حفاظتی و آب انبارطبق معماری ابنیه برج سازی دوره قاجاریه همانند مسجد وکیل شیراز 140 سال پیش ساخته شده اما سالیان متمادی است که متروکه مانده است.
وی گفت: تاکنون هیچ گونه مرمتی روی آن صورت نگرفته تنها چند سال پیش یک درب فلزی از طرف میراث فرهنگی در آن نصب شد که اکنون با فروریختن دیوارهای آن، این در نیز بلا استفاده است.
حسینی نژاد، تصرف شخصی این بناهای تاریخی و حوالی آن را بدلیل اینکه جزء موقوفات است غیر قانونی عنوان کرد و ادامه داد: بدلیل نبود نظارت، تصرف در این بناها و زمین های حوالی آن صورت گرفته است.
وی اظهار داشت: برای مرمت و حفظ این بنا از نابودی حتمی باید یک نقشه برداری و طراحی صحیح صورت گیرد.
رییس اداره میراث فرهنگی و گردشگری شهرستان دشتستان گفت: مرمت و ساماندهی همه آثار و ابنیه های تاریخی دشتستان در دستور کار است ولی برخی از آنها از لحاظ اهمیت در اولویت هستند.
مهدی بسارده درپاسخ به سووال ایرنا با اشاره به اینکه هر بنای تاریخی ارزش و اهمیت خاص خود را دارد افزود: کاروانسرای دالکی چون از لحاظ اهمیت بعد از پل مشیر و کاروانسرای الحاقی آن و کاروانسرای مشیر برازجان قرار دارد تعمیر و مرمت آن در اولویت بعدی قرارگرفته است.
وی اضافه کرد: هم اکنون پل مشیر و کاروانسرای آن با هزینه کرد شش تا هفت میلیارد ریال دردست تعمیر است و مرمت و ساماندهی کاروانسرای برازجان نیز با 70درصد پیشرفت فیزیکی در دست اجراست.
بسارده اظهار داشت: اکنون اختصاص دو میلیارد ریال برای مرمت کاروانسرای دالکی از سوی میراث فرهنگی به کمیته برنامه ریزی شهرستان دشتستان پیشنهاد شده است که در صورت تصویب جذب و کارمرمت و بازسازی این اثر ملی اجرایی می شود.
شهر دالکی در فاصله 20 کیلومتری شهر برازجان مرکز شهرستان دشتستان در محور ارتباطی بوشهربه شیراز واقع است. ک/4 7213 /539 شماره 119 ساعت 14:40 تمام
تاریخ انتشار: ۹ مرداد ۱۳۹۰ - ۰۰:۰۱