به مناسبت هفته سلامت/ فشار خون بالا، قاتل آرام ..................................................
خبرگزاری جمهوری اسلامی 89/01/22 علمی آموزشی.داخلی.پزشکی کرمانشاه - فشار خون بالا (پرفشاری ) یکی از ده خطر اول سلامتی در دنیا محسوب می شود که سالانه جان هفت میلیون انسان را در سراسر جهان می گیرد.
براساس آمار در کشور ما 12 میلیون نفر مبتلا به فشار خون بالا هستند و بنا به پیش بینی های ارایه شده تا سال 2025 میلادی، شیوع این بیماری 60 در صد افزایش می یابد.
به گزارش روز یکشنبه ایرنا به نقل از دفتر امور بانوان دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی کرمانشاه ،فشار خون، نیرویی است که باعث می شود خون درون رگ ها جریان پیدا کند و فشار خون بالا زمانی ایجاد می شود که فشار خون در دیواره رگ ها بیش از حد معمول بالا باشد که یکی از دلایل عمده سکته و حملات قلبی می شود و بی علامتی شایع ترین علامت آن است.
وراثت ، چاقی ، مصرف بالای الکل ، سن بالا ، مصرف زیاد نمک، بی تحرکی ، فشار عصبی ، مصرف کم پتاسیم و کلسیم، مقاومت در مقابل انسولین قند خون ، بیماری کلیوی ، سیگار ، چربی خون بالا ، قرص ضد بارداری و استرس باعث بالا رفتن فشار خون می شود.
پزشکان بر این باورند که علامت فشار خون بالا سر دردهای صبحگاهی و بدون ضربان در ناحیه پشت سر است که شایع ترین علامت فشار خون بالا محسوب می شود که با برخاستن از بستر و نوشیدن چای و قهوه به سرعت خوب می شود یا به علت استراحت بیشتر زیادتر می شود.
فشار خون پایین دومین شکل بیماری فشار خون است که در این صورت فشاری که خون را در رگها به سمت قلب، مغز و سایر اعضای داخلی بدن می رساند، بسیار کم است و باعث سرگیجه و منگی می شود که ارثی است و حدود 90/66 میلی متر می باشد.
اندازه گیری فشار خون به دو شکل سیستول ( حداکثر ) و دیاستول (حداقل ) می باشد.
در سیستول، فشار خون در مقابل دیواره رگها وقتی قلب از تلمبه زدن متوقف شده و عدد اول و بالایی است و حالت نرمال بین 120 تا 135 میلی متر جیوه است.
در حالت دیاستول، فشار خون در دیواره رگها بین هر ضربان قلب، زمانی که قلب در حالت استراحت قرار دارد و عدد پائینی است و روی 85 میلی متر جیوه و پائین تر است.
فشار خون بالا 90 تا 240 میلی متر جیوه است.
فشار خون به چهار دسته طبیعی، پرفشاری درجه یک، پرفشاری درجه دو و پرفشاری درجه سه تقسیم می شود.
در فشار خون طبیعی میزان جیوه 80 / 120، پرفشاری درجه یک 89 / 139 - 120 ، پرفشاری درجه دو 99 - 90 / 160 و 159 و پرفشاری درجه سه 100 / 160 میلی متر جیوه است.
ضخامت دیواره قلب، نارسایی قلب ، بیماری آترواسکروز ، سکته قلبی و مغزی ، پارگی آئورت ( شاهرگ بدن ) نارسایی کلیه ، دفع پروتئین در ادرار ، بیماری شبکیه چشم و کاهش بینایی از جمله عوارض فشار خون است.
پزشکان معتقدند کاهش وزن اضافه، توقف سیگار کشیدن ، خوردن میوه ، سبزیجات ، لبنیات کم چرب ، خوراکی های غنی از کلسیم، منیزیم و پتاسیم مانند موز ، انگور ، سیب زمینی ، خرما و کاهش مصرف نمک ، خوردن چای ، قهوه ، روغن ماهی و سیر برای کنترل فشار خون مناسب است.
همچنین انجام نرمش منظم به اندازه 30 دقیقه در روز مانند یوگا، روش های سوئدی و روشهای هوازی جهت کاهش استرس از عوامل موثر در کنترل فشار خون محسوب می شود.
باید توجه داشت فشار خون بالا با عمر خانم ها ارتباط مستقیم دارد و در سن بالای 50 سال افزایش می یابد که دلیل آن احتمالا تغییرات هورمونی پس از یائسگی است.
ضمن آنکه فشار خون نوع اول ( فامیلی ) علت مشخصی ندارد، فشار خون نوع دوم به علت بیماری کلیوی ، هورمونی ، دارویی و ... است.
فشار خون نوع دوم در بالای 50 سال و زیر 20 سال دیده می شودو میزان بروز فشار خون بالا در مرد و زن برابر است.
راه تشخیص فشار خون بالا، اندازه گیری آن است و فشار خون دست راست اندکی بالاتر است ، ضمن آنکه بهتر است مبنای فشار خون دست راست باشد.
7450/567 شماره 164 ساعت 13:44 تمام
تاریخ انتشار: ۲۲ فروردین ۱۳۸۹ - ۰۰:۰۱