مقام افغان: هر ساعت 22 کودک در افغانستان جان خود را از دست می دهد ..................................................
خبرگزاری جمهوری اسلامی 89/02/07 اجتماعی.خارجی.افغانستان.بهداشت کابل- سرپرست وزارت بهداشت افغانستان با نامناسب توصیف کردن وضعیت بهداشی کشور اعلام کرد که هر ساعت 22 کودک زیر پنج سال افغان جان خود را از دست می دهند.
به گزارش ایرنا،ثریا دلیل روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگاران افزود: همچنین آمار مرگ و میر کودکان کمتر از یکسال به 15 نفر در هر ساعت می رسد به گفته وی، علی رغم کاهش مرگ و میر کودکان در سال های اخیر ، هنوز افغانستان بالاترین آمار مرگ و میر کودکان را در منطقه دارد.
تعداد کودکان کمتر از پنج سال افغانستان هفت میلیون و 600 هزار نفر است و از تعداد کودکان کمتر از یکسال آماری در دست نیست.
جمعیت افغانستان 24تا 34 میلیون نفر تخمین زده می شود. اولین سرشماری نفوس و مسکن سی سال قبل صورت گرفت که به علت سه دهه جنگ های داخلی تاکنون سرشماری عمومی جمعیت در کشور صورت نگرفته است.
این مقام افغان با اشاره به طرح ایمن سازی کودکان در برابر بیماری های دوران کودکی گفت: متاسفانه تنها 37 درصد کودکان تحت پوشش این طرح قرار دارند.
دکتر ثریا، ادامه ناامنی در برخی ولایات و عدم آگاهی مردم از طرح ایمن سازی کودکان در برابر انواع بیماری ها را عامل مهم توسعه این طرح در کشور خواند و گفت: بیماری فلج اطفال هنوز هم زندگی کودکان افغان را تهدید می کند.
به گفته وی، سال گذشته 38 مورد این بیماری از سوی وزارت بهداشت ثبت شد سرپرست وزارت بهداشت افغانستان به گسترش سوء تغذیه در میان کودکان کشور اشاره کرد و افزود: درحال حاضر 54 درصد کودکان با سوء تغذیه رو به رو هستند و 38 درصد آنان با مشکل کم خونی مواجه اند و کم خونی 25 درصد زنان 15 تا 45 ساله را نیز تهدید می کند.
وی در ادامه با اشاره به اهمیت آب سالم در حفظ بهداشت و پیشگیری از بیماری ها افزود: هم اکنون تنها 27 درصد افغان ها به آب آشامیدنی سالم دسترسی دارند.
به گفته خانم دلیل، کمبود کارمندان زن در بخش بهداشت، عدم دسترسی مردم در مناطق دوردست به مراکز بهداشتی و سنت های محلی از جمله عوامل عمده مشکلات بهداشتی به ویژه برای زنان می باشد.
وی با تاکید بر اینکه درحال حاضر تنها 15 درصد زنان به برنامه تنظیم خانواده دسترسی دارند، افزود: هرچند وضعیت بهداشت در مجموع بهبود پیدا کرده است، اما هنوز هم نگرانی هایی در مورد مرگ و میر کودکان و مادران حامله وجود دارد.
همچنین اریک لاروش (Laroche Eric( معاون سازمان جهانی بهداشت با اشاره به سطح پایین دانش افغانها در رابطه به حفظ بهداشت، گفت: این سازمان در همکاری با وزارت بهداشت تلاش می کند تا ظرفیت های موجود در کارمندان بهداشتی را ارتقا دهد.
به گفته وی، برنامه های آگاهی دهی توسط اشخاص با نفوذ، خطبای مساجد، آموزگاران و رسانه های جمعی برای تنویر افکارعمومی مردم در حفظ سلامت و بهداشت در دست اجرا است آساق 1392**332**2281** شماره 170 ساعت 18:27 تمام