کارشناسان : باورهای غلط ، مهمترین مانع تغدیه کودکان از شیر مادر است # قزوین ، خبرگزاری جمهوری اسلامی 15/05/85 داخلی.اجتماعی.گزارش.شیرمادر. متخصصان و کارشناسان بهداشت استان قزوین،باورهای غلط و دادن پیشنهادات و پندهای اطرافیان به مادر را مهمترین مانع تغدیه کودکان از شیر مادر ذکر می کنند. این کارشناسان روزیکشنبه به مناسبت هفته شیرمادر در گفت وگو با ایرنا افزودند:این پیشنهادات بیشتر مواقع گیج کننده و اشتباه بوده و این عمل نیز ناشی از ناآگاهی،انتقال عادت ها،عقیده های فرهنگی و سنتی نسل های گذشته است. کارشناس بهداشتی مرکز بهداشت شهید بلندیان قزوین یکی ازباورهای غلط رایج درمیان مادران را ناکافی بودن شیرشان عنوان کرد وگفت:مادران زیاد گریه کردن و بی قراری شیرخوار،خروج اندک شیر ازپستان،زود شیرخوردن و مکیدن انگشت را از دلایل این تفکر نادرست خود بیان می کنند. " اکرم مینایی " افزود: برخی از شیرخوران درساعات مشخصی از روز بی قراری می کنند و بیشتر مردم علت بی قراری کودک را به گرسنگی ربط می دهند درحالی که علاوه بر گرسنگی علت های دیگری نظیر نیاز بیشتر شیرخوار به نوازش و درآغوش گرفتن و همچنین خیس بودن جا یا سرما و گرما نیز موجب بیقراری شیرخوار می شود. به گفته وی بعضی از شیرخوران در طول چند ماه اول زندگی هنگام عصر و شب گریه می کنند که به آن گریه قولنجی می گویند،این حالت ارتباطی به کمبود شیر مادر ندارد. این کارشناس اظهارکرد:برخی از مادران با وجود داشتن شیرکافی و تامین نیاز شیرخوراشان شاید هنگام دوشیدن بیش از چند قطره شیر مشاهده نکنند، ولی با مکیدن شیرخوار شیر کافی جریان می یابد و جای هیچگونه نگرانی نیست. مینایی یکی از مزایای شیرمادر را زود هضم شدن آن دانست و گفت: بنابراین شیرخواران زود گرسنه می شوند و از سوی دیگر برخی از شیرخواران نیازبه آرامش داشته که با مکیدن پستان مادر نیازشان برآورده خواهد شد. به گفته متخصص اطفال مرکز آموزشی درمانی کودکان قدس قزوین، این باور که آغوز باعث زردی نوازد شده و در صورت ابتلا شیرخوار به زردی باید دادن شیر قطع شود، کاملا غلط است. دکتر "علیرضا طارمی ها" افزود: یرقان و زردی در نوزادان برحسب زمان بروز آن علت های مختلفی دارد، اگر در 24 ساعت اول تولد رخ دهد غیر طبیعی بوده و ضمن ادامه تغذیه شیرخوار با شیرمادر باید به پزشک مراجعه شود. وی اضافه کرد: نوع دیگری از زردی که طبیعی است و معمولا در نیمی از نوزادان در هفته اول پس از تولد مشاهده می شود، در این حالت نیز تغذیه با شیر مادر باید ادامه یابد ولی در صورت طولانی شدن آن باید به پزشک مراجعه شود. کارشناس بهداشت دانشگاه علوم پزشکی قزوین نیز بااشاره به فواید شیر مادر گفت: شیرخوارانی که از شیرمادر تغذیه می کنند کمتر دچارمشکلاتی دندانی ناشی از پستانک و تغذیه مصنوعی می شوند. مریم قره داغی افزود: مادران شاغل باآموزش نحوه نگهداری شیرخود می توانند کودک خود را از دادن شیرمادر محروم نکنند. به گفته وی شیرمادر را می توان 48 ساعت دریخچال، دوهفته در جایخی، سه هفته در قسمت فریزر یخچال های خانگی و شش تا12 ماه در یخچال های صنتعی نگهداری کرد. این کارشناس اظهار داشت: برای ذوب شیر منجمد شده باظرف شیردوشیده را در داخل آب ولرم یا گرم "نه آب جوش" قرار داد و نباید از ماکروفر استفاده کرد. به گفته کارشناس بهداشت دانشگاه علوم پزشکی قزوین میزان ابتلا به آسم،اگزماو انواع آلرژی در شیرخوارانی که از شیرمادر استفاده می کنند کمتر است. معاون آموزشی دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی قزوین نیز با بیان این مطلب که شیردهی برای تکامل فک و دندان های کودک مناسب است، گفت: مکش آرام اما متناوب کودک به رشد متناسب فک و ایجاد دندانهای سالم و صاف او کمک می کند و دیگر نیازی به ارتودنسی در سال های زندگیش نخواهد داشت. دکتر "مریم مجابی" افزود: سلول های موجود در شیرمادر از فاسد شدن دندان کودکان جلوگیری می کند، این در حالی است که فاسد شدن دندانها بخصوص هنگام خواب با شیشه شیرخشک به رختخواب برود در کودکانی که از شیشه شیر استفاده می کنند بیشتر است. م.ف/616/1547