صحنه، دیار آب و موسیقی پذیرای گردشگران نوروزی است ..................................................
کرمانشاه، خبرگزاری جمهوری اسلامی 06/01/87 داخلی.گردشگری.صحنه.
شهرستان صحنه در شرق استان کرمانشاه یکی از مناطق خوش آب و هوای استان است که به سبب وجود سراب پر آب و زیبای صحنه یکی از پر جاذبه ترین مناطق برای گردشگران بویژه در ایام نوروز است.
این شهرستان سرسبز در مسیر جاده همدان - کرمانشاه واقع شده و دارای دو بخش به نامهای مرکزی و دینور است.
صحنه دارای آب و هوای معتدل کوهستانی و ییلاقی است و از مهمترین کوه های آن می توان به کوه های قله هجر، چرشکان، کلاغان ، امروله ، تکلو ، نخود چال سوویل و چهار چالاب اشاره کرد.
دشتهای سرسبز صحنه و دینور، رودخانه های پرآب دینور، گاماسیاب و کنگر شاه و سرابهای روح افزای بید سرخ ، سوری جان و سراب صحنه، این شهرستان را در زمره زیباترین و خوش آب و هواترین نقاط استان قرار داده است.
طبیعت بکر و با صفای سراب صحنه همواره پذیرای گردشگران بیشماری است که خستگی سفر را در جوار خنکی و سرسبزی توصیف ناپذیر آن از تن به در می کنند.
این سراب در چهار کیلومتری شمال شهر صحنه قرار دارد و تامین کننده آب آشامیدنی صحنه است.
شهرستان صحنه از نظر فرهنگی هم جاذبه های بسیار دارد، مردم این منطقه از اقوام کرد و لک هستند که به زبان کردی و لکی سخن می گویند.
کراس، شوال ، جلیقه، کلاش و کلاه نخی پوشش مردان این دیار را تشکیل می- دهد.
وکراس، شوال، جلیقه، کلنجه مخمل ، کمرچین ، ماشته ، کلاش و سربند زینت بخش زنان این منطقه است.
موسیقی همچون چشمه های زلال شهر در روح و روان مردم صحنه جاریست و در این میان تنبور ساز قدیمی و باستانی سهم بیشتری دارد.
تنبور دارای چهارده مقام است و هنگامی که مقامهای گل و خاک ، گل دره، شاه حسینی، بالا دستانی ، ساروخانی ، جلوشایی ، طرز ، سحری و پاوه موری با شور وصف نشدنی تنبورنوازان این دیار نواخته می شود، جانها سراپا گوش می- شود و نغمه های آسمانی از لابه لای تارهای تنبور بر دلها می نشیند و غوغایی در درون هر شنونده به پا می کند.
از دیگر سازهای محلی صحنه می توان دهل و سرنا را نام برد.
اعتقادات و باورهای مردم این شهرستان هم در نوع خود جذاب و دیدنی است.
در این منطقه در مراسم عروسی رسم است که زمان بردن عروس برادر داماد یک دست عروس و دایی وی دست دیگرش را گرفته او را سه بار دور تنبور داخل اتاق می گردانند و سپس عقدنامه وی را سر راه او گذاشته و عروس باید از روی عقدنامه بگذرد و سپس از خانه خارج شود.
رسم است هنگام رسیدن عروس به منزل داماد وی بر سربام رفته و به سوی عروس سیب، انار ، شیرینی و سکه پرتاب می کند در این بین هر فردی بتواند یکی از آنها را به دست آورد حاجتش برآورده می شود.
خانواده داماد به عروس کفش هدیه نمی کنند زیرا آن را بدیمن می دانند.
روزهای فرد برای انجام عروسی از روزهای خوش یمن است.
در مراسم عزاداری هم در این منطقه رسم است که اقوام و بستگان متوفی خانواده وی را تا سه روز در خانه خود نگه می دارند و دلداری می دهند.
هنگام دفن میت سه تکه چوب درخت انار داخل قبر انداخته چون معتقدند برای میت خوب است.
در مراسم پیروان اهل حق توسط افراد تنبور نواز آهنگ فانی فانی نواخته می شود و به مدت یک هفته در قبرستان آتش روشن می کنند و دو شاخه از درخت بید را هنگام دفن میت زیر بغل وی گذاشته تا در دنیای دیگر بتواند با استفاده از آنها بلند شود.
از جمله جاذبه های این شهرستان سراسر سرسبزی می توان روستای بسیار زیبا و دیدنی کندوله را نام برد.
این روستا در 52 کیلومتری شهر صحنه قرار دارد و با آب و هوای معتدل کوهستانی گردشگران بیشماری را بویژه در فصل بهار به سوی خود می کشاند.
مردم کندوله به زبان کردی صحبت می کنند، فضای روستای کندوله از نظر طبیعی بسیار دل انگیز و زیباست.
تاکستانهای زیبا و متعدد در فصل تابستان، تعزیه خوانی در ماه محرم و برگزاری مراسم عزاداری عاشورا از مهمترین آیینهای مذهبی روستا به شمار می رود.
مهمترین صنعت دستی و هنری مردم این روستا، بافت انواع قالی با طرحهای بومی و غیربومی است که جنبه صادراتی دارد.
سازهای سنتی، جاجیم ، گبه و قالی هم از دیگر صنایع دستی این دیار است.
از جاذبه های زیارتی شهرستان صحنه هم می توان به امامزاده خلیل گروس ، امامزاده محمود شیرخان، امامزاده خلیل دینور ، امامزاده عباسعلی بالاجوب و امامزاده پیرافته دینور اشاره کرد که روح گردشگران را در سایه فضای معنوی خود صیقل می دهند.
از مهمترین آنها امامزاده شیرخان در شمال روستای شیرخان بخش دینوراست.
بنای امامزاده بر روی تپه ای بلند به نام تپه امامزاده از آجر و گچ ساخته شده است.
از مهمترین جاذبه های تاریخی شهرستان صحنه می توان از دخمه های دربند نام برد که در بدنه کوه شوق علی در شمال شرق شهر صحنه و سمت راست آب دربند حجاری شده اند.
این گوردخمه ها در بین اهالی محل به قبر کیکاوس، فرهاد تراش و گور شیرین و فرهاد معروف است.
پلهای میان راهان و نوژی وران به جا مانده از دوره صفویه از دیگر جاذبه های شهرستان صحنه است.
پل میان راهان بر سر راه بیستون به سنقر بر رودخانه دینور آب از دیگر جاذبه های این شهرستان است که به طول 30/47 متر و عرض 85/4 متر دارای سه دهانه و چهار پایه است.
پل نوژی وران هم در اراضی روستای نوژی وران و بر سر راه بیستون به سنقر به طول 50 متر و عرض 10/4 متر دارای سه پایه سنگی و دو دهانه است.ک/4 7452/567/587 شماره 147 ساعت 18:27 تمام
تاریخ انتشار: ۶ فروردین ۱۳۸۷ - ۰۰:۰۱