گناباد برای هشتمین سال متوالی درگیر پدیده خشکسالی است (2) # گناباد ، خبرگزاری جمهوری اسلامی 07/03/85 داخلی.اجتماعی.اقتصادی.خشکسالی. رییس اداره منابع طبیعی گناباد هم می گوید مجموع زمینهای بیابانی این شهرستان 482 هزار و 980 هکتار معادل 7/53 درصد منابع طبیعی این خطه است.
علی جعفری افزود: مساحت زمینهای کشاورزی و مستحدثات شهرستان 7/575 کیلومترمربع و مابقی به مساحت 3/8997 کیلومترمربع عرصه منابع طبیعی می باشد که معادل 94 درصد از کل مساحت شهرستان گناباد است. وی ادامه داد: عرصه منابع طبیعی شهرستان گناباد به دلیل شرایط خاص آب و هوایی و کمبود نزولات جوی عمدتا شامل بیابان و مراتع متوسط، فقیر و خیلی فقیر می باشد. او افزود: وسعت مراتع این شهرستان اعم از مراتع متوسط، فقیر و خیلی فقیر حدود 350 هزار هکتار، جنگلهای طبیعی 66 هزار و 750 هکتار، بیابان، شنزارها و کویرهای شهرستان نیز 482 هزار و 980 هکتار است. وی گفت: پوشش گیاهی غالب مراتع شهرستان عمدتا دارای پوشش درمنه و شور می باشد. او اضافه کرد: میزان خسارات ناشی از خشکیدگی علوفه بهاره، زیراشکوب و بین اشکوب تاغزارهای سنواتی در سطح 160 هزار هکتار بطور متوسط با میانگین کاهش 40 درصدی، شش هزار و 400 میلیون ریال برآورد می شود. وی گفت: همچنین 15 درصد از توده تاغزارهای منطقه دچار خشکیدگی شده و 24 هزار میلیون ریال خسارت در بر داشته است. او افزود: خشکسالی، فرسایش خاک و شنهای روان فعال حدود 28 هزار میلیون ریال به عرصه های منابع طبیعی خسارت وارد کرده است. وی گفت: بروز آفات و حمله ملخها 25 هزار هکتار عرصه منابع طبیعی منطقه را تحت تاثیر قرار داده و 2500 میلیون ریال ضرر و زیان به مردم وارد ساخته است. او ادامه می دهد: مراتع شهرستان نیز به لحاظ مواجهه با پدیده خشکسالی 25 درصد با کاهش علوفه مواجه شده و 2700 میلیون ریال خسارت به بار آمده است.
وی گفت: 200 میلیون ریال خسارت نیز به دامداران از جهت خشکیدن چشمه ها و چاهها و کمبود آب دام وارد شده است. رییس اداره منابع طبیعی گناباد کل خسارات وارده بر عرصه های منابع طبیعی این شهرستان را 63 هزار و 800 میلیون ریال اعلام کرد. مدیر جهادکشاورزی گناباد نیز عمق فاجعه خشکسالی را اینگونه بیان می کند: از مجموع 1117 رشته قنات منطقه 140 رشته بکلی خشکیده و 90 درصد باقی نیز با کاهش 30 تا 70 درصدی آبدهی مواجه شده اند که این فرایند 82 میلیارد و 550 میلیون ریال خسارت وارد کرده است. حسن احمدنژاد افزود: در بخش باغبانی اثرات خشکسالی باعث ضعف درختان، هجوم آفات، خشکیدگی درختان و کاهش شدید بنیه مالی باغداران شده است. وی گفت: در خصوص محصول زعفران که مهمترین منبع درآمدی مردم منطقه است نیز بخاطر خشکسالی و کاهش نزولات مزارع ضعیف و با کاهش عملکرد مواجه شده اند بطور یکه در این بخش 45 میلیارد ریال خسارت به زعفرانکاران وارد شده است. او ادامه داد: باغهای بادام، پسته، زردآلو و انگور نیز که عمده محصولات شهرستان هستند خسارات جبران ناپذیری دیده اند. وی افزود: به 2310 هکتار از این باغها 71 میلیارد و 450 میلیون ریال خسارت وارد شده است. او گفت: در بخش زراعت نیز 14 هزار 102 هکتار زمین بین 30 تا 70 درصد خسارت دیده که میزان آن 36 میلیارد و 244 میلیارد ریال می باشد. مدیر جهاد کشاورزی گناباد افزود: تعداد دام شهرستان نیز شامل 380 هزار دام سبک و 27 هزار راس دام سنگین است. وی گفت: بخاطر خشکسالی و کاهش تولید شیر گوسفندان، کرک و پشم و تلف شدن دامها بر اثر سوء تغذیه 272 میلیارد ریال خسارت به شاغلین این بخش وارد آمده است. او افزود: در بخش آبخیزداری نیز به 28 هزار هکتار پوشش گیاهی، چهار هزار اصله نهال و 61 بند خاکی خسارتی بالغ بر 10 میلیارد و 85 میلیون ریال وارد آمده است. فرماندار گناباد نیز گفت: در این شهرستان چنانچه سالانه 140 میلیمتر بارندگی وجود داشته باشد شاهد خشکسالی نخواهیم بود. وی افزود: امسال تاکنون تنها حدود 101 میلمتر بارندگی داشته ایم لذا شاهد هشتمین سال متمادی خشکسالی خواهیم بود. محمد صفایی گفت: این روند بارندگی نسبت به دوره آماری 17 درصد، نسبت به سال زراعی قبل 13 درصد و نسبت به سال قبل 36 درصد کاهش نشان می دهد. وی افزود: خشکسالی پدیده ای است که در این منطقه در گذشته نیز به وقوع پیوسته و در دهه 1350 شاهد هفت سال خشکسالی متمادی بوده ایم لذا راهی جز وفق دادن خود با این شرایط خشک نداریم. او گفت: خسارات خشکسالی در ابعاد مادی آن بسیار سنگین است و به هیچ وجه کمکهای دولتی نمی تواند این حجم خسارات را پوشش داده و همه آن را جبران کند. وی افزود: با توجه به اینکه 4/60 درصد اشتغال این منطقه در بخشهای دامی و کشاورزی است باید با استفاده از مکانیزاسیون و طرحهای آبیاری تحت فشار با کم آبی مبارزه کنیم. او گفت: فقر منابع طبیعی سبب مشکلات اقتصادی برای مردم شده و از 1117 رشته قنات شهرستان 657 رشته خشکیده یا مسدود شده و مردم توان بازگشایی آنها را ندارند. وی افزود: کمکهای قطره چکانی دولت به بخش آب در این منطقه مثمرثمر نبوده زیرا هر قنات برای لایروبی حداقل یک میلیارد ریال هزینه در بردارد اما دولت حدود 20 میلیون ریال تسهیلات اختصاص می دهد. فرماندار گناباد گفت: با کمک دولت باید بصورت جدی و در کوتاه مدت این مشکل مرتفع شود. مرکز شهرستان 120 هزار نفری گناباد در 270 کیلومتر جنوب مشهد واقع است.
663/660