نگاهی به وضعیت دفع پسماندهای شهری در آذربایجان شرقی ..................................................
خبرگزاری جمهوری اسلامی 89/10/14 اجتماعی.داخلی.پسماند تبریز- یکی از مهمترین مسایل زیست محیطی کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه، مدیریت پسماندهای شهری است، چگونگی دفع زباله ها و پسماندها تاثیر زیادی بر بهداشت عمومی، حفظ محیط زیست و زندگی مردم در محیطی سالم دارد.
از مهمترین مسایلی که ممکن است در ارتباط با مدیریت پسماندهای جامد در کشورهای در حال توسعه به وجود آید، نبود تناسب ظرفیت سامانه جمع آوری زباله و پسماندها با جمعیت زیر پوشش، نبود بازدهی کافی سرویس خدمات شهری و مدیریت پسماندها، محدودیت به کارگیری بخشهای دولتی وغیردولتی در فعالیت های بازیافت مواد و مشکلات ویژه در مورد دفع نهایی پسماندهای جامد و پسماندهای خطرناک شهری است.
از آنجا که معضل مربوط به پسماندها به دلیل رشد سریع جمعیت و گسترش شهر نشینی در کشور ما بیش از گذشته موجب نگرانی مردم و مسوولان شده، لازم است راهکارهای مناسب دفع زباله و پسماندها، استفاده بهتر از ظرفیت های موجود در این زمینه و نیز مدیریت پسماندهای شهری بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد.
با توجه به اینکه استان آذربایجان شرقی و بویژه کلانشهر تبریز یکی از مناطق صنعتی و پرجمعیت کشور است، در این گزارش به نحوه مدیریت پسماندها و زباله ها و نیز تلاشهای صورت گرفته در جهت حفظ محیط زیست این استان پرداخته می شود.
مدیرکل حفاظت محیط زیست آذربایجان شرقی در گفت وگو با خبرنگار ایرنا با اشاره به این که روزانه دو هزار و 200 تن زباله در استان تولید می شود گفت: درنحوه دفن زباله ها از نظر محل استقرار دراستان مشکلی وجود ندارد، ولی مدیریت پسماندها تا حدودی قابل قبول نیست.
بیوک رییسی با بیان اینکه در سالهای اخیر مسوولان ارشد استانی توجه ویژه ای به دفع بهداشتی پسماندها داشتند، اظهارداشت: شهرداریها براساس قانون، وظیفه مدیریت پسماندهای شهری را برعهده دارند و باید دراین ارتباط بیشتر تلاش کنند.
وی افزود: در سالهای اخیر مشکلات زیست محیطی حادی در خصوص پسماندهای صنعتی یا شیرابه های زباله ای در استان به وجود نیامده و فقط مشکل شیرابه زباله های شهرستان تبریز سال گذشته بروز کرد که بخوبی و به موقع مدیریت شد.
رییسی گفت: هم اکنون یک مرکز بازیافت زباله در شهرستان تبریز فعالیت می کند و دردیگر شهرستانهای بزرگ استان نیز ایجاد مراکز مشابه تصویب شده که به زودی ایجاد می شوند.
مسوول بهداشت محیط مرکز بهداشت آذربایجان شرقی هم دراین باره گفت: کارگروه پسماند استان براساس قانون مدیریت پسماند، نظارت کاملی بر شیوه دفع زباله ها و پسماندهای شهری دارد.
مرتضی سعادت خواه افزود: براساس طرح جامع پسماند که برای تمامی شهرهای استان تدوین شده است، تمام مراحل تولید، تفکیک، جمع آوری، حمل و نقل و دفع نهایی زباله و پسماندهای شهری به صورت بهداشتی و در صورت امکان بازیافت آن برای اغلب شهرها تصویب و اجرایی شده است.
وی گفت: هم اکنون از میان 56 شهر استان آذربایجان شرقی در 39 شهر زباله ها به صورت روزانه جمع آوری می شود و در بقیه شهرها با فاصله زمانی بیش از یک روز این کار انجام می شود.
وی اظهارداشت: در 32 شهر استان محل دفن دایمی زباله ها وجود دارد و در 24 شهر دیگر استان نیز زباله ها در جایگاه موقت دفن می شوند.
سعادت خواه گفت: درمجموع در 16 شهر آذربایجان شرقی محل دفن نهایی زباله ها از نظر بهداشتی مطلوب است.
مسوول گروه بهداشت محیط مرکز بهداشت آذربایجان شرقی اظهارداشت: از 25 بیمارستان دولتی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تبریز به جز بیمارستان سراب بقیه به سامانه بی خطرسازی پسماند مجهز می باشند.
وی با اشاره به اینکه 42 بیمارستان دولتی، خصوصی و دولتی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی در استان وجود دارد، افزود: علاوه بر این از بین دیگر بیمارستان های دولتی و خصوصی نیز بیمارستانهای شهید محلاتی و شمس در تبریز مجهز به این سامانه بوده و بقیه بیمارستانها یا دستگاههای لازم را خریداری کرده اند و یا در شرف تامین هستند.
وی یادآورشد: بیمارستانهایی که به این سامانه مجهز نیستند با کمک شهرداری ها یا سایر بیمارستانها پسماندهای خود را کنترل و بی خطر می کنند.
سعادت خواه تاکید کرد: پسماندهای پزشکی جزو پسماندهای ویژه بوده و تولید کنندگان آن موظف هستند آنها را بی خطر ساخته و سپس در اختیار ارگانهای مربوطه برای دفن استاندارد و بهداشتی قراردهند.
مسوول گروه بهداشت محیط مرکز بهداشت آذربایجان شرقی اضافه کرد: در ارزیابی و رتبه بندی بیمارستان ها، اقداماتی مانند بی خطرسازی پسماندها جزو شاخص های اصلی بوده و تمامی بیمارستان های دولتی و خصوصی طبق قانون موظف به خریداری دستگاههای مربوطه و تجهیز بیمارستان به سامانه بی خطرسازی پسماندها هستند.
مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری تبریزهم به تولید روزانه یکهزار تا یکهزار و 200 تن زباله در این شهر اشاره کرد و گفت: در سال های گذشته دفن زباله های تبریز به صورت نیمه بهداشتی انجام می شد ولی از دوسال پیش عملیات دفن به صورت بهداشتی صورت می گیرد.
رسول موسایی افزود: از سال گذشته بازیافت پسماند و تولید کمپوست در تبریز آغاز شده و روزانه 250 تن زباله در کارخانه بازیافت و تولید کمپوست شهرداری تبریز بازیافت می شود.
وی گفت: با راه اندازی فازهای دیگری از این کارخانه تا آخر سالجاری ظرفیت بازیافت آن به 750 تن در روز افزایش می یابد.
موسایی همچنین از راه اندازی سایت دفن کاملا بهداشتی پسماندهای تبریز در شش ماهه اول سال آینده خبر داد و گفت: با راه اندازی این سایت تبریز دومین شهر کشور در زمینه دفن بهداشتی پسماندها می شود.
وی با بیان اینکه رویکرد اصلی شهرداری حرکت به سمت تفکیک زباله ها از مبدا است، اضافه کرد: در 50 درصد مناطق شهرداری تبریز طرح تفکیک زباله ها از مبدا اجرا می شود.
براساس این گزارش، با هدف بی خطرسازی پسماندها ، فاز اول کارخانه بازیافت زباله و تفکیک پسماندهای شهری و تولید کمپوست شهرداری تبریز همزمان با سالروز قیام 29 بهمن تبریز در سال 1388 به بهره برداری رسید.
این کارخانه که با مشارکت و سرمایه گذاری بخش خصوصی در زمینی به مساحت 20 هکتار ساخته شده در فاز اول ظرفیت بازیافت روزانه 400 تن زباله شهری را دارد و با بهره برداری کامل در فازهای بعدی قابلیت بازیافت روزانه یک هزار تن زباله را خواهد داشت.
در پنجمین همایش ملی مدیریت پسماند کشور که طی روزهای اول و دوم اردیبهشت ماه سالجاری و همزمان با روز جهانی زمین پاک در مشهد برگزار شد ، شهرداری تبریز از سوی سازمان حفاظت محیط زیست و سازمان شهرداری ها و دهیاری های کشور به عنوان شهرداری برتر در حوزه مدیریت پسماند معرفی شد.
8120/593/587 شماره 121 ساعت 14:27 تمام
تاریخ انتشار: ۱۴ دی ۱۳۸۹ - ۰۰:۰۱