تاریخ انتشار: ۹ فروردین ۱۳۸۷ - ۰۰:۰۱
نقش " مارها " در تعادل محیط زیست ..................................................
یزد، خبرگزاری جمهوری اسلامی 09/01/87 داخلی.علمی.مار.محیط زیست در نمایشگاه مارهای سمی و غیر سمی فلات قاره ایران که در شهر یزد برپا شده است بیش از 200 حلقه مار در قالب 21 گونه سمی ، نیمه سمی و غیر سمی به نمایش گذاشته شد.
در این نمایشگاه یک گونه پیتون خارجی که به شبه قاره هند تعلق دارد، عرضه شده است.
بزغاله مار، افعی کبری ، شاخدار ایرانی ، شتری شیرازی ، تله مار ، افعی خاتونی ، پلنگی، افعی گل گز ، آلو سر، افعی داودی و سلیمانی، یله مار ، قیتانی ، کفچه مار ، کورخوزستانی، لوس مار، ،آتشی، زعفرانی ، بوآ، زنگی از گونه هایی است که در این نمایشگاه در معرض دید علاقه مندان قرار گرفته است.
به گفته مدیر نمایشگاه مار سمی و غیر سمی ایران ، این نمایشگاه از 28 اسفند تا 13 فروردین ماه 87 به مدت 15 روز در محل دبیرستان دانشوران دایر خواهد بود.
"سید کاظم موذن زاده" گفت: هدف از تشکیل این نمایشگاه که جنبه علمی ، آموزشی و ارشادی دارد آشنا ساختن مردم با نقش مارها در ایجاد توازن و حفظ محیط زیست ، گسترش فرهنگ ممانعت از صید بی رویه مارها، آموزش بهینه رفتار با خزندگان و اصلاح دیدگاه عامه مردم در مورد مارهاست.
وی نقش این خزنده را درحفظ توازن محیط زیست مهم ارزیابی کرد و گفت : از سم مار در صنعت داروسازی و تهیه سرم استفاده می شود و در درمان بیماری عصبی ، فشار خون ، قلبی و سکته های مغزی و گزیدگی سودمند است.
موذن زاده از بین بردن حشرات موزی مانند موش را از دیگر ویژگی های این خزنده ذکر کرد و گفت: مار نقش مهمی در توازن محیط زیست و ایجاد تعادل جمعیت موش ها دارد و کمبود یا نابودی این خزنده موجب مختل شدن کشاورزی می شود.
مارها فاقد گوش و پا هستند و با فلس هایی که روی بدن و شکم خود دارند حرکت کرده و به رغم نداشتن گوش کوچکترین صدا را در سطح زمین تشخیص می دهند.
اخیرا دانشمندان برای پیش بینی زلزله در شهرهای بزرگ همچون تهران از مارها بهره می برند.
مارهای سمی و غیر سمی از لحاظ شکل ظاهری با هم تفاوت دارند، سر مارهای سمی مثلثی شکل ، مردمک چشم آنها عمودی و دارای دم کوتاه و کلفت و حرکت آنها بطنی است.
اما مارهای غیر سمی دارای سری گرد و بیضی شکل و مردمک چشم آنها گرد و از قطر میانی بدنی تا انتهای دم باریک می شود و طرز حرکت آنها مستقیم و مارپیچ است.
در ایران تاکنون 65 گونه مار شناسایی شده که پنج گونه آن متعلق به دریای جنوب ایران است و 60 گونه باقی مانده متعلق به خشکی بوده که 40 گونه آن غیر سمی، 13 گونه سمی و هفت گونه نیمه سمی می باشند که در تمام نقاط ایران گونه اخیر یافت می شود.
وی افزود: عدم تمیز مارهای سمی از غیر سمی باعث می شود مردم با دیدن این موجودات بترسند و واکنش های متفاوتی از خود بروز دهند که در نهایت به کشتن این موجودات منجر شود.
این دوستدار طبیعت تصریح کرد: حدود 3200 گونه مار در دنیا وجود دارد که تنها 700 گونه ازآنان سمی هستند که از این تعداد نیز فقط هفتاد پنج درصد سم مهلک دارند.
وی داشتن دم نازک و دندان های تیز توخالی را از خصیصه های مارهای سمی دانست و افزود: اغلب مارها تنها با احساس خطر با حمله به دفاع از خود می پردازند بنابراین مردم سعی کنند به این حیوانات حمله نکنند تا از خطر مار زدگی در امان باشند. ک/3 7549/1027/587 شماره 058 ساعت 15:17 تمام