کارشناسان کشاورزی هرمزگان:خشکسالی موجب هجوم آفات و کاهش تولید درهرمزگان شده است ..................................................
تهران ، خبرگزاری جمهوری اسلامی 89/06/17 اقتصاد.کشاورزی.خشکسالی.هرمزگان بندرعباس - کارشناسان کشاورزی و منابع طبیعی هرمزگان گفتند:خشکسالی طولانی مدت این استان موجب هجوم آفات و کاهش تولید محصولات زراعی و باغی دراین استان شده است.
این عده در گفت وگو با ایرنا ،با اعلام اینکه خشکسالی یک احساس غریب نیست بلکه واقعیتی است که بخش زیادی از جمعیت این استان با آن روبرست خواستار توجه بیشتر مسوولان دراین زمینه شدند.
مردم این خطه نفس های خشک یک سال کم باران و بی طراوت را روی پوست خود احساس می کنند و به این نتیجه رسیده اند این دیگر یک احساس غریب نیست بلکه واقعیتی است که عبور از آن نیاز به راهکارهای جدید علمی وعملی دارد معاون تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی هرمزگان با اشاره به خشکسالی 14 ساله که هنوز نیز ادامه دارد بیان داشت: اثرات ناشی از این پدیده طی این مدت خود را نشان داده که خشک شدن جنگل ها، مراتع، شور شدن آب چاه های کشاورزی و هجوم آفات ناشی از آن است.
مهندس علی نقی صالحی ابراز داشت: هر چند خشکسالی ممکن است روی خیلی از بخش ها اثرگذار باشد اما بیشترین اثر مستقیم را روی تولیدات زراعی و باغی دارد.
وی ادامه داد: طی مدتی که خشکسالی بر فعالیتهای کشاورزی این استان سایه افکنده دست اندرکاران شاهد کاهش عملکرد محصولات در مناطق آسیب دیده ناشی از خشکسالی بوده اند.
این مقام مسوول با اعلام اینکه درهرمزگان شرایط حادی داریم اظهارداشت: با خشک شدن مراتع، آفات گیاهی وجوندگان شامل موش به مکانهای سبز از جمله باغها و مزارع هجوم آورده اند.
وی از هجوم کنه مرکبات، سن گندم و چند آفت دیگر به باغها و مزارع این استان بعنوان دیگر اثرات پدیده خشکسالی نام برد و گفت: متاسفانه برای کنترل و یا مبارزه با آنها ردیفی در اعتبارات خشکسالی پیش بینی نشده است.
معاون تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی هرمزگان می گوید:به رغم وارد آمدن خسارت های ناشی از هجوم آفات گیاهی متاسفانه هیچگونه اعتباری پیش بینی نشده است.
صالحی اظهار داشت: برآوردهای مقدماتی نشان می دهد که برای مبارزه با این آفات که ناشی از خشکسالی هستندسالانه نیاز به دو میلیارد ریال اعتبار است.
مدیر آب و خاک و امور فنی مهندسی سازمان جهاد کشاورزی هرمزگان نیز با اشاره به پیامدهای خشکسالی یکی از راهها مقابله با آن را گسترش و توسعه طرحهای آبیاری تحت فشار عنوان و یادآورشد: طی چند سال اخیر فعالیت های خوبی صورت گرفته طوریکه در آمارهای وزارت جهاد کشاورزی این استان بعنوان یکی از استانهای پیشرو معرفی شده است.
علی باقرزاده با تاکید براینکه استفاده از آبیاری تحت فشار اجتناب ناپذیر است گفت: دولت برای اجرای آبیاری تحت فشار تا 50درصد به کشاورزان وام بلاعوض پرداخت می کند و 50درصد دیگر را نیز در قالب تسهیلات بانکی تامین می کند.
وی با اعلام اینکه 23هزار هکتار از اراضی زراعی و باغی هرمزگان طی دو سال گذشته به آبیاری تحت فشار مجهز شده ابراز داشت: دولت گامهای بلندی در این زمینه برداشته که بی سابقه است.
این مقام مسوول وسعت اراضی کشاورزی این استان را بیش از 140هزار هکتار عنوان کرد و بیان داشت: 80 هزار هکتار آن قابل آبیاری تحت فشار است که با اجرای آن در سال معادل 620میلیون متر مکعب آب صرفه جویی می شود.
وی از ایجاد سدو بندهای خاکی و بتنی و سنگ سیمانی بعنوان یکی از راههای جمع آوری روان آبهای حاصل از بارندگی با شدت زیاد و مدت کم نام برد و افزود: ظرفیت لازم برای جمع آوری یک میلیارد متر مکعب از این نوع آبها را داریم که اجرای آن نیاز به بودجه کافی دارد.
یکی از کارشناسان آب و خاک نیز تاکید کرد: اگر برای ساختار کشاورزی سرمایه گذاری بنیادی شده بود و مزارع و باغها به آبیاری تحت فشار مجهز شده بودند، امروز خشکسالی نمی توانست خسارت چندانی به این استان وارد کند و از طرفی نیز شاهد مهاجرت روستاییان و درنتیجه گسترش حاشیه نشینی در اطراف شهر بندرعباس نبودیم.
ابراهیم دایری کمبود منابع آبی پایدار را از چالش های مهم بخش کشاورزی در هرمزگان دانست و تاکید کرد سنتی بودن سامانه آبیاری باعث مصرف بیش از حد و همچنین هدر روی آب در سطح مزارع می شود.
به گفته وی هر چند تاکنون برای اصلاح روشهای آبیاری فعالیتهای صورت گرفته اما تلاشهای انجام شده کافی نیست و برای سرعت دادن به آن نیازمند اعتبارات بیشتری هستیم.
وی با اشاره به خشکسالی طولانی مدت و تولید سالانه دو میلیون تن محصول کشاورزی در هرمزگان تصریح کرد: با توجه به خشکسالی باید یک ردیف خاصی برای کنترل منابع آبی این استان پیش بینی شود.
این کارشناس آب و خاک و امو فنی و مهندسی ابراز داشت: اگر روان آبها مدیریت نشوند سرمایه گذاری صورت گرفته در زمینه آبیاری تحت فشار نیز با مخاطره مواجه خواهد شد.
به گفته وی درحالی شاهد پیشرفت طرحهای آب وخاک به خصوص آبیاری تحت فشار در هرمزگان هستیم که مشکلی به نام کمبود اعتبارموجب کاهش سرعت آنها می شود.
رییس سازمان جهاد کشاورزی هرمزگان نیز بیان داشت: بحران آب را در این استان باید جدی گرفت زیرا هم اکنون با روند بحران شدید و مزمن آب مواجه هستیم.
سید نصیر سید محمدی بیان داشت: درحالی شاهد افت آب و بالارفتن ایسی آب چاههای کشاورزی در قطب های کشاورزی هستیم که هم اکنون آب به صورت کالایی اقتصادی، استراتژیک و امنیتی که تحولات منطقه یی و مهمی را رقم می زند درآمده است.
به گفته وی تصویر کلی نشان از بدتر شدن اوضاع در سالهای آینده دارد زیرا گرم شدن کره زمین موجب کاهش بارندگی و افزایش تبخیر آب و در نتیجه کاهش ذخیره سفره های آب زیرزمینی می شود.
کارشناسان مرتع و جنگل اداره کل منابع طبیعی هرمزگان نیز بیان داشتند: خشکسالی یک دهه گذشته که هم اکنون نیز ادامه دارد خسارت های جبران ناپذیری به این عرصه ها وارد کرده است.
به گفته آنان خشک شدن مراتع موجب هجوم دامهایی همچون شتر و بز به درختان جنگلی شده که در صورت ادامه روند با خشک شدن درختانی همچون آکاسیا در حاشیه ساحلی بندرلنگه مواجه خواهیم شد.
رییس اداره جنگل کاری و جنگل داری منابع طبیعی هرمزگان نیز میزان خسارت وارده به جنگل های این استان را طی سال گذشته تاکنون نزدیک به 38میلیارد ریال اعلام کرد.
امید ذاکری به خبرنگار ایرنا گفت:باکاهش بارندگی و از بین رفتن مراتع ، دامهای سبک و سنگین به خصوص بز و شتر به درختان جنگلی هجوم می آورند که موجب وارد آمدن خسارات جبران ناپذیری به این عرصه ها شده است.
در اطلاعات منتشره اداره کل منابع طبیعی هرمزگان وسعت مراتع این استان چهارمیلیون و 90هزار هکتار و جنگل ها نیز یک میلیون 100هزار هکتار ذکر شده است.
این در حالی است با توجه به کاهش40 درصدی ریزش باران طی دوره 12 ساله درهرمزگان و همچنین افزایش دامهای روستاییان تولید علوفه مرتعی از120 کیلوگرم درهکتار به کمتر از 50 کیلوگرم کاهش یافته است.ک/4 512/668 /675 شماره 013 ساعت 10:35 تمام
تاریخ انتشار: ۱۷ شهریور ۱۳۸۹ - ۰۰:۰۱