بازار مناسب سیب درختی، لبخند رضایت بر لبان باغداران ....................................................
خبرگزاری جمهوری اسلامی 19/07/1390 اقتصاد.داخلی.کشاورزی.سیب درختی ارومیه - بازار نسبتا مناسب سیب درختی سیب امسال لبخند رضایت را بر لبان باغداران نشاند.
این رضایت تنها شامل حال باغدارانی می شود که باغات آنها امسال بر اثر حوادث و بلایای طبیعی از جمله تگرگ، سرما و سیل آسیب ندیده و سال آوری خوبی داشته اند.
وجود آب و هوا و زمینهای کشاورزی مساعد در آذربایجان غربی اقتصادی مبتنی بر کشاورزی را برای مردم این استان فراهم کرده است یکصدو 14 هزار هکتار از اراضی استان زیر کشت محصولات باغی از جمله سیب و انگور ،میوه های هسته دار و ده ها میوه سردسیری دیگر است که سالانه یک میلیون و 177 هزار تن محصول از انها برداشت می شود. این محصولات علاوه بر مصرف در داخل استان در دیگر نقاط کشور و خارج از کشور نیز مشتریان خاص خود را دارد.
سیب به عنوان یکی از این میوه ها و محصولات مهم باغی استان امسال به خاطر کیفیت بالا با استقبال مردم در بازار ها و سبد خانوار های استان مواجه شده است.
معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی آذربایجان غربی در این باره می گوید : اذربایجان غربی رتبه اول کشور را درتولید سیب داراست و سطح زیر کشت بارور این محصول در استان چهل هزار و 986 هکتار و نهال آن 9 هزار و 700 هکتار بر آورد می شود.
" مقصود قربانی " افزود: پیش بینی تولید برای امسال 540 هزار تن می باشد که در مقایسه با سال قبل 326 هزار تن کاهش خواهد داشت.
وی اظهار کرد: سیب قرمز و سیب زرد عمده ترین ارقام موجود در استان می باشند و 60 درصد این محصول سیب زرد ، 30 درصد قرمز و 10 درصد از سایر ارقام می باشد.
وی گفت: قیمت این محصول به صورت تازه خوری در بازار هشت الی 10 هزار ریال می باشد که با توجه به کاهش تولید و کیفیت خوب محصول و فروش تازه خوری با قیمت مذکور پیش بینی می شود حدود 20 درصد آن که شامل 150 هزار تن به واحد های تبدیلی استان تحویل داده شود.
معاون تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی استان افزود: قیمت سیب زیر درختی قابل مصرف در واحدهای کنسانتره و آبمیوه ما بین دو هزار و 200 تا سه هزار ریال است.
قربانی گفت: ظرفیت سردخانه های استان بیش از 500 هزار تن می باشد و امسال 400 هزار تن از این محصول پیش بینی می شود که در سردخانه های استان ذخیره شود.
وی اظهار کرد: در سال گذشته 10 هزار و 888 تن از محصول سیب استان به سایر کشور ها صادر شده پیش بینی می شود امسال نیز بخشی از محصولات به خارج از کشور صادر شود.
وی گفت: با توجه به شرایط اقلیمی و خاک مناسب در استان تولید این محصول با روندی معمولی پیش می رود ولی در کشاورزان در فروش آن با مشکل مواجه هستند.
کارشناس میوه های سردسیری سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی نیز گفت: کیفیت سیب تولیدی در استان با توجه به افزایش آگاهی های کشاورزان در این زمینه و همت سازمان در ترویج و اموزش بسیار خوب است.
" مختار صمدی" افزود: امسال با توجه به کیفیت بالای محصول اقبال عمومی درباره این میوه بسیار خوب است ولی به دلایل بروز بلایای طبیعی و فرسودگی برخی از باغات و برخی دلایل ناشناخته پیش بینی می شود میزان تولید و میوه دهی باغات 30 تا 40 درصد کاهش یابد.
وی گفت: تیمی برای تحقیق درمورد علت کاهش میوه دهی باغات سیب در استان مشغول فعالیت شده است.
صمدی اظهار کرد: با توجه به سطح باغات و ظرفیت های استان در شرایط آب و هوایی عادی بیش از یک میلیون تن سیب از باغات استان قابل برداشت است.
وی گفت: باغات سیب در کلیه شهرهای استان وجود دارد ولی ارومیه با اختصاص 45 درصد از این باغات در رتبه اول است و شهر های سلماس ،مهاباد ، اشنویه، نقده و میاندواب بعد از ان قرار دارند. .
این کارشناس ادامه داد: عمده ترین مشکل در زمینه سیب که کشاورزان با آن مواجه اند فروش این محصول است که اگر صادر کنندگان و کشاورزان در زمینه صادرات و بازاریابی توانمند شوند این استان قادر به تولید سالانه دو میلیون تن سیب نیز می باشد.
صمدی با اشاره به طرح اصلاح باغات سیب در آذربایجان غربی افزود: نزدیک به 20 هزار هکتار از باغات سیب استان باید اصلاح و یا جایگزین شوند.
وی گفت: درقالب طرح اصلاح و نوسازی باغات 15 هزار هکتار از باغات مذکور در طی برنامه پنج ساله اصلاح خواهد شد.
کارشناس میوه های سردسیری آذربایجان غربی اظهار کرد: در سال جاری پنج هزار هکتار از باغات مذکور در صورت تامین اعتبار اصلاح و یا جایگزین خواهند شد.
صمدی در باره باغات سیب پا کوتاه در استان گفت: هم اکنون 300 هکتار از باغات استان با تولید سالانه هفت هزار و 500 تن سیب از جمله باغات مذکور هستند.
وی افزود: طرح جایگزینی ارقام سیب پا کوتاه با ارقام موجود در استان از 15 سال پیش آغاز شده بود ولی به علت اینکه نهال های اولیه در استان موجود نبود این نهال ها از سازمان باغات آستان قدس خریداری شد و بعد از توزیع متوجه آلودگی این نهال ها به بیماری آتشک شدیم که علاوه بر ان نهال های مذکور از نظر ارقام نیز مختلط بودندکه این موارد موجب کاهش ارزش تجاری و رغبت باغداران به کاشت این نوع سیب شد.
صمدی گفت: امسال جهاد کشاورزی استان توسط بخش خصوصی اقدام به وارد کردن 30 هزار اصله نهال سیب پا کوتاه به استان بعد از طی دوره قرنطینه و توزیع بین نهالکاران کرده است.
وی افزود: علاوه بر ارقام خریداری شده مجتمع کشت بافتی در استان در زمینه تولید ارقام این نوع سیب فعال است و سیب های پا کوتاه معمولی ، نیمه پاکوتاه و خیلی پا کوتاه را در ارقام مختلف تولید می کند.
وی درباره مزایای این نوع از سیب گفت: کیفیت بالا ، برداشت آسان ، سمپاشی اسان و کاهش مصرف استفاده از سم از مزایای این نوع از سیب است.
صمدی اظهار کرد: عملکرد در هکتار این نوع سیب بطور متوسط دراستان 30 تن در هکتار می باشد در حالیکه در عملکرد در هکتار سیب معمولی 20تن در هکتار است.
این کارشناس گفت: در کشت سیب پا کوتاه فقط در کشت اولیه هزینه ها بالاست و این بخاطر بالا بودن تعداد نهال در هکتار است.
وی افزود: در کشت سیب پا کوتاه 800 اصله در هکتار و در کشت سیب معمولی 277 اصله کاشته می شود.
گزارش از طاهره نوید آرین 7125/583/ 1645
تاریخ انتشار: ۱۹ مهر ۱۳۹۰ - ۰۰:۰۱