15 هزار تن خرما سالانه در بم تبدیل به ضایعات می شود .................................................
کرمان ، خبرگزاری جمهوری اسلامی 28/06/87 داخلی.اقتصادی.کشاورزی.
مدیر جهاد کشاورزی بم می گوید با توجه به تولید سالیانه 100 هزار تن خرما در این شهرستان 15 تا 40 هزار تن آن به ضایعات تبدیل می شود.
غلامعباس شجاعالدینی روز پنجشنبه به خبرگزاری جمهوری اسلامی گفت: ضایعات خرما شامل ترشیدگی، پوسیدگی و خشکیدگی این محصول است.
وی افزود: این ضایعات به دلیل تعداد کم کارخانه جهت استفاده مفید از آنها، سوزانده می شود.
او ادامه داد: دو کارخانه تولید خوراک دام و تولید سرکه و شیره خرما در بم وجود دارد اما جوابگوی نیاز نیست.
مدیر جهاد کشاورزی بم گفت: از سرمایه گذاران در این زمینه استقبال می کنیم و آنها می توانند از 10 درصد تسهیلات این بخش استفاده کنند.
وی به انتقال خوراک دام به کشورهای مجاور اشاره و بیان کرد: حدود 100 تن از این خوراک دام به ترکیه، امارات و افغانستان صادر می شود.
او همچنین وجود ضایعات خرما در باغها را از عوامل مهم گسترش آفات و امراض نخلها دانست و افزود: بازاریابی و فروش این محصولات باید در اولویت کار کشاورزان قرار گیرد.
وی گفت: کشاورزان باید این ضایعات را از سطح باغها جمع آوری و به بیرون منتقل کنند.
مدیر جهاد کشاورزی بم موارد دیگر مصرف ضایعات خرما را در صنایع رنگ سازی، مواد آرایشی و ساخت ناخن مصنوعی برشمرد و افزود: ضایعات خرما می تواند به اقتصاد کشاورزان منطقه کمک کند.
وی قیمت خریداری شده ضایعات محصول خرما را بر حسب درجه از کیلوگرمی 200 تا 1500 ریال عنوان و بیان کرد: سالانه بطور میانگین بیش از 30 میلیارد ریال ضایعات خرما در بم تولید می شود.
یک تولیدکننده شیره و سرکه خرما از ضایعات این محصول نیز گفت: مطابق با پروانه بهره برداری سالانه 120 تن شیره خرما و 250 تن سرکه خرما تولید می کنیم.
محمود بارانی با اشاره به تولید مربا، الکل، پودر هسته خرما، خمیر و شکلات خرما افزود: این مواد خوراکی و غیرخوراکی موارد دیگر استفاده از ضایعات خرما هستند.
وی تاکید کرد: از برگ خرما کاهی به نام کاه خرما تولید می کنیم که به همراه پودر هسته خرما خوراک بسیار خوبی برای دام است.
او ادامه داد: سالیانه از 800 تن ضایعات خرما که خریداری می کنیم 200 تن را در فصل خرما مصرف می کنیم و 600 تن دیگر را در سردخانه برای فصول دیگر سال نگه می داریم.
وی ناآگاهی مردم را از تولید محصولاتی با ضایعات خرما و خواص آن، مشکل کنونی تولیدکنندگان این مواد دانست.
یک تولیدکننده دیگر خوراک دام و طیور از ضایعات خرما گفت: سالیانه حدود 92 تن ضایعات خرما را خریداری و مصرف می کنیم.
محمد غلامشاهی ادامه داد: خوراک دام را به صورت "مش" با 40 کیلوگرم در هر تن خوراک دام و به صورت "پلت" با 100 کیلوگرم در هر تن خوراک تولید می کنیم.
وی افزود: قیمت ضایعات خرما مشخص نیست زیرا در غیر این صورت می توانستیم سالانه بیش از 300 تن آن را خریداری و به کل کشور ارسال کنیم.
او ادامه داد: خط تولید خوراک آبزیان و اسب از ضایعات خرما نیز آماده شده اما به دلیل کمبود نقدینگی هنوز راه اندازی نشده است.
7437/507/660 شماره 304 ساعت 17:41 تمام
تاریخ انتشار: ۲۸ شهریور ۱۳۸۷ - ۰۰:۰۱