اکتشاف نفت وگاز درسواحل لبنان و احتمال کشمکش های داخلی و خارجی ..................................................
خبرگزاری جمهوری اسلامی 89/04/07 سیاسی.خارجی.نفت و گاز.لبنان بیروت - موضوع تصویب قانون استخراج نفت و گاز در سواحل لبنان قبل از هرگونه استخراج احتمالا به کشمکش های داخلی و خارجی منجر می شود.
به گزارش ایرنا از بیروت، ماجرا از آنجا آغاز شد که روزنامه لبنانی السفیر هجدهم خردادماه و در شرایطی که جهان درگیر تهاجم دریایی اسرائیل علیه ناوگان کمک رسانی به مردم غزه در آب های بین المللی مدیترانه بود، اعلام کرد: شرکت نفت و گاز آمریکایی نوبل که شرکت اصلی و مرکزی شماری از شرکت های اسرائیلی در عملیات استخراج نفت و گاز در دریای مدیترانه است، اعلام کرد که بر اساس تصاویر سه بعدی ترسیم شده به احتمال 50درصد، 600 میلیارد متر مکعب گاز طبیعی در چاه لویتان، واقع در آب های بین المللی مدیترانه در شمال غربی شهر بندی حیفا موجود است و با این حساب اسرائیل که تاکنون واردکننده گاز از مصر است به حساب خود به اروپا و ایتالیا هم نفت صادر خواهد کرد.
السفیر نوشت: این چاه گاز طبق نقشه در آب های ساحلی لبنان واقع است که در واقع یک چالش جدی و جدید برای این کشور حساب می شود. اسراییل نیز بدون هیچ حقی امتیاز استخراج نفت مقابل ساحل لبنان را به شرکت آمریکایی هم پیمان با شرکت های خود در کنسرسیوم داده است.
السفیر به نقل از شرکت نوبل آمریکایی اعلام کرد که عملیات استخراج نفت از مناطق دریایی که اسرائیل آنها را منطقه A و B خوانده و در آنجا حوزه نفتی با ذخیره تقریبی 756 میلیارد متر مکعب وجود دارد از 18 سال پیش تحت بررسی بوده و تولید گاز از یکی از چاه های این منطقه با نام تمار که در جنوب چاه لیوتان واقع است و در سال 2009 کشف شده در ماه های اول سال2012 آغاز خواهد شد.
اسرائیل امتیاز استخراج منابع نفت و گاز حدود 60 درصد از حوزه آب های منطقه ای خود و بسیاری از حوزه های واقع در آب های بین المللی اطراف خود را فروخته است و شرکت دیلک به تنهایی 7/7 هزار کیلومتر از این مساحت آبی را در اختیار دارد و دیگر شرکت ها همچون نوبل مالک امتیاز استخراج در 6 هزار کیومتر مربع از این آب های منطقه ای اسرائیل و آب های بین المللی را دارد.
**واکنش لبنان شاید بتوان مهمترین واکنش لبنان را متعلق به حزب الله دانست. هاشم صفی الدین رییس شورای اجرایی حزب الله لبنان چند روز پس از انتشار این خبر با اشاره به سرقت گاز لبنان از سواحل این کشور توسط رژیم صهیونیستی گفت: مقاومت از منابع طبیعی و نفتی لبنان پاسداری خواهد کرد.نیاز مضاعف به مقاومت با وجود تهدیدات رژیم صهیونیستی در به سرقت بردن و غارت کردن منابع طبیعی و نفتی لبنان بیشتر می شود.
وی افزود: رژیم صهیونیستی برای به غارت بردن منابع طبیعی لبنان برنامه ریزی می کند.
رییس شورای اجرایی حزب الله گفت: ما نه تنها به هزاران موشک و تجهیزات نظامی در دفاع از کشورمان در مقابل تهدیدات رژیم صهیونیستی نیاز داریم، بلکه این نیاز در چارچوب تحرکات دشمن در به غارت بردن منابع نفتی بیشتر احساس می شود.
وی تصریح کرد: دشمن صهیونیستی که برای استیلا بر منابع نفتی لبنان در حال تکاپو است و ما نیز با معادله جدید حمایت از لبنان با قوای ارتش، مردم و مقاومت به پاسداری از منابع طبیعی و نفتی کشورمان که باید مورد استفاده اقتصادی مردم واقع شود، ادامه خواهیم داد.
پیش از این جبران باسیل وزیر نیروی لبنان در واکنش به سرقت گاز لبنان توسط رژیم صهیونیستی در سواحل لبنان گفته بود: لبنان از تمامی ثروت های خود دفاع خواهد کرد و این بار منتظر اقدامات دشمن نمی ماند تا به آن پاسخ دهد بلکه با تغییر روال معمول، خود پیشگام خواهد بود.
نبیه بری رییس مجلس لبنان نیز گفت: اسراییل بعد از آب های لبنان این بار به نفت این کشور چشم دوخته که این امر باعث ناآرامی در منطقه خواهد شد.
نبیه بری رییس مجلس لبنان اخیرا هم از ورود مصر به مناقشه لبنان و رژیم صهیونیستی بر سر استخراج گاز در آبهای بین المللی منطقه خبر داد و گفت: مصر بدنبال احقاق حق لبنان در استفاده از منابع طبیعی کشف شده در آبهای آزاد است.
رییس مجلس لبنان گفت: لبنان حق استفاده از منابع طبیعی کشف شده در آب های بین المللی را دارد و مصر نیز مساله اجرای عملیات حفاری منابع گازی در آب های بین المللی را تا آخر دنبال خواهد کرد.
وی در مصاحبه با السفیر افزود: بهترین راه پاسخ به تهدیدات رژیم صهیونیستی درباره حفاری چاه های نفتی موجود در آب های بین المللی ، تصویب فوری قانون اجازه حفاری چاه های گازی در آب های بین المللی است.
وی با اشاره به بهبود وضع اقتصادی لبنان درصورت استفاده از این منابع گفت : لبنان می تواند با استفاده از این منابع نه تنها به خودکفایی برسد بلکه قادر است وام های خود را نیز باز پرداخت کند.
موضع گیری دیگر مربوط به سلیم الحص نخست وزیر اسبق لبنان بود که گفت: حق لبنان در حفاری و استخراج نفت و گاز در آب های ساحلی جنوبی بزودی مایه اختلاف شدیدی با اسراییل خواهد شد.
سلیم الحص روز شنبه با صدور بیانیه ای با اشاره به تلاش گسترده اسراییل برای حفاری و استخراج نفت و گاز که احتمال دارد شامل آب های منطقه ای لبنان نیز بشود، گفت: نیاز ضروری است که لبنان برای اثبات حقوق خود بر منابع نفتی و گازی اش در آب های ساحلی اقدام کند.
الحص افزود: ضروری است که لبنان به سرعت برای تعیین مرزهای آبی خود اقدام و کار حفاری در آب های منطقه ای را آغاز کند و در همین راستا باید تماس هایی را با سازمان ملل و سایر نهادهای بین المللی و عربی برای جلوگیری از هر نوع اقدام ساختگی و جعلی اسراییل برقرار سازد.
** ادامه ماجرا اما اکنون پرونده استخراج و حفاری نفت در لبنان بین سندان اختلاف داخلی و چکش تهدیدهای اسراییل قرار دارد .
اختلاف داخلی در این است که رسیدگی به پرونده نفت و تهیه پیش نویش قانون آن با مجلس است و یا با هیات دولت، زیرا گروهی می گویند که طرح قانون از اختیارات مجلس است و برخی می گویند جزو اختیارات و صلاحیت هیات دولت است.
از سوی دیگر کمیته وزارتی به ریاست سعدالدین حریری نخست وزیر و جبران باسیل وزیر نیروی لبنان و تعدادی از کارشناسان و متخصصان تشکیل شده است تا بررسی های قانونی خود را برای تهیه پیش نویش قانون نفت و گاز انجام دهند زیرا این کار را در صلاحیت نمایندگان مجلس نمی داند.
این اختلافات به حدی بالا گرفت که حریری در دیدار اخیر خود در خارج از کشور مجبور شد نسبت به اختلافاتش با بری اشاره و جدی بودن آن را رد کند.
به نظر می رسد که نبیه بری رییس مجلس نیز از حق مجلس برای بررسی و تصویب قانون نفت و گاز چشم پوشی نخواهد کرد و قرار است امروز دوشنبه در نشست کمیسیون های مجلس که به ریاست وی تشکیل خواهد شد موضوع قانون نفت را بررسی کند و به این دلیل انتظار می رود که نمایندگان جریان مستقبل به ریاست حریری نشست کمیسیون ها را ترک کنند تا به حد نصاب قانونی نرسد.
از سوی دیگر استخراج و حفاری نفت در آب های لبنان موکول به ترسیم مرزهای آبی با اسراییل است چیزی است که بین لبنان و اسراییل در مورد آن اختلاف نظر جدی وجود دارد زیرا لبنان بر این باور است که خط مرزی آبی این کشور از راس الناقوره در جنوب لبنان آغاز می شود در حالی که اسراییل ادعا می کند که خط مرزی آبی لبنان از موازات شهرک اسراییلی المطله آغاز می شود.
با توجه به این اختلاف نظر در مورد مرز آبی بین لبنان و اسراییل بعید نیست که شاهد تهدیدهای جدید اسراییل علیه لبنان و پاسخ آن از سوی حزب الله باشیم به ویژه اینکه حزب الله و دولت لبنان بارها بر ضرورت دفاع از حقوق خود از جمله نفت و گاز لبنان تاکید کرده اند.
خاورم1431**1030*2020 شماره 038 ساعت 09:39 تمام
تاریخ انتشار: ۷ تیر ۱۳۸۹ - ۰۰:۰۱