انرژی هسته ای ، افتخارملی/ " پرتو دهی" با انرژی هسته ای نوعی فرآوری سالم برای نگهداری غذا است # همدان، خبرگزاری جمهوری اسلامی 01/06/84 داخلی.علمی.هسته ای عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی همدان گفت: عمل پرتو دهی موادغذایی با استفاده از انرژی هسته ای به عنوان نوعی فرآوری سالم و موثر برای نگهداری غذاست. فرزاد گودرزی، روزسه شنبه در گفت و گو باخبرنگار ایرنا درخصوص کاربردهای روش پرتودهی در صنایع غذایی افزود: بر اساس اتفاق نظر انجمن غذا و داروی آمریکا FDA، آژانس بین المللی انرژی اتمی IAEA و سازمان بهداشت جهانی WHO اشعه دهی موادغذایی در سال 1983 پذیرفته شده است. وی با بیان اینکه ، FDA انجمن غذا و داروی آمریکا غیر سمی بودن غذاهای پرتودهی شده رااثبات کرده، اظهارداشت: برای پرتودهی موادغذایی استاندارد عمومی با کد مخصوص تدوین شده است. وی گفت: پرتودهی مواد غذایی فرآیندی است که در آن غذا در معرض تشعشع منابع کنترل شده رادیواکتیو یا پرتوهای شتاب یافته "بتا" قرار می گیرد تا جمعیت میکروب ها و آفات موادغذایی و فعالیت آنزیمهای آن محدود شود. گودرزی افزود: اشعه دهی در مقایسه با سایر روش های سالم سازی از جمله کنسرو، پاستوریزه و استرلیزه به دلیل آنکه ماده غذایی اساسا با افزایش دما مواجه نمی شو،د آسیب کمتری به ترکیبات مغذی وارد می کند، به همین علت از پرتو دهی به عنوان پاستوریزاسیون سرد یاد می شود. وی گفت: نگرانی برخی مصرف کنندگان از این است که گمان می کنند محصولات پرتوتابی شده علایم فساد را نمایان نمی کنند. وی افزود: برخی دیگر نگران آلودگی حاصل از تشعشعات این چنین موادغذایی هستند. این عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی همدان گفت: امروزه به بیماران خاص و افرادی که پیوند مغز استخوان شده اند غذای اشعه دیده و یا استرلیزه می دهند. گودرزی افزود: از سال 1972 آمریکا برای ضدعفونی کردن آرد و گندم از این روش استفاده می کند. وی خاطر نشان کرد: غذای مصرفی فضانوردان ناسا در طول سفر فضایی همگی پرتو دهی می شود چرا که این روش خطر عفونت های میکروبی را به شدت پایین می آورد. وی گفت: از سال 1987 کشورهای اتحادیه اروپا استفاده از فرایند اشعه دهی برای حدود 100 نوع ماده غذایی تحت شرایط و قوانین معین را مجاز دانستند. وی افزود: هم اکنون در آمریکا، پرتودهی اشعه گاما یک افزودنی مجاز برای برخی محصولات مانند سیب زمینی، گندم، ادویه، گوشت قرمز و سفید، سبزی های خشک، آنزیم ها و میوه های تازه محسوب می شود. گودرزی اظهارداشت: سطح دانش عمومی در مورد فرآیند پرتودهی در بسیاری از کشورها محدود بوده و مصرف کنندگان شناخت درستی از آن ندارند. (2517/575/587)