نگاهی به اثرات خشکسالی بر زندگی عشایر در خراسان شمالی (2) .....................................................
بجنورد ، خبرگزاری جمهوری اسلامی 22/10/87 داخلی.اجتماعی.اقتصادی.عشایر.
معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی می گوید روند گرانی قیمت علوفه بسیاری از دامداران را با مشکل مواجه کرده است.
علیرضا توسلی نیا در گفت و گو با ایرنا افزود: قیمت علوفه در این استان نسبت به چند ماه گذشته 2/11 درصد افزایش یافته که این امر مربوط به دور شدن از فصل برداشت علوفه و آغاز سرما است.
وی قیمت کنسانتره یارانه ای با تحویل در کارخانه را دو هزار و 800 ریال ذکر و بیان کرد: در مناطق دوردست نظیر راز و جرگلان با احتساب هزینه های حمل، این قیمت افزایش می یابد.
او افزود: به این منظور از ابتدای امسال 31 هزار تن کنسانتره در استان تولید و از طریق اتحادیه گاوداران و دامداران در اختیار دامداران قرار گرفت.
وی ادامه داد: در این مدت با همکاری شرکت پشتیبانی امور دام پنج هزار و 400 تن جو یارانه ای نیز توزیع شد که مرحله بعدی توزیع به زودی آغاز می شود.
مدیرکل اداره دامپزشکی خراسان شمالی نیز با اشاره به پدیده خشکسالی گفت: ارایه مکمل های درمانی و غذایی برای دام های مناطق خشکسالی ضروری است.
مجید روحانی نژاد در گفت و گو با ایرنا افزود: دامهای مناطق مواجه با خشکسالی مورد تهدید بیماریهای انگلی و عفونی هستند.
وی ادامه داد: سه میلیارد ریال اعتبار به منظور خرید نهاده های دامی برای دام های این استان مورد نیاز است که 5/1 میلیارد ریال آن باید برای دام های عشایر مصرف شود.
او این اعتبار را برای خرید داروهای درمانی دام، سم پاشی و مایه کوبی ضروری خواند و گفت: باید اعتبارهای تخصیص داده شده برای نهاده های دامی به صورت تدریجی و مرحله ای باشد و اجرای این طرح باید در چهار فصل انجام شود.
مدیرکل اداره دامپزشکی خراسان شمالی افزود: 300 میلیون ریال اعتبار برای خرید مکمل های غذایی به این اداره کل اختصاص یافت که این میزان اعتبار جوابگوی تهیه داروی مورد نیاز برای دام های استان نیست.
وی با بیان اینکه خشکسالی ضرر و زیانی چندوجهی به دامداران وارد می کند اظهار داشت: با کاهش باران، مراتع نیز فقیر خواهد شد و گیاه مرتعی مواد معدنی و مواد آلی مورد نیاز برای دام را ندارد.
او افزود: همچنین خشکسالی باعث تغییر رویه چرای دام می شود و چون گیاهان مرتعی کوتاه هستند دام ها از پایین ترین قسمت گیاه که نزدیک به خاک است استفاده می کنند که انواع میکروب و انگل را وارد سیستم گوارشی آنها می کند.
وی گفت: در هنگام خشکسالی که بدن دام ضعیف است با ورود میکروب و انگل، دام بیمار خواهد شد و دامداران که خسارتهای پیاپی به آنان وارد شده توانایی هزینه دارو برای دامها را ندارند.
او افزود: اداره کل دامپزشکی خراسان شمالی اکنون خدمات رایگان همچون سم پاشی، مایه کوبی و ارایه شربت های ضد انگل دام را افزایش داده است.
مدیرکل اداره دامپزشکی خراسان شمالی اظهار اشت: اکنون باید داروهای مکمل درمانی دام بین دامداران توزیع شود در غیر این صورت این بیماریها حتی حیات دامها را تهدید می کند.
وی گفت: حتی در استفاده از علوفه دستی نیز داروهای مکمل شامل ویتامین ها ، مواد و عناصر معدنی مورد نیاز به دام باید خورانده شود.
مدیرکل اداره دامپزشکی خراسان شمالی به بیماریهای مشترک بین دام و انسان نیز اشاره و بر ضرورت خدمات پزشکی تاکید کرد و افزود: افزایش بیماریهای عفونی دام ها تهدیدکننده است.
وی اظهار داشت: کمبود ویتامین بازده باروری در دام را کاهش داده و همچنین دام آبستن را نیز دچار مشکل سقط جنین می کند.
او با بیان اینکه در بحث خشکسالی به کشاورزان و دامداران خسارت وارد می شود افزود: کاهش محصولات کشاورزی به کشاوران زیان وارد می کند اما با افزایش قیمت محصولات کشاورزی تا حدی ضرر و زیان کشاورزان جبران می شود.
وی گفت: اما در بحث دامداری علاوه بر ضرر و زیان خشکسالی، افت محصولات دامی نیز مشکلات دامداران را دوچندان می کند.
او افزود: در این سالها قیمت علوفه دامی افزایش و قیمت تولیدات دامی نیز کاهش خواهد یافت که این عامل باعث می شود که دامداران کمبود نقدینگی و مشکلات اقتصادی داشته باشند.
در خراسان شمالی سه میلیون و 500 هزار راس دام وجود دارد که از این تعداد 900 هزار راس متعلق به عشایر است.ک/4 7184/626/660 شماره 026 ساعت 09:08 تمام
تاریخ انتشار: ۲۲ دی ۱۳۸۷ - ۰۰:۰۱