سازمان ملل از وضعیت بد کارگران و زنان در کشورهای عربی انتقاد کرد ..................................................
خبرگزاری جمهوری اسلامی 89/01/31 اجتماعی.حقوق بشر.کشورهای عربی.کویت تایمز تهران- رییس بخش حقوق بشر سازمان ملل، خواستار بهبود وضعیت کارگران مهاجر و زنان در کشورهای عربی عضو شورای همکار خلیج فارس شد.
به گزارش پایگاه خبری کویت تایمز، ناوی پیلای، رییس بخش حقوق بشر سازمان ملل، دردیدار روز گذشته خود از عربستان، به تشریح وضعیت نامناسب میلیون ها کارگر خارجی در منطقه خلیج فارس پرداخت و خواستار رفع محدودیت ها علیه زنان دراین منطقه شد.
وی با انتقاد از نحوه برخورد با 12 میلیون کارگر خارجی در شش کشور عربی عضو شورای همکاری خلیج فارس از جمله عربستان، عمان، قطر، بحرین، کویت و امارات، از این کشورها خواست تا به وضعیت کارگران خارجی سامان دهند.
وی گفت: کارفرمایان به طور غیر قانونی گذرنامه های بسیاری از این کارگران را ضبط کرده وضمن تضیع حقوق آنان کارگران را مورد استثمار خود قرار می دهند.
کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد در نخستین روز سفر خود به شش کشور عضو شورای همکاری خلیج فارس به سیستم کفالت برای کارگران خارجی در برخی از کشورها اشاره کرد و گفت: این سیستم مهاجران را به شدت محصور و متعهد به کارفرمایان می کند و سبب سو استفاده کارفرمایان از کارگران می شود و کارگران نیز نمی تواانند شغل خود را تغییر داده یا این کشورها را ترک کنند.
وی که این سخنان را در دانشگاه ملک عبدالله در جده بیان می کرد، حمایت کامل خود را از هر گونه تلاش برای جایگزین کردن سیستم کفالت با قوانین کار اعلام و از این کشورها خواست تا سیستم کفالت را از قوانین کار کشور خود حذف کنند.
وی در ادامه افزود: بر اساس سیستم کفالت در بیشتر کشورهای عربی خلیج فارس ، شهروندان و شرکت ها می توانند تعداد زیادی از کارگران مهاجر را استخدام کنند که برای تامین خوراک و سرپناه به کارفرمایان خود وابسته اند. بیشتر این کارگرها از توقیف گذرنامه های خود توسط کارفرمایان تا پایان مدت قرار داد و نیز عدم پرداخت به موقع حقوق یا کاهش هزینه های مسکن و بهداشت مواجه هستند.
عربستان، به عنوان بزرگترین کشور تولیدکننده نفت و کشوری که 7 میلیون نفر از جمعیت 20 میلیونی آن را کارگران تبعیدی تشکیل می دهند، می گوید که این کشور برای اصلاح سیستم کفالت با مقاومت و مخالفت بازرگانانی مواجه است که از این سیستم بهره برداری می کنند.
پیلای در ادامه سخنان خود به وضعیت زنان در این کشورها نیز اشاره کرد و گفت: زنان نیز در این شش کشور هنوز نمی توانند از حقوق بشری و انسانی خود بهره مند شوند.
به گفته وی، موانع تبعیضی، همواره زنان را از حق شکل دهی و تصمیم گیری برای زندگی خود و همچنین مشارکت در زندگی و فعالیت های عمومی باز می دارد و زنان نمی توانند در این کشورها در تعیین مسیر و سرنوشت خود نقشی داشته باشند.
او که برای نخستبن بار از عربستان دیدن می کرد، اظهار داشت: برخی از کشورهای مسلمان در جهان با استفاده از تفاسیر پویای سنن اسلامی توانستند به وضعیت حقوق زنان در کشور خود بهبود ببخشند.
رییس بخش حقوق بشر سازمان ملل در این دیدار همچنین پیشنهاد تشکیل نهاد ملی حقوق بشر در برخی از این کشورها را مطرح و از دولت های عرب خلیج فارس خواست که به وضعیت حقوق کودکان و حقوق اقتصادی مردم رسیدگی کرده و با قاچاق انسان مبارزه کنند.
او از تلاش این کشورها برای گسترش آموزش زنان قدردانی و تصریح کرد که این سیاست نه تنها عادلانه است بلکه سبب بهبود وضعیت جامعه و افزایش سطح رفاه ملی می شود.
**مترجمام **م/ف ** 1396 شماره 170 ساعت 18:10 تمام