مسوولان کشاورزی خراسان شمالی: موانع پژوهش در این بخش برطرف شود ..............................................................
بجنورد ، خبرگزاری جمهوری اسلامی 21/09/87 داخلی.کشاورزی.مناسبت.هفته پژوهش.
شماری از مسوولان و دست اندرکاران بخش کشاورزی خراسان شمالی بر لزوم رفع موانع و مشکلات پژوهش در بخش کشاورزی این استان تاکید کردند.
آنان افزایش اعتبارات، سرمایه گذاری، تجهیزات و امکانات و ترویج فرهنگ پذیرش در بخش تحقیق و پژوهش را از راههای تقویت و نهادینه کردن فرهنگ پژوهش در این استان دانستند.
مدیر هماهنگی و ترویج سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی ضمن تاکید بر تقویت سرمایه گذاری مالی و انسانی در بخش پژوهش گفت: لازم است اعتبارات مجزایی صرف انجام پژوهش در سطح ملی و استانی در مقوله های مختلف شود.
"علی اسدی" بااشاره به اینکه برای رسیدن به توسعه پایدار نیاز به پژوهش است گفت: متاسفانه در سطح ملی و استانی به رفع مشکلات از طریق انجام پژوهش توجه نمی شود.
وی با تاکید بر لزوم حمایت بیشتر دولت از پژوهش در بخش کشاورزی و منابع طبیعی و سرمایه گذاری در این زمینه افزود: لازم است سرمایه گذاری، فرصتها و امکانات پژوهش در تمام بخشهای اقتصادی همدوش یکدیگر پیش رود.
اسدی همچنین از کمبود پژوهشهای بخش خصوصی انتقاد کرد و گفت: از آنجا که سرمایه گذاری خصوصی در بخش پژوهش بازده اقتصادی نیز دارد نباید مقوله پژوهش تنها به بخش دولتی محدود شود.
وی بر لزوم پژوهش در بخش بذر، نهال و آفات تاکید کرد و افزود: پژوهش در زمینه بذر و نهال در بخش خصوصی کم است.
رییس مرکز تحقیقات جهاد کشاورزی و منابع طبیعی خراسان شمالی نیز کمبود اعتبار را یکی از مشکلات بخش پژوهش استان ذکر کرد و گفت: لازم است برای توسعه بخش پژوهش کشاورزی مساعدتهای استانی صورت گیرد.
دکتر "هاشم کمالی" اعتبارات پژوهشی این مرکز را ملی ذکر کرد و گفت: با اختصاص نیافتن اعتبارات استانی برای پژوهش کشاورزی بسیاری از مشکلات کشاورزی استان رفع نمی شود.
وی افزود: این در حالی است که دستگاه های اجرایی استان می توانند با تامین اعتبار، طرحهای پژوهشی محلی را از پژوهشگران مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان در قالب طرحهای ویژه بخواهند.
وی یکی دیگر از مشکلات پژوهش در بخش کشاورزی را عدم پذیرش یافته های علمی در نزد کشاورزان عنوان کرد و گفت: به دلیل سنتی بودن قالب کشاورزی در استان کشاورزان به یافته های علمی توجه نمی کنند.
او اضافه کرد: این در حالی است که با بروز خشکسالی و سرمازدگی توجه به یافته های علمی در این بخش امری ضروری است.
کمالی کمبود آزمایشگاه و تجهیزات را از دیگر مشکلات بخش پژوهش در عرصه کشاورزی و منابع طبیعی ذکر کرد و گفت: این مرکز فقط یک آزمایشگاه با تجهیزات اولیه و پایه دارد.
او اظهار داشت: از سال گذشته 103 تهیه و تدوین طرح پژوهش کشاورزی و منابع طبیعی در این مرکز آغاز شد که اکنون 49 طرح به اتمام رسیده و آماده اجرا توسط دستگاه های اجرایی است.
وی این طرحها را در خصوص محصولات دیم نظیر گندم، جو، عدس، گلرنگ، نخود و کلزا، گیاهان دارویی نظیر آویشن، درختان سریع رشد نظیر صنوبر و بید و در خصوص آفات گیاهی نظیر "مگس گیلاس" عنوان کرد.
کمالی خاطرنشان کرد: هشت مورد از این طرحها در نشریات علمی بین المللی به عنوان مقاله علمی به چاپ رسیده است.
رییس سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی نیز با بیان کمبودهای مالی، انسانی و امکانات مراکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان، این مراکز را شامل چهار ایستگاه تحقیقات دیم در شیروان، سیساب و کهنه کند در بجنورد و مرکز پخش سیلاب و آبخوانداری در جاجرم عنوان کرد.
"سیدهادی سید" افزود: خراسان شمالی با توجه به گستره عرصه کشاورزی و منابع طبیعی و شرایط اقلیمی، در زمینه گیاهان، جانوران، دام و طیور، تاثیر انواع نهاده ها و تغذیه جایگاه بررسی و تحقیق زیادی دارد.
وی بر مستمر بودن پژوهش تاکید کرد و گفت: با توجه به خطر بروز آفات و بیماریهای مختلف گیاهی و جانوری، پژوهش می باید مقطعی نباشد.
سید در بخش دیگری با اشاره به وجود خطر بلایای طبیعی سرمازدگی و خشکسالی در این استان، جایگاه پژوهش بر روی گونه های کشاورزی مقاوم در مقابل سرما و خشکسالی را مهم عنوان کرد.
خراسان شمالی با بیش از دو میلیون هکتار عرصه منابع طبیعی و 344 هزار هکتار عرصه کشاورزی، دارای چهار ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی است. ک/4 7186/626/659 شماره 110 ساعت 12:25 تمام