انارستان مهریز یزد ، بزرگترین باغ انار خاورمیانه # یزد ، خبرگزاری جمهوری اسلامی 23/08/86 داخلی.اقتصادی. کشاورزی. انار. انارستان مهریز واقع در30 کیلومتری شهر یزد که از آن به عنوان بزرگترین باغ انار خاورمیانه یاد می شود ، همچون یاقوتی درخشان در این خطه کویری نمایان است. احداث این باغ وسیع با نظارت مجتمع اقتصادی کمیته امداد حضرت امام (ره ) از سال 81 آغاز شد و در سال 85 به ثمردهی رسید. این انارستان که 315 هکتار وسعت داردبگفته مسوولان مجتمع مذکور" بزرگترین باغ انار در خاورمیانه " است. مسوولان کمیته امداد در اقدامی جالب و برای بهره برداری مناسب از این باغ و تولید انبوه محصول در آن، نظارت بر اجرای این پروژه را به"حبیب بهزادی" که از او به عنوان پدر انار ایران یاد می شود، واگذار کرده اند. بهزادی که کتابی در زمینه انار به چاپ رسانده و نوشته دیگری در دست انتشار دارد، از کودکی علاقه خاصی به فعالیت در تولید انار داشته است. وی می گوید ، باغ مذکور با هدف افزایش کمی و کیفی تولید انار ، استفاده بهینه از آب و زمین و ایجاد درآمد برای کمیته امداد احداث شده و در آن دو گونه اصلی انار شامل "ملس دانه سیاه" و" قرمز و شیرین شهوار" کشت شده که اولی جنبه صادراتی دارد و دومی به مصرف داخلی می رسد. مجموعا 18 هزار اصله درخت در این انارستان با نظم خاص و دیدنی کشت شده و برای باغبانی، آبیاری و کود دهی آن از آخرین شیوه های علمی و جدید دنیا استفاده می شود. آب این باغدیدنی از سه رشته قنات تامین و به شیوه قطره ای به پای درختان می رسد. درختان این باغ نیز کوتاه و در عین حال هم قد بوده و برای چیدن میوه هر درخت یک کارگر درگیر کار می شود در حالی که برداشت انار از درختان بلند نقاط پر انار استان، همچون شهرستان تفت ، به دو کارگر برای هر درخت نیاز دارد. انارستان مهریز که بتدریج به دوره پرباری نزدیک می شود بگفته بهزادی در سال گذشته 50 تن محصول داشت و محصول ان امسال به 200 تن می رسد. معاون کشاورزی مجتمع اقتصادی کمیته امداد استان یزد نیزگفت: درآمد ناشی از فروش محصول این باغ با کسر هزینه های باغبانی ، به حساب کمیته امداد واریز می شود. " محسن اسلامی" در گفت وگو با ایرنا ، احداث باغ یاد شده را از مهمترین اقدامات مجتمع اقتصادی کمیته امداد خواند و از گرما ، وضعیت خاک ، کمبود کود و آفات به عنوان مهمترین مشکلات پیش رو یاد کرد. وی ، تعداد شاغلان فعال در این باغ را 50 نفر ذکر کرد و اظهار داشت: از نکات جالب توجه در مبارزه باآفات در این باغ، عدم استفاده از مواد شیمیایی است و به جای آن مبارزه به صورت فیزیکی است. اسلامی ، هزینه ایجاد انارستان مهریزکه دارای امکانات و تاسیسات جانبی و رفاهی است، را در مجموع حدود 26 میلیارد ریال عنوان کرد. برداشت محصول انار از چندی قبل در سطح شش هزار و 190 هکتار از باغات استان یزد آغاز شده و همچنان ادامه دارد. پیش بینی شده است که 62 هزار تن محصول انار در سال جاری برداشت شود که این میزان نسبت به سال گذشته یکهزار تن افزایش دارد. 70 درصد محصول تولید شده به بازار داخلی و مابقی به کشورهای اروپایی، حاشیه خلیج فارس و آسیای میانه صادر می شود. از 40 رقم انار تولیدی استان یزد 11 نوعآن مرغوب و قابل عرضه به بازارهای جهانی است. انارهای معروف منطقه شامل ملس ، زاغ یزدی و تفتی ، تب و لرز ، میخوش و حصیبی است و یک پنجم انار کشور در یزد تولید می شود. تابش آفتاب، خشکی هوا و گرمای مناسب نقش موثری در مرغوبیت انار یزد دارد.
درخت انار در مناطق خشک وکوهپایه ای محصول بهتری می دهد و در ارتفاع 1000 تا1400 متری قابل پرورش است. انار به میوه بهشتی معروف و سرشار از ویتامین های مختلف است اما خواص آن برای اغلب مردم ناشناخته مانده است. مصرف مداوم این میوه نه تنها آب مورد نیاز بدن را به طورطبیعی تامین می کند بلکه بسیاری از امراض و بیماریهای درونی را دفع خواهد کرد. ترکیبات انار شامل فسفر، گوگرد، کلسیم، منیزیوم و پتاسیم است و آب انار مقوی قلب ، معده و کبد بوده و رنک رخسار را باز و روشن می کند. درختچه انار از نام علمی (grenata ponica) گرفته شده و آن گیاهی است که بیشتر در مناطق گرمسیری ایران و جهان رشد می کند. در گویش محلی مردم یزد به پرده های سفید درون انار"پی یوک" (piyok) گویند و مصرف آن را برای بدن مفید می دانند. کویرنشینان این خطه در بیشتر مواقع برای استفاده از آب انار از روش سنتی که به آن "او تلک" (otolok) گفته می شود استفاده می کنند. در این روش پس از فشار دادن انار و ایجاد سوراخی کوچک در آن از آب انار استفاده می شود. ک/4 650/ 1027/ 607