بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی در اجلاس هفته آینده یونسکو به ثبت جهانی می رسد ..................................................
خبرگزاری جمهوری اسلامی 89/04/27 فرهنگی.ثبت آثار.یونسکو.اردبیل اردبیل- مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اردبیل اعلام کرد: مقدمات ثبت جهانی بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی آماده شده و این اثر تاریخی و ملی ایران در اجلاس هفته آینده یونسکو به ثبت جهانی می رسد.
بهروز ندایی روز یکشنبه در مصاحبه با خبرنگار ایرنا، گفت: پرونده ثبت جهانی این مجموعه روزهای اول و دوم مردادماه در جریان اجلاس ویژه یونسکو در برزیل بررسی و تصمیم گیری می شود.
وی افزود: با توجه به تکمیل اقدامات مرمتی و حفاظتی این اثر تاریخی اردبیل و رفع کلیه موانع ثبت جهانی این اثر، پرونده ثبت این اثر منحصر به فرد به همراه بازار تاریخی شهر تبریز دراجلاس یونسکو با نتیجه مثبت تصمیم گیری می شود.
ندایی همچنین از شناسایی دو هزار و 500 اثر و محوطه تاریخی و باستانی در استان اردبیل خبر داد و اظهارداشت: تاکنون یکهزار مورد از این آثار در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.
وی گفت: از نخستین سال ثبت آثار تاریخی کشور در سال 1310 تا سال 1385 که شامل 75 سال فعالیت میراث فرهنگی است، 250 اثر و محوطه تاریخی و باستانی در استان اردبیل به ثبت رسیده بود در حالی که در سه سال اخیر بیش از 600 اثر در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اردبیل همچنین با اشاره به انجام 22 فصل کاوش در محوطه ها و آثار تاریخی و باستانی استان از جمله منطقه گیلوان، اولتان، شهر یری، بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی و قلعه تاریخی بوینی یوغون گفت: کاوشهای باستان شناسی نشان از قدمت تمدن و سکونت در همه جای استان اردبیل دارد.
ندایی افزود: در سه سال اخیرعلاوه بر کاوشهای متعدد، 33 مورد آثار تاریخی و باستانی استان مرمت و به بهره برداری رسیده که مهمترین این آثار مجموعه تاریخی بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی است.
مجموعه بقعه صفی الدین اردبیلی پس از وفات شیخ در سال 735 ه ـ ق به وسیله فرزند وی صدرالدین موسی پایه گذاری شد.
این مجموعه شامل تعدادی از بناهای دوره های مختلف است که نخستین بار شاه طهماسب آنها را به صورت مجموعه واحدی درآورد.
بعدها شاه عباس با افزودن بناهای مهم به این مجموعه اصلاحاتی در آن ایجاد کرد.
اسلاف شاهان صفویه و شاه اسماعیل اول سر سلسله این خاندان در داخل این مجموعه تاریخی به خاک سپرده شده اند.
این بنای عظیم شامل گنبد الله الله ، گنبد جنت سرا، دارالمتولی ، قندیل خانه و حرم خانه است.
بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی را به عنوان یکی از نفیس ترین آثار معماری ایران می شناسند.
گفته می شود که این بقعه نماد گسترش فرهنگ شیعه و اهمیت بخشیدن به آن است پیش از این ساخت و سازهایی در کنار این بقعه انجام گرفته بود که از سال 1383 و با نامزد شدن این اثر در فهرست میراث جهانی به کنترل ساخت و سازها و در نهایت تخریب آنچه که ساخته شده بود، انجامید.
پرونده ثبت مجموعه شیخ صفی الدین اردبیلی 25 بهمن سال 87 به یونسکو ارسال و کارشناسان مرکز میراث جهانی در تیرماه از این مجموعه بازدید کردند.
این پرونده شامل اسناد و مدارک بازسازی و مرمت بقعه شیخ صفی از دوران های گذشته تا دوران معاصر و نیز مدارک مربوط به توسعه حریم بقعه بوده که پس از جمع آوری و ترجمه ارسال شده است.
در سال 1386 شالوده دروازه اصلی مجموعه تاریخی بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی که از یادگارهای دوران صفویه است و در جریان خیابان کشی 55 سال پیش توسط شهرداری وقت اردبیل ویران و بر روی ویرانه های آن میدان و خیابان احداث شده بود، در طرح ساماندهی حریم بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی و حدف خیابان و میدان کنونی از دل خاک بیرون آورده و مرمت شد.
587/535/530 شماره 167 ساعت 14:48 تمام
تاریخ انتشار: ۲۷ تیر ۱۳۸۹ - ۰۰:۰۱