سرماخوردگی مکرر موجب "سینوزیت" می شود ..............................................
اصفهان ، خبرگزاری جمهوری اسلامی 02/11/86 داخلی .علمی.پزشکی.سینوزیت.
بگفته متخصصان،افرادی که دچار سرما خوردگی مکرر می شوند، ممکن است، بدلیل خود درمانی یا سهل انگاری در درمان، به عفونت " سینوزیت های گونه و پیشانی" مبتلا شوند.
سینوس ها گروهی از حفره های پر از هوا است که در درون استخوان های جمجمه قرار دارند و از طریق مجراهایی به بینی باز می شوند، این حفره ها که درحدود یک سوم جمجمه را اشغال می کنند، نوعی سیستم کنترل هوا را برای ریه ها به وجود می آورند.
به گفته پزشکان متخصص،تنها راه خروجی حفره های سینوس ها باریک و پهنای آن فقط به اندازه مغز مداد است و در نتیجه مخاط بر اثر سرما و یا حساسیت ضخیم و مسدود می شود.
همچنین ترشحات مخاطی جمع شده، محل مناسبی را برای رشد و نمو باکتری ها فراهم می کند که در نهایت منجر به پرخونی و درد شدید در سینوس می شود.
یک متخصص بیماری های گوش و حلق و بینی، سینوزیت را به سه دسته "سینوزیت حاد" که سه هفته یا کمتر به طول می انجامد، "سینوزیت مزمن" که معمولا سه تا هشت هفته طول می کشد، اما ممکن است برای ماهها یا حتی سال ها ادامه یابد و "سینوزیت راجعه" که به چندین مرحله به صورت رفت و برگشت در طول یک سال دیده می شود" تقسیم می کند.
دکتر "عباس شریفیان" در گفت و گو با ایرنا با این بیان که در بیشتر موارد سینوزیت حاد با یک سرماخوردگی شروع می شود و عامل آن یک ویروس است افزود: این سرماخوردگی های ویروسی علائم سینوزیت را به وجود نمی آورند، اما در صورت سرمای بسیار و بی توجهی در مراقبت ، حتما سینوس ها ملتهب می شود.
وی گفت: در شرایط معمول سرماخوردگی و التهاب سینوس ها در مدت دو هفته بدون درمان بهبود پیدا می کند،اما ممکن است در زمینه التهاب ویروسی سینوس، یک عفونت باکتریایی به بیماری اولیه اضافه شود و در نتیجه یک سینوزیت حاد چرکی را بوجود آورد.
شریفیان، علائم سینوزیت حاد راشامل سردرد، درد در پیشانی یااستخوان گونه، عنوان کرد و بیان داشت: بسیاری از مبتلایان به این بیماری ، درد در دندان یا فک ، تورم پلک، گوش و گردن درد، تب، گرفتگی یا آبریزش بینی، عطسه، سرفه و گلودرد را نیز دارند.
این متخصص گوش و حلق و بینی بابیان اینکه تعیین علت سینوزیت مزمن، دشوار است، به افراد توصیه کرد نسبت به سرما و سرماخوردگی و نیز حساسیتهای فصلی توجه بیشتری داشته باشند.
دکتر "شهلا ربانی" دیگر متخصص گوش و حلق و بینی به ایرنا گفت: بسیاری از بیماران بر این ادعا هستند که دچار یک سرماخوردگی دائمی هستند و سالی شش بار یا بیشتر به سرماخوردگی مبتلا می شوند.
وی با اشاره به اینکه موضوع مزبور همواره زنگ خطری برای بررسی سینوزیت مزمن به حساب می آید، اظهار داشت: برای اطمینان از این که منشا مشکل از سینوس است یااز سردرد، بایدفرد به پزشک متخصص مراجعه کرده و از خوددرمانی خودداری کند.
او ادامه داد: برخی با مصرف آنتی بیوتیک و یا تخلیه سینوس خوب می شوند اما در صورتیکه عفونت مقاوم باشد و پس از چند دوره درمانی بهبودی حاصل نشود، ممکن است فرد نیاز به جراحی داشته باشد.
این متخصص با اشاره به اینکه پیشگیری از عفونت ساده تر از درمان است ، بیان داشت: در فصل زمستان باید علاوه بر پوشیدن لباس گرم، پیشانی را کاملا گرم نگه داشت و در صورت سرماخوردگی برای جلوگیری و گسترش عفونت ، اولین قدم موثر نوشیدن مایعات زیاد است، که این عمل باعث حفظ ترشحات مخاطی که لازمه بینی و سینوس است، می شود.
وی اضافه کرد: نوشیدنی های داغ نظیر انواع چای های گیاهی، آبگوشت و سوپ، بسیار مفیدمی باشد و بهتر است افراد با قراردادن بینی در مجاورت یک نوشیدنی داغ و کشیدن یک نفس عمیق رطوبت لازم را برای باز ماندن بینی تامین کنند.
وی بااشاره به اینکه بخور هم می تواند در رطوبت بینی و سیلان ترشحات مخاطی تاثیر گذار باشد،اضافه کرد: استفاده از حوله مرطوب به آب گرم برای صورت نیز باعث تحریک گردش خون، نرم شدن ترشحات مخاطی و کاهش درد می شود.
وی ادامه داد: نباید فراموش کرد سرماخوردگی ممکن است اولین مرحله درایجاد عفونت سینوسی باشد، بنابراین از هر اقدامی برای پیشگیری از سرماخوردگی کوتاهی نباید کرد.
وی توصیه کرد: افراد بدون تجویز پزشک از مصرف داروهای ضد حساسیت (آنتی هیستامین ) خودداری کنند زیرا مصرف این داروها، باعث خشکی ترشحات بینی می شود، و در نهایت ، گرفتگی بینی را افزایش می دهد.
این پزشک چون دیگر متخصصان بر مصرف ویتامین A و ویتامین C به دلیل اینکه ترشحات مخاطی را رقیق و به رشد سلول های مولد مخاطی و تقویت دستگاه ایمنی کمک می کند ، تاکید کرد.
7133/ 603/ 607 شماره 110 ساعت 11:42 تمام
تاریخ انتشار: ۲ بهمن ۱۳۸۶ - ۰۰:۰۱