زمین لغزش ، " وقتی کوه به کوه می رسد " ..............................................
شهرکرد، خبرگزاری جمهوری اسلامی 04/09/87 داخلی.اقتصادی.منابع طبیعی.رانش زمین.
از: محمود رییسی قدیمی ها گفته اند " کوه به کوه نمی رسد، اما آدم به آدم می رسد" و این مثل برای آن بیان شده که گذر کوه ها به هم نخواهد افتاد، اما انسانها کارشان به هم گره خورده است.
اما انگار همین دیروز بود که در شهرستان کوهرنگ کوهی به کوه دیگر رسید و قرابت این کوهها 55 نفر از مردم روستای "آبکار لبد" را در یک شب بهاری بلعید و اژدهای خاکی زمین لغزش، زنان و مردان این روستا را درطرفه العینی در خواب ابدی فرو برد و اجساد آنان در زیر هزاران هزار خروار خاک ناپدید شد.
زمین لغزش یا رانش زمین، اژدهایی خفته و خاموش در دل خاک است، که به یک چشم به هم زدن درست مثل زلزله بیدار می شود و هم چیز را ویران می کند و حتی رد پایی از خود به جایی نخواهد گذاشت.
به گزارش ایرنا،پدیده "زمین لغزش " براثر دخالت های مستقیم انسان و تاثیرگذاری بر فعل و انفعالات زمین رخ می دهد و اثرات بسیار جبران ناپذیری رانیز برجای خواهد داشت.
زمین لغزش به حرکت توده ای مواد تشکیل دهنده زمین از یک شیب به سمت پایین اطلاق می شود، که به ناپایداری شیب نیز معروف است و عمده زمین لغزشها نیز درحاشیه راهها و مناطق شیب دار رخ می دهد.
کارشناس ارزیابی اطلاعات جغرافیایی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال وبختیاری گفت: آگاهی بخشی ، ترویج و اطلاع رسانی در زمینه زمین لغزش و رانش زمین یک اصل مهم و اساسی است.
"حسین مردانیان " به ایرنا گفت : با اطلاع رسانی و آگاهی بخشی در زمینه زمین رانش و زمین لغزش می توان از آن جلوگیری کرد و از خطرات آن آگاه شد.
به گفته وی، تاکنون 180 مورد زمین لغزش در محور شهرکرد به ایذه رخ داده و گزارش شده و در مناطق مسکونی نیز در حاشیه اراضی کشاورزی این عمل رخ داده است.
وی تصریح کرد:وقوع زمین لغزش و زمین رانش باعث فرسایش خاک و تجمع خاک در پشت سدهای بزرگ بتنی پایین دست در چهارمحال وبختیاری در کنار رودخانه کارون می شود.
مردانیان گفت: با فرسایش خاک علاوه بر از دست دادن اراضی حاصلخیز، عمر مفید سدهای بزرگ نیز کاهش خواهد یافت.
مسوول ارزیابی منابع طبیعی چهارمحال وبختیاری گفت: لغزش زمین و رانش زمین در سالهای گذشته باعث کشته شدن 55 نفر در ابکار لبد بازفت شد و در "چلو" نیز سه نفر به کام مرگ رفتند.
وی تصریح کرد:علاوه بر تلفات جانی زمین لغزش خسارات مالی عمده، تلف شدن دام روستاییان و تخریب زیرساختها و زمینهای کشاورزی را بدنبال داشته است.
به گفته وی، با شناخت از زمین لغزشها می توان از بروز آنها جلوگیری کرد و زمین لغزش را تثبت کرد که امسال سه مورد زمین لغزش در چهارمحال و بختیاری تثبیت شد که یک مورد در مناطق مسکونی بود.
مردانیان گفت:زمین لغزش روستای" شیاسی" در شهرستان اردل تثبیت شد و از بروز خسارت به شهرک مسکونی جدید شیاسی جلوگیری به عمل آمد.
مسوول امور ارزیابی منابع طبیعی چهارمحال و بختیاری گفت : تاکنون 15 میلیارد ریال خسارت مستقیم براثر وقوع زمین لغزش در این استان بروز کرده است.
نماینده وزیر جهاد کشاورزی در کارگروه ملی زلزله و لغزش لایه های زمین ، میزان خسارات ناشی از وقوع " زمین لغزش " در ایران را بیش از 127 هزار میلیارد ریال اعلام کرد.
" رضا میرصانعی " در گفت و گوی اختصاصی با ایرنا در شهرکرد افزود: این میزان خسارات با ثبت چهار هزار و 900 مورد انواع زمین لغزش در مناطق مختلف کشور رخ داده است.
به گفته وی، وقوع زمین لغزش در کشور سالانه به صورت مستقیم و غیرمستقیم 500 میلیارد ریال خسارت وارد می کند.
رییس گروه مطالعه امور زمین لغزش های سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری وزارت جهاد کشاورزی گفت: در یک مورد از ثبت وقوع زمین لغزش در امامزاده علی در تهران، بیش از هشت میلیارد ریال خسارت مستقیم و 47 هزار میلیارد خسارت غیر مستقیم وارد شد.
وی تصریح کرد: بانک اطلاعاتی زمین لغزش در کشور در حال تکمیل وراه اندازی است و چهار هزار و 900 زمین لغزش از سال 75 تاکنون در کشور ثبت شده و در هر پرسشنامه بانک اطلاعات بیش از 125 پارامتر اطلاعاتی زمین لغزش به ثبت رسیده است.
میرصانعی اظهار داشت: از امسال همچنین بررسی عکس های هوایی با مقیاس یک بیست هزارم در زمینه زمین لغزش ها آغاز شده و از روش عکسهای هوایی نیز بخشی از پرسشنامه های وقوع زمین لغزش تکمیل می شود.
رییس گروه مطالعه امور زمین لغزشهای سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور گفت: با این روش جدید تاکنون 32 هزار انواع زمین لغزش در استانهای ایران شناسایی شده است.
میرصانعی اظهار داشت:امید است با حمایت همه جانبه مسوولان کشور از جمله سازمان مدیریت بحران وزارت کشور، کمیته ملی مقابله با خطرات ناشی از زلزله و لایه های لغزشی زمین، مسولان استانی و ستاد حوادث هر استان، بانک اطلاعاتی زمین لغزش کشور کامل و نقشه های پهنه بندی خطر زمین لغزش تهیه و تدوین شود.
به گفته وی، با تهیه این نقشه پهنه بندی می توان مناطق مستعد وقوع زمین لغزش را در کشور شناسایی و از وقوع زمین لغزشهای احتمالی جلوگیری کرد.
میر صانعی،اجرای طرح جامع بررسی و تثبیت زمین لغزش را در استانها بسیار ضروری دانست و گفت:این طرح در پنج مرحله اجرا می شود که مرحله اول آن تهیه و تدوین بانک اطلاعاتی وقوع زمین لغزش در کشور از طریق تهیه پرسشنامه صحرایی، عکس های هوایی و عکسهای ماهواره ای می باشد.
مسوول بانک اطلاعات زمین لغزش کشور نیز گفت: شکستگی های زمین، ذوب برفها و لغزش گسل ها از عوامل مهم زمین لغزش در کشور است.
"محمد قبادی " افزود:عوامل مصنوعی و انسانها بیشترین تاثیر را در فراهم کردن زمینه زمین لغزش دارندو تخریب تکیه گاه ها،جاده سازی و ایجاد مناطق معدنی از عوامل بروز زمین لغزش از سوی انسانهاست.
به گفته وی، ایجاد کانال های آبی و سازه های سدها نیز در مواردی باعث بروز زمین لغزش می شود و در صورت بروز زمین لغزش در بالادست به پایین دست نیز آسیبهایی وارد می کند.
قبادی یادآور شد: 45 درصد از زمین لغزش ها در حاشیه جاده ها و بر اثر ایجاد ترانشه ها رخ می دهد.
مدیرکل منابع طبیعی چهارمحال وبختیاری نیز گفت: بیش از 45 درصد از زمین لغزش های استان در حاشیه جاده های استان اتفاق می افتد.
"منوچهر سرداری" به ایرنا گفت : رفتارسنجی زمین لغزش ها در امور اجرایی پروژه های عمرانی در چهارمحال و بختیاری بسیار مهم و حیاتی است.
وی تصریح کرد: تمامی مسوولان دلسوز چهارمحال و بختیاری نگاه ویژه ای به حفظ منابع طبیعی دارند و همه مردم و مسوولان باید نسبت به حفظ منابع طبیعی به عنوان سرمایه ملی گام بردارند.
به گزارش ایرنا، 84 درصد از مساحت چهارمحال وبختیاری معادل 4/1 میلیون هکتار را منابع طبیعی ملی تشکیل می دهد که از این میزان 307 هزار هکتارا اراضی جنگلی و یک میلیون و 93 هزار هکتار آن مرتع می باشد و این استان سر چشمه سه رود بزرگ کارون ، زاینده رود و دز در ایران است.ک/4 7359/671/ 607 شماره 116 ساعت 11:36 تمام
تاریخ انتشار: ۴ آذر ۱۳۸۷ - ۰۰:۰۱