چهار خبرنگار سال گذشته در افغانستان کشته شدند ..................................................
خبرگزاری جمهوری اسلامی 89/02/14 فرهنگی.خارجی.افغانستان.خبرنگار کابل- مرکز دیده بان رسانه ها در افغانستان در گزارش سالانه خود از کشته شدن چهار خبرنگار از 13 اردیبهشت سال گذشته تاکنون در این کشور خبر داد .
به گزارش روز سه شنبه ایرنا، در این گزارش که به مناسبت سوم ماه مه (13 اردیبهشت ) روز جهانی آزادی بیان و مطبوعات منتشر شد، آمده است: این خبرنگاران از سوی سربازان انگلیسی، جنگجویان طالبان و افراد ناشناس به قتل رسیدند.
همچنین طی این مدت 73 مورد خشونت علیه خبرنگاران ثبت شد که 43مورد ازسوی نهادهای دولتی، دو مورد از سوی نیروهای ناتو، 12مورد از سوی طالبان و 16 مورد از سوی افراد ناشناس علیه خبرنگاران اعمال شده است.
گزارش دیده بان رسانه ها از دیگر موارد خشونت را ضرب و شتم، تهدید، بازداشت، آدم ربایی و زخمی شدن خبرنگاران ذکر کرد.
این گزارش می افزاید : بیشترین موارد خشونت از سوی مقام های محلی و نیروهای امنیتی افغان صورت گرفته است.
بر پایه این گزارش، موارد خشونت علیه خبرنگاران نسبت به سال های قبل بیشتر بوده و طی سال گذشته میلادی خشونت ها علیه خبرنگاران 70 درصد نیز افزایش یافته است.
دیده بان رسانه ها در حالی از موارد خشونت علیه روزنامه نگاران خبر داد که به گفته سید مخدوم رهین وزیر اطلاعات و فرهنگ افغانستان، افغان ها درحال حاضر در وضعیت عادی زندگی نمی کنند و از همین رو امکان بعضی ناهنجاری اجتماعی نیز وجود دارد.
رهین که به مناسبت روز آزادی بیان و مطبوعات با خبرنگاران سخن می گفت، وضعیت فعلی افغانستان را جنگی توصیف کرد و گفت : در هر جامعه ای که جنگ سایه شوم خود را گسترده وامنیت از سوی دشمنان مردم مختل شده باشد، احتمال دارد خشونت هایی سر بزند، که جزو واقعیت های موجود است.
به گفته رهین با آنکه آزادی بیان و مطبوعات در پرورش روح ملت ها نقش موثر دارد، اما از روند نهادینه شدن آن طی سه سال و نیم اخیر در افغانستان کاسته شده است.
همچنین مقام های نمایندگی سازمان ملل متحد در کابل می گویند که برخورداری افغان ها از آزادی بیان و مطبوعات اهمیت خاصی دارد و از همین رو، این سازمان طی پنج سال اخیر پیوسته از روز بین المللی آزادی بیان تجلیل کرده است.
مارتین کوبلر معاون نماینده دبیرکل سازمان ملل در افغانستان گفته است که این نهاد برای نهادینه شدن آزادی بیان و گسترش فعالیت رسانه ها درافغانستان کمک خواهد کرد.
نهاد آموزشی،فرهنگی و علمی سازمان ملل متحد (یونسکو) می گوید که اغلب خبرنگاران در افغانستان با محدودیت هایی مواجه اند، تحت فشار قرار دارند.
ایرینا بوکووا رییس عمومی یونسکو در پیامی به مناسبت روز آزادی بیان گفته است که سازمان ملل و دولت افغانستان مسوولیت دارند تا زمینه دسترسی مردم به اطلاعات را فراهم کنند.
وی تاکید کرد: آزادی اطلاعات واقعیتی است که سازمان ها و دولت ها مسوولیت دارند تا دسترسی مردم را به اطلاعات فراهم نمایند و یا اطلاعات خود را با مردم در میان بگذارند.
در این پیام آمده است که باید اطلاعات را به هر شخصی که خواهان آن است، براساس حق دستیابی مردم به اطلاعات، فراهم سازند و حق دانستن، زمینه را جهت تامین حقوق اساسی، شفافیت، عدالت و توسعه مهیا می سازد.
آساق **332**2281** 1064 شماره 146 ساعت 15:15 تمام
تاریخ انتشار: ۱۴ اردیبهشت ۱۳۸۹ - ۰۰:۰۱