گزارشی از جشنواره فرهنگی ، مذهبی رغایب در شهر کلور استان اردبیل ...............................................................
اردبیل، خبرگزاری جمهوری اسلامی 15/04/87 داخلی.فرهنگی.گردشگری.رغایب.
سومین جشنواره فرهنگی و گردشگری "رغایب" همزمان با نخستین روز ماه رجب و روز رغبه در محل امامزاده عبدالله شهر کلور از توابع استان اردبیل برگزار شد.
به گزارش خبرنگار ایرنا، این جشنواره فرهنگی و آیینی که همه ساله پس از آیین های شب رغبه و از صبحگاه اولین جمعه ماه رجب برگزار می شود ، دارای مراسم و آداب و رسوم خاصی است.
آیین رغایب که به جشن آرزوها نیز موسوم است در سایر مناطق آذربایجان نیز رواج دارد و به اسم "رغییب" و یا "اولوللر بایرامی" یا جشن مردگان نامیده می شود.
این آیین ویژه همه ساله از نخستین ساعات شامگاه پنجشنبه اول ماه رجب و با حضور بستگان بر سر مزار نزدیکان و با خیرات کردن خرما و حلوای مخصوص آمرزش درگذشتگان آغاز می شود.
امروز نیز مردم این محل و آبادی های اطراف به منظور برآورده شدن آرزوهای خود در محل امامزاده عبدالله شهر کلور و در دامن باغها و چمنزارهای دل انگیز محل گردهم آمدند و آیینهای رغایب سالهای دور را به صورت نمادین به نمایش گذاشتند.
این آیین بنا به اقوال افراد کهنسال از سالهای دور و از زمان قاجاریه و یا شاید سالهای دورتر در منطقه رواج داشته و کما این که در کتاب " تاریخ و جغرافی دارالسلطنه تبریز نوشته شاهزاده نادر میرزا - ص 308" نیز به آن اشاره شده و آمده است: "چون پنج شنبه اول رجب رسد ، لیله الرغایب باشد.
بومیان حلوا پزند از عسل یا دوشاب، به گورستان برند و به خانه های دوستان فرستند. این حلوا نیز به ناچار به خانه نامزد بباید فرستادن." سنت پخت حلوا در این روز خاص همچون گذشته انجام می پذیرد و هر چند که در شیوه پخت تغییراتی حاصل شده ولی سنت زیارت اهل قبور و پخش حلوای طبخ شده بر سر مزار افراد از دیگر جنبه های برجسته این سنت است که کماکان همانند گذشته مرسوم است.
مانند بسیاری دیگر از سنت های منطقه آذربایجان در جشن رغایب نیز نامزدها همدیگر را فراموش نمی کنند و فرستادن حلوا و هدایای مخصوص زنان دراین روز به خانه نامزدها از ضروری ترین امور محسوب می شود.
این آیین مذهبی و محلی در شهر کلور از توابع شهرستان خلخال نسبت به سایر مناطق خطه آذربایجان پررنگ تر است و همه ساله با محوریت زنان و با اجرای مراسم خاص برگزار می شود.
امروز نیز زنان برگزارکننده در این آیین با خواندن آواهایی از موسیقی محلی و اجرای حرکات موزون دسته جمعی به زبان تاتی و ترکی که گویش غالب اهالی منطقه است، به مشاعره و بیان احساسات خود پرداختند.
در این رویداد فرهنگی زنان منطقه طی آیینی خاص موسوم به "شنبه درزن" با پر کردن کاسه ای آب از چشمه زلال کنار امامزاده عبدالله و به نیت برآورده شدن آرزوهای جوانان دم بخت دو عدد سوزن و یا سنجاق را در قطعه چوبی کوچک فرو کرده و در داخل آب کاسه انداختند.
با نزدیک شدن این دو قطعه چوب سوزن دار به هم به نشانه ازدواج زوجهای نیت کرده فال اول جوانان را خوش یمن تلقی کرده و با کف زدن و شعرخوانی خواستار تدارک عروسی و ازدواج آنها توسط خانواده هایشان شدند.
در این آیین فرهنگی همچنین زنان ، دختران ، مردان و جوانان با پوشیدن لباسهای نو و رنگارنگ جلوه هایی از نشاط ، شادمانی و گوشه هایی از آیین زندگی مردمان این خطه سرسبز ایران زمین را به نمایش گذاشتند.
در حاشیه این جشنواره فرهنگی علاوه بر برپایی نمایشگاهی به نام "کوچه باغ آرزوها" بمناسبت روز آرزوها نمایشگاهی از آثار و صنایع دستی منطقه نظیر وسایل سفالی، گلیم، فرش، جاجیم، جوراب های پشمی دستباف ، نان و غذاهای محلی نیز برپا شد.
عده ای از اهالی محل در حاشیه این جشنواره بر اساس نذر و نیاز با پخت و توزیع آش ، حلوا و غذاهای محلی در حق اموات خود خیرات کرده و از شرکت - کنندگان طلب آمرزش کردند.
شرکت کنندگان در این جشنواره متنوع فرهنگی و گردشگری که به مدت یک روز کامل و همراه با اجرای موسیقی و نمایش محلی برگزار شد ، روز آدینه شادی را در دامن طبیعت و باغهای سرسبز خطه کلور خلخال سپری کردند.
معاون گردشگری سازمان میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری استان اردبیل درآیین گشایش این جشنواره گفت: جشنواره رغایب با هدف اختصاصی بهره گیری از ظرفیت های فرهنگی منطقه برای جذب گردشگر برگزار شده و خوشبختانه در سومین سال برگزاری موجب حضور بیشتر مردم و گردشگران در این خطه شده است.
یحیی نقی زاده افزود: این جشنواره با هدف همه زمانی، همه مکانی و همگانی کردن گردشگری در سطح استان اردبیل و با هدف اختصاصی معرفی قابلیتها و جاذبه های گردشگری منطقه برگزار می شود.
وی آیین رغایب را نمادی از ظرفیتها و قابلیتهای بالقوه موجود در مناطق مختلف ایران برای توسعه گردشگری ذکر و بیان کرد: امسال با تدارک و پیش- بینی برگزاری 16 عنوان جشنواره گردشگری در استان اردبیل معرفی جاذبه ها و قابلیت های گردشگری استان شتاب بیشتری گرفته است.
وی اضافه کرد: رغایب یک سنت مذهبی اسلامی است و برپایی آن توسط مردم خطه آذربایجان نشان دهنده عمق اعتقادات دینی و مذهبی آنها بوده و به عنوان سنتی اسلامی بسیاری از فضیلت های نیک اسلامی را در خود جای داده است.ک/3 535/618/587 شماره 246 ساعت 14:31 تمام