20 میلیارد ریال برای مرمت آثار تاریخی استان اردبیل اختصاص یافت ..................................................
خبرگزاری جمهوری اسلامی 89/12/21 اقتصاد.تارخی.شیخ حیدر مشگین شهر ، اردبیل - معاون سازمان میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری گفت : 20 میلیارد ریال برای مرمت آثار تاریخی و تجهیز موزه و سایت موزه های استان اردبیل تخصیص یافته است .
مسعود علویان صدر روز شنبه در بازدید از عملیات مرمت بقعه شیخ حیدر مشگین شهر افزود: پنج میلیارد ریال اعتبار ملی نیز برای ادامه عملیات عمرانی و مرمتی بقعه شیح حیدر مشگین شهر اختصاص یافته است .
وی با بیان اینکه مجموعه بقعه شیخ حیدر مشگین شهر بزرگترین و نفیس ترین مجموعه تاریخی استان اردبیل پس از بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی است افزود: بخشی از این مجموعه تا هفته دولت سال 90 به بهره برداری خواهد رسید .
محمد اوغلی فرماندار مشگین شهر نیز در این بازدید گفت: تاکنون 40 میلیارد ریال برای اجرای طرح ساماندهی بقعه شیخ حیدر مشگین شهر هزینه شده است .
به گفته وی ف پنج میلیارد ریال اعتبار استانی نیز به جز اعتبارات ملی برای ادامه عملیات عمرانی در این بقعه تخصیص یافته است .
وی با اشاره به حجم انبوه پروژه ساماندهی بقعه شیخ حیدر خواستار واگذاری بخش تجاری این مجموعه به اشخاص حقیقی برای درآمدزایی و ادامه عملیات عمرانی این بقعه شد .
بقعه شیخ حیدر منصوب به شیخ حیدر پدر شاه اسماعیل اول می باشد ، این مقبره در باغ سبز و با صفایی که قبرستان قدیمی مشکین شهر بوده و در داخل شهر قرار دارد، نمای خارجی این بنا به صورت برج بلندی به ارتفاع تقریبی 18 متر و به قطر 5/10 متر به صورت استوانه ای است.
این بقعه از بیرون به شکل برج مدور و از داخل به شکل 12 ضلعی و در دو طبقه قسمت زیرین سردابه و قسمت فوقانی بصورت برج مدور با ارتفاع 5/18 متر و قطر 5/10 متر است.
بقعه شیخ حیدر از خارج با کاشی های فیروزه ای رنگ به ایات سوره فتح و همچنین لفظ جلال اله در اشکال مختلف و با خطوط کوفی مزین شده است.
داخل مقبره از دو طبقه تحتانی و فوقانی تشکیل شده است و درب ورودی سردابه در شمال برج قرار دارد که به وسیله یک راه پله بلند به راه باریک منتهی به سردابه راه یافته است.
قبر شیخ حیدر در منتهی الیه سردابه قرار گرفته است. پلان برج یا اتاق فوقانی به شکل دوازده ضلعی منظمی است که هر ضلع آن 20/2 متر می باشد و به علت احداث شیارهای سراسری در سطح داخلی برج، بنا بلندتر ساخته شده و ارتفاع بیش تری دارد.
در ورودی و سه پنجره آن با مقرنس کاری گچی و کاشی تزیین شده است و قاب محرابی شکل بر همه جای بنا دیده می شود.
در مورد قدمت بنا و تاریخ احداث آن اظهارات گوناگونی ابراز شده است که دونالد ویلبر معتقد است این بنا از آثار قرن 7 و 8 هجری قمری است و در دوره صفویه تکمیل و کاشیکاری شده است.
این بقعه در سال 1311 با شماره 184 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسید و در سال 1380 طرح ساماندهی حریم بقعه شیخ حیدر در جلسه هیئت دولت تصویب شد که این طرح شامل سه مرحله کلی تملک، مرمت و اجرا بود.
براساس این طرح، محوطه پیرامون قلعه به عنوان یک گذر پیاده رو میانبر با محیطی آرام و زیبا مورد استفاده اهالی قرار خواهد گرفت.
اماکنی چون بنای تاریخی بقعه، موزه، غرفه های صنایع دستی و سالن های نمایش، پارکینگ و سایر فضاها در مجاورت یک فضای تجاری و استراحتی در اجرای این طرح پیش بینی شده است .
فضاهای موجود ساماندهی حریم بقعه شیخ حیدر شامل مسجد جنت سرای مشکین شهر، بخش تجاری، رواق های صحن اصلی بقعه، پارکینگ، اداره میراث فرهنگی، نمایشگاه کتاب، موزه در دو طبقه، سالن چند منظوره و آمفی تئاتر، سالن نمایش گالری، سالن غذاخوری سرد، فضاهای ارتباطی، فروشگاه بزرگ عمومی در دو طبقه، فضاهای رو باز شامل سه صحن اصلی رواق، موزه و مسجد و سرویس بهداشتی عمومی می باشد .
عملیات اجرایی این طرح یاد شده از سال 80 با پی کنی محل احداث رواق ها آغاز شد و نزدیک به 50 باب خانه و املاک به متراژ تقریبی 12 هزار متر مربع به تملک سازمان میراث فرهنگی درآمد.
7117/530/ 1645 شماره 056 ساعت 13:14 تمام