کاهش ذخایر آبزیان بویژه میگو نتیجه بی رحمی انسان به طبیعت است ..................................................
خبرگزاری جمهوری اسلامی 89/05/25 اقتصاد.شیلات.میگو بوشهر- صید و برداشت های بی رویه از ذخایر آبزی، استفاده از ادوات و روش های صید مخرب و ممنوعه، اکتشافات و ایجاد تاسیسات و صنایع نفتی و ورود آلاینده ها به دریا نمونه هایی از بی رحمی انسان به طبیعت است که باعث کاهش ذخایر آبزیان به ویژه میگو درخلیج فارس درسالهای اخیر شده است.
صیادان و مسوولان شیلات استان بوشهر گفتند: علاوه براین خلیج فارس نیز از مضرات خشکسالی های پیاپی سالهای اخیر در امان نبوده و این پدیده نیزبرکاهش ذخایر آبزیان این دریا تاثیر چشمگیری داشته است.
آنان افزودند: در حالیکه در دهه های گذشته میزان صید آبزیان در استان بوشهر در سال از دهها هزار تن افزون می شد اما اکنون به علت بی رحمی ها انسان در برداشت بی رویه از ذخایر آبزی دریایی، آلودگی ناشی از فعالیت های صنعتی و نفتی و تخریب زیستگاههای آبزیان برکت دریا برای صیادان ساحل نشین این خطه کم شده و معیشت آنان را با مشکل مواجه کرده است.
یکی از صیادان بوشهری گفت: شغل اکثر ساکنان بندرهای استان بوشهر صید و صیادی است و از طریق دریا ارتزاق می کنند ولی در چند سال اخیر بدلیل زیاده خواهی برخی از افراد سودجو باعث شده این قشر که با زحمت بسیار زیاد از طریق دریا زندگی خود را می گذرانند، نتوانند مانند گذشته به کار بپردازند.
عبدالرسول غریبی افزود: صید غیرمجاز یکی از عوامل مهم کاهش میزان ذخایر آبزی در زمان آزادسازی صید است که این امر علاوه بر تخریب صیدگاهها باعث کاهش ذخایر نیز می شود طوریکه در سالجاری در زمینه صید میگو با مشکلات متعددی مواجه شده ایم.
وی اضافه کرد: مسوولان شیلات به ویژه در بخش حفاظت دریا باید نظارت بیشتری در این زمینه داشته باشند و اجازه سوء استفاده به سودجویان را ندهند.
غریبی با اشاره به انجام صید ترال و استفاده از ادوات و روش های مخرب در فصل صید ممنوع نیز گفت: صید ترال صیدی ممنوعه است اما به دلیل اینکه نظارت جدی در این زمین در منطقه وجود ندارد برخلاف سیاست های شیلات این صید مخرب در دریای خلیج فارس انجام و بدلیل استفاده از ابزار نامناسب به صیدگاه ها آسیب غیرقابل جبرانی وارد می شود.
وی اظهار داشت: همچنین برخی از لنج های صیادی نیز به دلیل زیاده خواهی بدون توجه به قوانین مربوط به حفظ ذخایر آبزیان، میگوهای مولد را برداشت می کنند که این امر باعث کاهش میزان صید در فصل صید آینده می شود.
مدیرعامل تعاونی صیادان استان بوشهر نیز گفت: صید غیرمجاز، آلاینده های نفتی و برداشت بی رویه از جمله دلایل کاهش میزان ذخایر دریایی به خصوص میگو در آبهای خلیج فارس است.
عیسی فولادی افزود: امسال وضعیت صید میگو در آبهای استان بوشهر به کمتر از 50درصد میزان صید سال گذشته کاهش یافته است که این وضعیت کاهش صید در آبهای منطقه جنوب این استان بیشتر محسوس است.
وی بیان کرد: جامعه صیادی استان بوشهر برای صید میگو هرساله هزینه های زیادی انجام می دهد که با توجه به وضعیت کاهش صید و ذخایر میگو در فصل صید جاری هیچ یک از هزینه های صورت گرفته جبران نشده است.
فولادی اظهار داشت: علاوه براین صیادان بدهی های زیادی در بازار و بانکها دارند که به امید صید میگو و درآمدی که از این طریق عاید آنها می شود، بتوانند بدهی خود را تسویه کنند که تاکنون نتوانسته اند، جوابگو باشند.
وی با بیان اینکه بیشترین پروتئین مصرفی مردم در استان بوشهر ماهی و میگو است گفت: وضعیت پیش آمده گرانی قیمت میگو را بدنبال داشته و این امر باعث شده که سفره مردم استان بوشهر از میگو خالی باشد.
فولادی اضافه کرد: ما نگران هستیم که این وضعیت میگو در فصل صید ماهی نیز که بعد از فصل صید میگو شروع می شود تکرار شود که این امر باعث آسیب رسیدن به جامعه صیادی و محرومیت مردم استان بوشهر از مصرف ماهی و میگو شود.
وی با تاکید به اینکه ذخایر دریایی به بحران رسیده است گفت: اگر مدیریت صید به خوبی انجام نشود و نسبت به بارورکردن دریا بی تفاوت باشیم درآینده ای نه چندان دور به وضعیتی می رسیم که دیگر قابل جبران نباشد.
فولادی با بیان اینکه بسیاری از گونه ها در حال انقراض است، اظهار داشت: در 24ساعت میلیونها مترمکعب تور به دریا ریخته می شود و دریا هیچ فرصتی برای تجدید فرآورده ها ندارد و با این وضعیت اگر مسوولان وارد عمل نشوند دیگر هیچ ذخیره ای در دریا باقی نمی ماند.
وی گفت: وضعیت بحرانی دریا تنها متوجه جامعه صیادی استان بوشهر نیست بلکه یک بحران ملی است که همه باید برای نجات گونه های دریایی اقدام کنند.
معاون صید و بنادر ماهیگیری شیلات استان بوشهر نیز گفت: شرایط نامناسب جوی ، آلاینده های نفتی، ترافیک تردد شناورها، تخریب صیدگاهها، استفاده از ادوات غیراستانداردصید، صید بی رویه و خارج از فصل و عدم تعامل لازم ارگانهای ذیربط در رابطه با حفاظت و مدیریت بهره برداری از ذخایر از جمله مشکلات کاهش بی رویه صید میگو درآبهای استان بوشهر است.
عبدالحسن تنگستانی افزود: یکی از سیاست های شیلات ایجاد جایگاههایی برای زیست آبزیان و ایجاد نوزادگاهها در دریا است که باید مورد حفاظت قرار گیرند که این امر تحقق نمی یابد.
وی اضافه کرد: مناطق ساحلی کمتر از 10متر به ویژه در خورهایی که به رودخانه وصل هستند، مناطقی که جریانهای دریایی حاکم است و زیستگاههای صخره ای و مرجانی از جمله زیستگاههای میگوهای مولد است که باید حفاظت شوند.
تنگستانی ادامه داد : یکی از مهمترین مشکلات در این زمینه رعایت نکردن تقویم صیادی از جانب صیادان و استفاده از ادوات غیرمجاز و غیر استاندارد صید مانند تور رکاسی، تورهای با چشمه های کوچک و تورهای نایلونی با چشمه کم است که این امر به ذخایر دریایی آسیب های غیرقابل جبرانی را وارد می کند.
وی بیان کرد: میزان صید میگو در استان بوشهر در 21روز گذشته از فصل صید امسال در مجموع 602تن است که نسبت به مدت مشابه پارسال که یکهزار و 68بود ، 44درصد کاهش نشان می دهد.
رییس پژوهشکده میگوی کشور در استان بوشهر نیز گفت: با توجه به روند نزولی صید میگو در دریا عوامل انسانی از جمله تلاش صیادی مازاد و غیر مجاز باعث شده که این ذخیره رو به کاهش رود.
دکتر خسرو آیین جمشید افزود: صید غیرمجاز در فصلی که میگوهای مولد در استان بوشهر وجود دارند و با خارج کردن مولدها توسط برخی از سودجویان باعث تهدید نسل بعد می شود، به ویژه در فصل تخم ریزی این اقدام بیشتر موثر است و باید از طریق فرهنگی و حفاظت دریایی کنترل شود.
وی اضافه کرد: یکی دیگر از عوامل کاهش صید تخریب زیستگاهها است که در این اماکن میگوها دوران تخم ریزی و نوزادی خود را می گذرانند و صید غیر مجاز که به روش مخرب ترال انجام می شود، باعث از بین رفتن این زیستگاهها می شود.
آیین جمشید یادآور شد: علاوه بر این عوامل اکتشافات و لرزه نگاری های صنایع نفت و گاز است که باعث آسیب رساندن به زیستگاهها و باعث کاهش ذخایر می شود.
وی گفت: میزان آلاینده ها در سالهای اخیر زیاد شده است و این آلاینده ها همانند سمی است که باعث می شود جمعیت میگو و هر آبزی دیگری سال به سال کاهش یابد.
آیین جمشید اظهار داشت: علاوه بر این عوامل، عوامل اقلیمی نیز در کاهش ذخایر دریایی بی تقصیرنیستند به گونه ای که در 12سال اخیر این تغییرات آب و هوایی در نوسانات صید تاثیر بسزایی داشته است.
وی با بیان اینکه با کاهش بارش ها و گرمتر شدن دما زندگی برای موجودات زنده ای که در آب هستند نامطلوب می شود گفت: بارش های متوالی باعث می شود که مواد مغذی از مناطق سرزمینی (خشکی ها) وارد دریا شوند بنابراین هرچه بارش بیشتر باشد مواد مغذی بیشتری وارد دریا می شود و این باعث می شود سالی که بارش بیشتر است میزان ذخایر نیز افزایش یابد.
آیین جمشید افزود: در چهار سال اخیر میزان صید از یکهزار و 831تن در سال 86 به یکهزار و 747تن در سال 87، یکهزار و 431تن در سال 88و در سالجاری نیز با این روند پیش بینی می کنیم سال کم صیدی را خواهیم داشت.
وی یادآور شد: ترکیب صید در سال 88، 96درصد ذخایر صید شده میگوی ببری سبز بوده که به لحاظ ارزش غذایی و اقتصادی بالاست و چهار درصد میگوی صید شده از گونه میگوی سفید بود در صورتیکه امسال این ترکیب صید به ضرر میگوی ببری سبز بوده به این معنی که میزان میگوی ببری سبز صید شده 66درصد بوده که 30درصد نسبت به پارسال کاهش داشته و میگوی سفید 34درصد صید شده که 30 درصد افزایش داشته است.
وی با اشاره به پایین بودن روند صیددرسالجاری نسبت به پارسال گفت: پیش بینی می کنیم امسال شرایط در زمستان از نظر بارش بهترباشد وانتظارداریم وضعیت ذخایر دریا نیز بهتر شود. ک/4 629/539 /675 شماره 067 ساعت 15:05 تمام