نگاهی به شگفتیهای دنیای کهن در کاوشهای شهر باستانی سوخته ..................................................
تهران ، خبرگزاری جمهوری اسلامی 90/06/26 فرهنگی.میراث.کاووش باستانی زاهدان _ آثار کشف شده منحصر بفرد در شهرسوخته واقع در شمال استان سیستان و بلوچستان بخشی از عجایب و شگفتیهای دنیای کهن و ایران باستان را برای جهانیان ترسیم می کند.
به گزارش ایرنا، آثاری چون جام تصاویر متحرک، چشم مصنوعی، شطرنج، خطکش، سامانه آبرسانی و فاضلاب شهری، پارچه های رنگارنگ و نیز آثاری که حکایت از انجام جراحی مغز در شهر پنج هزار ساله سوخته واقع در منطقه سیستان دارد باستانشناسان را شگفت زده کرده است.
این آثار ارزشمند تنها در کاوش 600 قبر از حدود 40 هزار قبر موجود در محوطه 150 هکتاری تپه های شهر سوخته به دست آمده و به گفته کاوشگران با بررسیهای بیشتر احتمال کشف رازهای شگفت انگیز علمی انسانهای عهد کهن در این بهشت باستانشناسی محتمل است.
وجود کارگاههای صنعتی، عتیقه های طلا، مس، مفرغ، سفال، و انواع مهره های حک شده با علایم و زوایای مهندسی و نیز سکه های ضرب شده همه و همه نشانگر توانمندیهای علمی مردمان ایران باستان در این خطه از میهن اسلامی است.
باستانشناسان می گویند تاکنون نظیر آثار مکشوفه شهرسوخته در بین النهرین و یا هیچ کجای دنیا کشف نشده است.
همچنین بر اساس بررسیهای انجام شده قدمت برخی از آثار موجود در موزه بریتانیا 100 تا 150 سال کمتر از آثار مکشوفه در شهر سوخته است.
مدیرکل اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سیستان و بلوچستان می گوید شهرسوخته بدون شک جزو شهرهای بسیار پیشرفته و متمدن زمان خود بوده و این حقیقت نه تنها در بقایای آثار معماری و کارهای ظریف هنری و صنعتی مکشوفه دیده می شود بلکه در چگونگی سازماندهی اجتماعی شهر نیز خودنمایی می کند.
حسن شهرکی افزود: یافتن لوح نوشته دوران آغاز ایلامی در شهر سوخته همراه با آثار مهرها نشانگر ارتباطات اجتماعی، تجاری و کنترل اقتصادی منطقه از سوی این جامعه است.
وی گفت: کشف نخستین تصویر متحرک دنیا برروی یک جام سفالی که نشان دهنده بزی است که با پنج حرکت به سوی گیاهی از برگ آن می خورد و در جهشی به زمین باز می گردد در حقیقت پایه گذار انیمیشن (تصویر متحرک ) و یا سینمای امروزی است که تعجب تمامی کاوشگران نامدار جهان را برانگیخته است.
او افزود: باستانشناسان امیدوارند در ادامه کاوشها در منطقه وسیعی از تپه های شهر سوخته به آثار و عجایب دیگر انسانهای دوران کهن در این خطه دست یابند.
مدیرکل اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سیستان و بلوچستان گفت: در این شهر باستانی می توان روند شکل گیری بسیاری از علوم، فنون، هنرها و صنایعی چون ریسندگی، خراطی، معرق، نجاری، ساخت انواع لوازم و ابزار فلزی، پزشکی، مواد گیاهی و دیگر یافته های متنوع را دید که به شکل معجزه آسایی خوب باقی مانده و آگاهیهای ارزشمند و فراوانی را به ما منتقل می کند.
وی ادامه داد: اطلاعات به دست آمده نشان می دهد که پزشکان عصر باستان در این خطه از ایران زمین بسیاری از بیماریها را می شناخته اند و آنها را درمان می کرده اند و نشانه هایی از عمل جراحی مغز گواه این حقیقت است که جامعه پزشکی آن روز شهرسوخته از دانشهای فراوانی برخوردار بوده است.
شهرسوخته در کیلومتر 56 محور زابل _ زاهدان واقع است.
654/2729 شماره 036 ساعت 11:17 تمام