تاریخ انتشار: ۹ خرداد ۱۳۸۹ - ۰۰:۰۱
سکینه بنت علی، بانوی ناشناخته ..................................................
تهران ، خبرگزاری جمهوری اسلامی 89/03/09 فرهنگی.خارجی.سوریه.حضرت سکینه (س ) دمشق - حرمین حضرت زینب کبری (س ) پیام آور عاشورا و حضرت رقیه (س ) دختر سه ساله امام حسین (ع) در شهر دمشق برای هر زایر و عاشق خاندان عصمت و طهارت (ع) که وارد این سرزمین می شود ، جایی شناخته شده است و مقصود همه این زایران زیارت این اماکن شریف و مطهر است.
در این میان، در دل همین سرزمین و در نزدیکی حرم حضرت زینب (س ) نیز حرم ، گنبد و بارگاهی وجود دارد که بر اساس اسنای موجود خواهر ایشان یعنی حضرت سکینه دخت امیرالمومنین علی ابن ابیطالب (ع) است.
زایران حضرت زینب (س ) در منطقه زینبه دمشق با خروج از این حرم و در مسیر بزرگراه فرودگاه دمشق تابلوی راهنمایی را مشاهده می کنند که در مسیر حرم حضرت سکینه دختر علی (ع) مشخص شده است و بعد از ورود به این مسیر فرعی وارد روستای خوش آب و هوایی به نام داریا در جنوب غرب شهر دمشق و فاصله 10 کیلومتر این شهر می شوند که از مناطق قدیمی شام و سوریه کنونی است.
با عبور از مسیری که دو طرف آن را باغها و مراکز پرورش گل و گیاهان تزئینی تشکیل داده است، منطقه مسکونی نمایان می شود که هنوز در بین خانه های امروز ساخت آن، خانه هایی با دیوارهای قطور گلی و تیرپشت های خارج شده از دل این دیوارها وجود دارد که حاکی از گذشت تاریخ بر این روستای کهن است.
با عبور از کوچه و پس کوچه های این روستا و در خیابانی که امروز نام آن به نام امام المهدی (عج ) نامگذاری شده است، گنبد و بارگاهی وجود دارد که محل دفن حضرت سکینه (س ) دختر علی ابن ابیطالب علی (ع) است.
بر اساس کتب معتبر تاریخ اسلامی و روایات آن حضرت دارای دختری به همین نام از حضرت فاطمه زهرا (س ) بوده است.
مرحوم مجلسی در کتاب شریف بحارالانوار در ضمن گفتار مشروحی از جریان تغسیل و تکفین حضرت زهرا (س ) از امیر مومنان علی علیه السلام چنین نقل می کند.
هنگامی که تصمیم گرفتم بند کفن را ببندم صدا زدم ام کلثوم، زینب، سکینه، فضه، حسن و حسین بشتابید و از مادرتان بهره ببرید که اینک لحظه فراق است و دیدار بعدی در بهشت خواهد بود.
بر اساس کتاب نورالعین فی مشهدالحسین تالیف علامه ابواسحاق اسفرائینی، حضرت سکینه (س ) همراه با امام حسین (ع) در ماجرای کربلا و مصائب بعد از آن در کنار حضرت زینب (س ) نیز حضور داشته است.
در این کتاب آمده است: ... زمانی که مسلم بن عقیل به اتقاق فرستاده کوفیان از امام حسین علیه السلام جدا و روانه کوفه شد، امام نزد خواهرش سکینه آمد و ماجرای ظلم یزید و عبیدالله بن زیاد بر مردم کوفه و عراق و دعوت آنان از خویش را با وی در میان گذارد و به وی فرمود: خواهرم برخیز و وسایل مسافرتمان را فراهم کن و ما را برای حرکت آماده ساز.
حضرت سکینه فرمودند: برادرم ما آماده سفر هستیم، اما محرم در راه است و دوست داریم که عاشورا را در بیت الله الحرام باشیم.ای برادر اجازه بده همین جا بمانیم تا مراسم حج را دریابیم و بعد از آن عاشورا را کنار کعبه درک کنیم. من مسافرتمان در ماه های حرام را به فال نیک نمی گیرم، زیرا از جدم رسول خدا شنیدم که فرمود: خون حسین در ماه حرام ریخته می شود.
امام حسین (ع ) فرمودند: خواهرم من نیز این سخن را از جدم شنیده ام، ولی گفت وگو در این مورد بی فایده است. زیرا اهل کوفه و عراق مرا به خدا و جدم سوگند داده اند که امسال به آنجا بروم و چنانچه این کار را نکنم، روز قیامت در پیشگاه خداوند از من شکایت می کنند و آن گاه من چه بگویم. اگر هم بنا باشد کشته شوم چاره ای جز تسلیم در برابر تقدیر و مشیت الهی ندارم . برخیز تا اماده سفر شویم و در همه احوال توکل بر خدا کنیم.
با توجه به روایات مزبور و اثبات وجود چنین دختری برای حضرت علی (ع) در سال 1367 هجری شمسی در طرح توسعه شهری و احداث خیابانی جدید در این منطقه قبری ساده در مسیر اجرای طرح قرار داشت که نزد اهالی آن سامان به مرقد سکینه بنت الامام علی بن ابیطالب علیه السلام معروف و مشهور بود و از آن زمان به بعد این مکان مقدس مورد شناسایی قرار گرفت و پس از تحقیق و داشتن سندیت تاریخی، ادامه طرح شهری متوقف و ساخت حرم در این مسیر در اولویت قرار گرفت.
از نظر محلی نیز این مکان مقدس از دیر باز نزد اهالی داریا معروف و مورد احترام و تکریم بوده و هست.
در ثبت اسناد سوریه نیز سندی مربوط به سال 1938 میلادی یعنی هنگام اشغال سوریه توسط فرانسوی ها وجود دارد که با بیان ابعاد و مختصات زمین مزبور وجود قبر بانویی به نام سکینه دختر امام علی (ع) را در آنجا ذکر می کند و اضافه می نماید که این مرقد سابقه ای بس طولانی و تاریخی دارد.
سید رضی واحدی سرپرست آستانه مقدس حضرت سکینه (س ) در خصوص این مکان مقدس به خبرنگار ایرنا در دمشق گفت: این حرم در روستای داریا واقع شده و دارای شش هزار متر مربع مساحت است.
وی با اشاره به طرحهای مورد نظر برای طرح توسعه حرم افزود : در کنار حرم مطهر مدرسه ای قرار دارد که بر اساس توافق انجام شده با وزارت آموزش و پرورش سوریه قرار است با یک قطعه زمین متعلق به حرم معاوضه و این مدرسه به حوزه علمیه، مرکز درمانی خیریه و کتابخانه غنی مرکب از کتب اهل شیعه و سنت تبدیل شود که در صورت الحاق آن به حرم مساحت آن به هشت هزار متر خواهد رسید.
سرپرست آستانه مقدس حضرت سکینه (س ) با اشاره به اینکه بر اساس پیشنهاد استاندار این منطقه حوزه علمیه پس از راه اندازی به نام امام زمان (عج ) نامگذاری خواهد شد، گفت: مسوولان وقت همکاری لازم را در خصوص طرحهای مربوط به توسعه حرم از 24 سال قبل تاکنون داشته و دارند و پنج هزار متر از زمین های کنونی حرم نیز پس از اقدامات قانونی لازم برای تملک آنها در اختیار حرم قرار گرفته است.
این مسوول حرم حضرت سکینه (س ) با اشاره به زیربنای یک هزار و 700 متری این مکان مقدس گفت: 700 متر از این مساحت به صورت زیر همکف است و یک هزار متر مربع نیز در طبقه همکف و اطراف ضریح مطهر قرار دارد و این حرم در بین سایر حرم های موجود در سوریه بزرگ ترین گنبد را دارد.
واحدی با اشاره به اینکه تاکنون 70 میلیارد ریال برای طرحهای در دست اجرا هزینه شده است و یک صد میلیارد ریال دیگر نیز برای تکمیل طرح ها نیاز است، گفت: هزینه های ساخت حرم از سوی علاقه مندان به خاندان عصمت و طهارت (ع) در کشورهای حاشیه خلیج فارس، ایران و حتی کشورهای اروپایی تامین شده و بخشی نیز از طریق زایران حاضر در حرم مطهر تامین می شود.
وی با اشاره به تصویب کمک 200 هزار دلاری سال گذشته هیات وزیران جمهوری اسلامی ایران برای کمک به ساخت حرم حضرت سکینه (س ) خاطر نشان کرد: با توجه به نیاز شدید به منابع مالی برای ادامه طرحهای در دست اجرا، اقدامات لازم از طریق سفارت جمهوری اسلامی ایران در سوریه در ارتباط با وصول این مبلغ در حال انجام است و در صورت وجود اعتبار کارهای عمرانی این مکان شریف در مدت یک سال به پایان می رسد.
سرپرست آستانه مقدس حضرت سکینه (س ) با بیان اینکه تاکنون مسوولان زیادی از ایران در زمان سفر به سوریه این حرم را زیارت کرده اند، گفت: زایران ایرانی نیز هنگام حضور در سوریه بر اساس هماهنگی های انجام شده با مسوولان کاروان ها یک بار در طول هفته برای زیارت حرم حضرت سکینه (س ) به این مکان مقدس منتقل می شوند.
واحدی در ارتباط با میزان زایران حرم حضرت سکینه (س ) نیز با اشاره به حضور زایرانی از ایران ، چین، افریقا، اروپا و کشورهای حاشیه خلیج فارس گفت: هر روز به طور میانگین دو هزار نفر این مکان مقدس را زیارت می کنند و از برنامه های مذهبی و فرهنگی موجود در آن مانند نماز جماعت، سخنرانی، گرامیداشت مناسبت های اسلامی و احیاء شب قدر بهره مند می شوند.
وی یکی از مشکلات موجود برای پیشرفت امور مربوط به حرم مطهر را ترخیص کالاهای اهدایی از کشورهای مختلف یا خریداری شده برای انتقال به سوریه ذکر کرد و گفت: برای مثال در این زمینه یک دستگاه خودرو اهدایی از سوی سایپا برای امور اجرایی حرم از سه سال قبل تاکنون در گمرک سوریه و هنوز ترخیص نشده است.
سرپرست آستانه مقدس حضرت سکینه (س ) رونق روستای داریا را از دیگر برکات این مکان مقدس ذکر کرد و گفت: این حرم قبل از شناسایی در سال 1985 میلادی ، از دیرباز مورد احترام مردم منطقه بوده و مردم نیز از آن را به نام قبر السیده سکینه بنت امام علی (ع) می شناختند که تحقیقات انجام شده نیز در روایات و کتب معتبر نیز صحت و درستی این امر را ثابت می کند.
آیت الله سید احمد واحدی تولیت حرم مطهر حضرت سکینه (س ) نیز در خصوص بازسازی حرم مطهر با اشاره به این که ما تنها قیام کردیم و همه فقط می گویند دست شما درد نکند، افزود: خدا خواست تا در این منطقه اثری از آل علی (ع) ظاهر و احیا شود و تاکنون 70 میلیارد ریال مبلغ هزینه شده نیز با عنایت خداوند تامین شده و از افراد شناخته شده یک فلس هم دریافت نشده است.
وی همچنین نامگذاری 24 خیابان را به نام چهارده معصوم (ع) و اصحاب و یاران ایشان را در اطراف حرم حضرت سکینه (س ) از دیگر عنایت های خداوندی در این منطقه ذکر کرد.
خاورم1368**1436**2312**/1438 شماره 075 ساعت 13:28 تمام