الوداع، الوداع یا شهرالله ..................................................
خبرگزاری جمهوری اسلامی 89/06/18 اجتماعی.مناسبت ها.عید فطر قزوین - مردم مومن پس از یکماه بندگی در ماه خدا که با شوقی وصف ناپذیر میهمان و پذیرای روزها و شبهای معنوی آن بودند، با اندوه، شهرالله را بدرقه می کنند و به پاس یکماه روزه داری و عبادت، این پیروزی را در عید سعید فطر جشن می گیرند.
در شب آخر ماه مبارک رمضان، ندای الوداع الوداع یا شهرالله بلند می شود که به صورت همخوانی و با آهنگی غم انگیز از اندوه مومنان به خاطر تمام شدن میهمانی خدا حکایت دارد.
عیدسعید فطر یکی از اعیاد مهم اسلامی است که همواره از سوی مسلمانان مورد توجه قرار دارد، به نحوی که در مناطق مختلف کشور آیین و مراسم خاص خود را داشته و بر آن اساس گرامی داشته می شود.
به گزارش ایرنا، عید مذهبی فطر به عنوان سنتی حسنه در شهر دارالمومنین قزوین چون سایر نقاط کشور ایران اسلامی، از دیربازبه طور باشکوهی برگزار می شود.
در آخرین شبهای ماه مبارک رمضان، بسیاری از مردم قزوین برای استقبال از عید سعید فطر در پشت بام ها به افق چشم می دوزند تا با استهلال هلال اول ماه شوال با ماه مبارک رمضان وداع کنند.
مردم این خطه از کشور اسلامی به محض اعلام روز عید فطر با پخش شیرینی در بین شهروندان و تبریک عید به اقوام، دوستان و آشنایان به استقبال این روز باشکوه می روند.
روزه داران قزوینی آخرین غروب ماه رمضان را به دلیل احکام مرتبط با زکات فطره در منزل خود سپری کرده و بطور معمول از رفتن به ضیافت افطاری و میهمانی خودداری می کنند.
مرسوم است هنگام زوال آفتاب آخرین روز ماه رمضان، بزرگ هر خانواده سه کیلوگرم از قوت غالب در ازای هر عضو خانواده یا وجه نقد معادل آن را بین تمامی افراد خانواده دست به دست چرخانده و برای کمک به مستحقی کنار می گذارد.
در بین بزرگترها نقل است هر مالی زکاتی دارد و زکات بدن فطریه است که اهالی این خطه از کشور ایران، با پرداخت فطریه، خود را در برابر خطرات مالی و جانی طی سال بیمه می کنند.
مراسم الوادع با ماه رمضان نیز از دیگر آیین هایی است که در آخرین شبهای ماه رمضان در مساجد و بقاع متبرکه قزوین برپا می شود و مردم از خداوند طلب می کنند تا عبادات، خیرات و نذورات آنان در این ماه پرخیر و برکت به نیکی مقبول و توفیق درک رمضانی دیگر را عطا کند.
بجا آوردن ادعیه وارده درآخرین شب از ماه رمضان، تهلیل و ذکر الله اکبر و لله الحمد، الحمدلله علی ماهدانا وله الشکر علی ما اولانا... بعداز نماز مغرب و عشاء، و دعای یا ذالمن والطول ... ، ذکر یا دائم الفضل ... و نماز ده رکعتی از جمله اعمالی است که بسیاری از مومنان انجام می دهند.
از آنجایی که واژه فطر در لغت به معنای شکافتن و به اصطلاح شکستن روزه و یا روزه گشادن بکار می رود و روز عید فطر را می توان عید روزه گشودن نامید، اهالی قزوین در اولین ساعات روز عیدفطر و هنگام طلوع آفتاب با خوردن خرما برای اقامه نماز عید فطر به مساجد می روند.
اقامه نماز عیدفطر نیز از اعمالی است که بین مومنین قزوین از اهمیت ویژه ای برخوردار بوده و از بهترین اعمال در بافضیلت ترین روز سال به شمار می آید.
همچنین قرائت دعای ابوحمزه ثمالی و دعای 46 صحیفه سجادیه معروف به یا من یرحم من لایرحمه العباد... بعد از نماز عید فطر نیز از دیگر سنتها و آموزه های دینی است که هنوز هم بجا آورده می شود.
مردم قزوین معتقدند در ماه مبارک رمضان خداوند گناهان انسان را می بخشد و اقامه نماز عید فطر در این روز که مکمل ماه مبارک رمضان است، رزق و روزی را توسعه می دهد.
در این روز باشکوه مردم با پوشیدن لباسهای روشن و انجام غسل مستحبی در مساجد استان به خصوص مسجدالنبی، مسجد جامع عتیق و دیگر مساجد محله ها برای برپایی نماز حاضر می شوند.
مومنین پس از پایان نماز عید فطر با چهره هایی بشاش با روبوسی، عید را به یکدیگر تبریک گفته و با شیرینی های سنتی از جمله باقلوا، نان برنجی و خرما از دیگر مومنان پذیرایی می کنند.
زیارت اهل قبور، بازدید از بزرگان، سالمندان، صله ارحام و دیدار از خانواده هایی که به تازگی عزیزی را از دست داده اند ازجمله سنت های پسندیده ای است که مردم آن را از جمله آداب موکد مذهبی برای خود می دانند همچنین جوانانی که تازه نامزد اختیار کرده اند با خرید هدیه ای که آن را همراه با باقلوای سنتی قزوین داخل خنچه قرار می دهند به منزل شریک زندگی آینده خود می شتابند.
به عقیده شهروندان قزوینی برپایی جشن ازدواج، نامزدی، پیمان عقد، بله برون و دیگر محفل های جشن و شادمانی در این روز میمون و مبارک است.
در گذشته های دور و هم اکنون در بسیاری مناطق قدیمی شهر نیز، در این ایام آشی به نام آش روزه یا آش بدرقه پخته می شود که باید توسط هفت زن فاطمه نام تهیه و تدارک شود و در واقع آخرین آشی است که در آن ماه رمضان خورده می شود.
آش روزه، عموما شب آخر رمضان بصورت دسته جمعی پخته شده و خانواده ها پس از رویت هلال ماه شوال اقدام به توزیع آن می کنند.
سنت بسیار زیبای دیگری که در عید رمضان در قدیم رایج بود و کم و بیش نیز انجام می شود، سنت هدیه دادن به روزه داران خردسال است کودکان یا نوجوانانی که در طول ماه، روزه های کله گنجشکی گرفته بودند، از سوی پدر و مادر یا اقوام بزرگ تر خود، در روز عید رمضان هدیه ای دریافت می کنند تا خاطره ای خوش از روزه داری در ذهنشان باقی بماند.
همچنین در روز عید فطر مردم به دیدن خانواده هایی می روند که در یک سال قمری گذشته افرادی از خانواده شان را از دست داده اند، آخرین روز ماه رمضان هم به عید در گذشتگان معروف است خیرات می دهند.
با برگزاری این دست مراسم در روز عید فطر، تقویم روزهای رمضان ورق می خورد و تا رمضانی دیگر، مردم به زندگی عادی و رایج خود، البته با توشه و زادی که از فضیلت رمضان برداشته اند، برمی گردند.
7389/ 603/ 1448/506 شماره 049 ساعت 12:35 تمام
تاریخ انتشار: ۱۸ شهریور ۱۳۸۹ - ۰۰:۰۱