پاپ در دایره اتهام - گرداب بحران بیش روی کلیسای جهانی کاتولیک ..................................................
خبرگزاری جمهوری اسلامی 89/01/16 اجتماعی.غیراخلاقی.کاتولیک از هادی مولوی نیا تهران - این روزها بیش از همیشه کلیسای جهانی کاتولیک یا واتیکان همراه پاپ در دایره بحران و اتهامی قرار گرفته که صدای آن از کشورهای مختلف جهان شنیده می شود و نماد آنها پرونده های قضایی کودک آزاری جنسی و همجنسگرایی توسط خدمتگزاران مذهبی این شاخه از مسیحیت است.
ردیف کردن نام کشورهایی که کشیشان پرشماری سالها به سوء استفاده جنسی از کودکان دختر و پسر خردسال، دانش آموزان مدارس مذهبی و همجنس بازی مشغول بوده اند کار سختی نیست.
سوء استفاده جنسی از کودکان در آمریکا، ایتالیا، ایرلند، آلمان و اتریش، قله های آشکار شده این بحران پنهان است که به مدد اقدامات فعالان حقوق قربانیان، افشا شده است که افزون بر پاپ سابق ،بندیکت شانزدهم ( پاپ کنونی ) را نیز به پوزش خواهی سطحی واداشته است.
اما این بحران هنگامی آشکار تر شد که پاپ کنونی نیز در دایره این اتهام و پنهانکاری قرار گرفت بگونه ای که مانند یک بمب خبری در صدر اخبار بین المللی قرار گرفت.
یک وکیل آمریکایی پیگیر پرونده کودکان قربانی آزار جنسی کشیشان کلیسای کاتولیک با متهم کردن جوزف راتزینگر به اعمال نفوذ در حمایت از یک کشیش کودک آزار پیش از پاپ شدن، از اقدامات قضایی برای اخذ شهادت پاپ بندیکت شانزدهم در صحن دادگاه خبر داد.
جف اندرسون وکیل 62 ساله آمریکایی پیگیر احقاق حقوق قربانیان سوء استفاده جنسی کشیشان، در این زمینه گفته است: پاپ بندیکت شانزدهم رهبر مذهبی کاتولیک ها را به دادگاه می کشانیم.
روزنامه ایتالبیایی لارپوبلیکا که سخنان این وکیل آمریکایی را منتشر کرده با ذکر اینکه اندرسون از سال ها پیش تاکنون با موارد سوء استفاده کشیش ها از کودکان در آمریکا مبارزه می کند، گزارش داد این وکیل آمریکایی اسنادی را کشف کرده است که نشان می دهد جوزف راتزینگر (پاپ کنونی ) قبل از پاپ شدن، از کشیشی که از 200 کودک ناشنوا سوء استفاده جنسی کرده بود، دفاع کرده و بجای عزل کشیش متجاوز او را را به مکان دیگری منتقل کرده است.
اندرسون گفته است: این مورد مستقیما به واتیکان می رسد. امید و یقین دارم که می توان پاپ را برای شهادت به دادگاه بکشانم.
وی گفت: اگر بتوانیم پاپ را برای شهادت به داگاه بکشانیم از او خواهیم پرسید چرا اجازه چنین کاری را داده است ؟ چرا وقتی اسقف آلمان بود اجازه جابجایی کشیش کودک آزار را داد؟ چرا وقتی کاردینال در رم شد چنین اجازه ای را داد و چرا هنوز اجازه آن را می دهد؟ پس از انتشار این خبر منابع نزدیک به واتیکان در یک موضع انفعالی اعلام کردند کلیسای جهانی کاتولیک بدنام نخواهد شد.
اما منتقدان بر این باورند واتیکان که از تکرار بدنامی دوران تسلط خود بر اروپا در دوره تفتیش عقاید و کشتار هزاران اندیشمند و انتقادکننده با بدترین شیوه ها هراس دارد در عصر کنونی نیز تلاش می کند هیچ اطلاعاتی از فساد پردامنه اخلاقی بین کشیشان و خواهران دینی که عنوان راهبه دارند، جلوگیری کند.
همین کارشناسان که بسیاری از آنان معتقدان جدی کلیسای کاتولیک هستند تاکید می کنند این اقدام واتیکان سبب نادیده گرفته شدن حقوق قربانیان می شود که شماری از آنان در کمتر از 10 سالگی هدف سوء استفاده جنسی کشیشان متخلف قرار گرفته اند.
همچنین این پرسش پیش آمده است که چرا واتیکان برای جلوگیری از تکرار این وقایع که فجایع اجتماعی نام گرفته است، مقررات و قوانین خود ساخته سولیبات یا منع ازدواج خدمتگزاران این کلیسا را اصلاح نمی کند ولی حاضر می شود دهها میلیون دلار از کمک ها و هدایای مذهبی مردم را به عنوان غرامت به قربانیان آزار جنسی بپردازد تا سکوت کنند و کشیشان نیز آزادانه اعمال منحرفانه خود را در پوشش خدمت به کلیسا ادامه دهند.
کلیسای بوستون آمریکا با پرداخت میلیونها دلار غرامت به قربانیان آزار جنسی کشیشان متخلف توانست از ادامه طرح قضایی پرونده جلوگیری کند . ممکن است پرونده های مطرح در ایرلند، اتریش و آلمان نیز به چنین سرنوشتی گرفتار شود.
در این میان اسقف های بلندپایه واتیکان و نمایندگان اسقفی مرکز جهانی کلیسای کاتولیک در کشورهای مختلف نیز متهم اند آگاهانه و عامدانه بر این وقایع سرپوش می گذارند و حتی از گزارش آن به واتیکان امتناع می کنند تا با برخورد کلیسا مواجه نشوند.
روان ویلیامز سراسقف کلیسای کانتربری انگلیس نیز در این زمینه گفته است: کلیسای کاتولیک جمهوری ایرلند به دلیل مسائل اخلاقی کشیشان خود و پنهانکاری در سوء استفاده جنسی از کودکان در کلیسا، اعتبار خود را از دست داده است و رسوایی های مربوط به سوء استفاده جنسی کشیشان کلیسا از کودکان و لاپوشانی آن، یک ضربه بسیار بزرگ به کلیسای کاتولیک و همچنین کل جامعه بود.
این رهبر روحانی کلیسای کانتربری اظهار داشت: اخیرا یکی از دوستان ایرلندی به من می گفت که نگاه مردم ایرلند به کلیسا به دلیل این مشکلات کاملا تغییر کرده است و حتی کشیشان مسیحی نمی توانند با لباس روحانیت در بسیاری از محافل عمومی ظاهر شوند.
اما گروهی نیز معتقدند ناهنجاری اخلاقی سرایت کرده از کشیشان به جامعه که بیشتر کودکان را قربانی کرده است نشانه فساد گسترده تر در درون کلیسا است که بر اثر انباشت پول و قانون سولیبات، سبب همجنس گرایی بین کشیشان و فشار برای ایجاد ارتباط غیر اخلاقی و نامشروع با راهبه ها شده است.
این فساد حتی دامن محفل نزدیک به پاپ را نیز گرفته است. شنود مکالمات تلفنی آنجلو بالدوجی ملازم شخصی پاپ و مسئول رتق و فتق امور رهبر کاتولیک ها با یک کشیش متخلف دیگر در سال گذشته سبب شد تمایلات غیر اخلاقی همجنس گرایانه و جزییات رفتار و تخلفات وی در اختیار پلیس قرار گیرد.
پس از تشکیل پرونده، پلیس وی را در بهمن ماه سال گذشته با مجموعه ای از این اتهام ها بازداشت کرد.
اما چرا منتقدان بر این باورند که واتیکان در این فساد و تخلفات اخلاقی که قربانی شدن هویت و شخصیت هزاران کودک را درپی دارد و به گسترش همجنس گرایی بین کشیشان و راهبه ها منجر شده است بیشتر از دیگر عوامل تقصیر دارد.
ممنوعیت ازدواج کشیش های کلیسای کاتولیک یا قانون سولیبات zoelibat که ریشه لاتین آن Coelibatus است به معنای کسی است که نباید ازدواج کند.
کلیسای کاتولیک در سال 1139میلادی به طور قطعی تصمیم گرفت که کشیش ها دیگر اجازه ندارند ازدواج کنند. قبل از آن کشیش های متاهل در کلیسای کاتولیک فعالیت داشتند. در دوره ای از فعالیت کلیسای کاتولیک، پست کشیشی تنها به فرزندان انتقال می یافت و سرمایه های کشیش ها نیز به فرزندان داده می شد.
پاپ گریگور هفتم در مخالفت با این سنت همیشگی، در سال 1074 میلادی دستور منع ازدواج کشیش ها را صادر کرد. از سوی دیگر گفته می شود که ازدواج کشیش ها به این دلیل ممنوع است که آنان باید تمامی زندگی خود را وقف خدا و مردم نمایند و برای همین نباید ازدواج کنند.
منتقدان که بسیاری از آنان کاتولیک و حتی اسقف نیز هستند معتقدند این امر بدعت بدون ریشه ای است که سبب می شود افزون بر شیوع آزار جنسی در مدارس کاتولیکی، ناهنجاری های اخلاقی بین خدمتگزاران این کلیسا هر روز بیشتر گسترش یابد هر چند اخبار آن کمتر منتشر می شود و در بسیاری از موارد نیز نفوذ حقوقی و توان مالی کلیسا مانع رسیدگی به آن می شود و قربانیان نیز مجبور به سکوت می شوند.
بسیاری از کارشناسان مسایل اجتماعی عقیده دارند ریشه انحرافات اخلاقی در قید و بندهایی است که سن پیترو مقر پاپ و مرکز جهانی کلیسای کاتولیک ابداع کرده که مغایر نیازهای طبیعی یک انسان است.
کلیسای کاتولیک با پشتیبانی از این دیدگاه خود ساخته که کشیشان و حتی گروهی از راهبه ها باید خود را وقف خدمت به خداوند و حضرت عیسی (ع) کنند، آنان را از ازدواج و تشکیل خانواده منع کرده و با متخلفان نیز به گونه ای جدی و تنبیهی برخورد می کند تا مجبور به طلاق یا ترک کشیشی و راهبه گری شوند.
اکنون عملکرد پنهانکارانه کلیسای کاتولیک و سخت کوشی واتیکان برای حفظ قانون سولیبات با وجود موج گسترده کودک آزاری جنسی در نگاه پرسشگر جهانی قرار گرفته است.
بسیاری از کشیشان با وجود افشای موارد گسترده سوء استفاده از کودکان و همجنس گرایی باز هم پس از پایان دوره بازآموزی اخلاقی و تحمل مجازات کلیسایی، این رفتار را دوباره و چندباره مرتکب شده اند که سبب شده بحران کنونی ابعاد گسترده تری پیدا کند اما این امیدواری نیز پیش آمده است که شاید واتیکان برای پرهیز از سقوط بیشتر در گرداب فساد اخلاقی خدمتگزاران خود، راهی برای لغو یا محدود کردن قانون سولیبات پیدا کند.
فعالان پیگیر حقوق قربانیان کودک آزاری جنسی نیز بر این باورند که موارد افشا شده این اعمال غیر اخلاقی فقط بخش اندکی از وقایع رخ داده شده است ولی می توان با کنکاش بیشتر و ایجاد جسارت بین قربانیان برای بیان حقایق، دامنه بسیار گسترده ناهنجاری اخلاقی و همجنس گرایی در این کلیسا را در معرض قضاوت افکار عمومی قرار داد تا واتیکان مجبور به اصلاح امور شود و از ادامه قربانی شدن کودکان جلوگیری کند.
ولی این دیدگاه نیز بین منتقدان وجود دارد که تجربه های قبلی از مواضع واتیکان نشان می دهد مرکز جهانی کلیسای کاتولیک در آینده نزدیک و شاید هیچگاه ضرورت تغییر در این زمینه را احساس نکند و با نگاهی که هیچ ارتباطی با اصول مسیحیت ندارد همچنان بر حفظ و اجرای سختگیرانه قانون سولیبات یا همان منع تشکیل خانواده تاکید خواهد کرد.
اروپام 1516 شماره 088 ساعت 13:04 تمام