گسترش رسانه های الکترونیکی و شرایط دشوار مطبوعات نوشتاری در امارات ..................................................
تهران ، خبرگزاری جمهوری اسلامی 89/04/14 سیاسی.خارجی.امارات.مطبوعات دبی - با گسترش روز افزون رسانه های الکترونیکی و دسترسی آسان به آنها در کشورهای عربی، این نوع رسانه ها در حال پیشی گرفتن از مطبوعات نوشتاری در بین شهروندان این کشورهاست.
گسترش رسانه های الکترونیکی و تنوع گردش اطلاعات آنها در کشورهای عربی در حالی که مطبوعات نوشتاری در این زمینه با محدودیت های فراوانی رو به رو هستند، نگرانی را در میان مقامات این کشورها بیشتر کرده و تسلط بر اذهان عمومی از طریق القای مطالب از این طریق را به شدت کاهش داده است.
گشوده شدن فضای الکترونیک به روی انتقال آزاد اطلاعات و داده ها درجهان، شکل گیری نوع جدیدی از رسانه های گروهی یعنی رسانه های الکترونیک را به همراه داشته است.
این فضای الکترونیکی که به عنوان انقلابی در گردش اطلاعات از آن یاد می شود ، به عنوان اهرمی برای انتقال پیام تبلیغی و رسانه ای در بین بخش عمده ای از شهروندان مورد استفاده قرار گرفته است.
توسعه و تحول مداوم برنامه های مورد استفاده در راستای بهره گیری از رسانه های الکترونیک باعث ایجاد نوعی تعامل بین این نوع رسانه ها و مخاطبان شده، به گونه ای که چه بسا رسانه های سنتی فاقد آن باشند زیرا رسانه های الکترونیک دارای تنوع دیداری و شنیداری از جمله استفاده از عکس ها، تصاویر متحرک و فیلم است و همین عامل، اقبال عمومی از آنها در مقابل مطبوعات نوشتاری شده است.
سهولت اظهار نظر مخاطبان در این نوع رسانه های الکترونیک درباره اخبار و مطالب منتشر شده در آنها به دست اندرکاران این رسانه ها کمک می کند که با سرعت، نوع سلیقه و نیازهای مخاطب خود را شناخته و در نتیجه با تغییر و تحول در محتوای مطالب خود، مخاطب بیشتری را جذب کنند.
گسترش رسانه های الکترونیکی موجب شده تا تعدادی از کارشناسان در جهان درباره وقوع خطری واقعی برای رسانه های گروهی سنتی به ویژه رسانه های مکتوب هشدار دهند.
این گروه معتقدند که رسانه های جدید الکترونیک در حال جذب مخاطبان رسانه های مکتوب هستند و با این کار آینده این رسانه ها برای ادامه فعالیت با مشکلاتی مواجه می شود و چه بسا مجبور به کنار رفتن از چرخه گردش اطلاعات شوند.
در مقابل، ناظران عرصه اطلاع رسانی خطر رسانه های الکترونیکی برای ادامه فعالیت مطبوعات را کم می دانند و معتقدند که احساس خطر به هنگام پا به عرصه گذاشتن و ظهور هر نوع رسانه گروهی جدید، این چالش برای نظام قدیمی اطلاع رسانی مشاهده شده است.
این گروه می گویند که احساس خطر و تهدید با ظهور هر وسیله اطلاع رسانی جدیدی بروز کرده به عنوان مثال با ظهور رسانه های دیداری و شنیداری این احساس خطر برای مطبوعات به وجود آمد، اما با این حال رسانه های گروهی و ارتباط جمعی به فعالیت خود همچنان ادامه دادند و هریک از آنها مخاطبان خاص خود را پیدا کردند.
در سال های اخیر که رسانه های الکترونیکی در کشورهای عربی وارد عرصه گردش اطلاعات شده و امکان دسترسی آسان به اخبار و اطلاعات را فراهم کرده، زنگ خطر برای مطبوعات و رسانه های سنتی بویژه نوشتاری در این کشورها به صدا در آمده و ارتباطات الکترونیکی به تدریج جای مطبوعات نوشتاری را تنگ کرده است.
برخی کارشناسان رسانه ای در امارات تهدید جهان الکترونیکی بر مطبوعات نوشتاری در این کشور را کم اهمیت تلقی کرده و توجه نسل جوان به این پدیده را طبیعی می دانند، اما در عین حال اعتقاد دارند موضوع محدودیت در آزادی انتشار مطالب در این کشور از عوامل تاثیرگذار جذب مخاطبان بویژه جوانان به رسانه های سایبری بوده است.
آنان اعتقاد دارند که مسوولان رسانه ها از این بیم دارند که رسانه های الکترونیکی قوانین محدودیت چاپ مطالب در امارات را به مخاطره اندازند و همین مساله عامل جذب نسل جوان است که خواهان مطالب گوناگون و واقعیت رویدادها هستند.
در امارات مطبوعات با نظارت دقیق و شدیدی رو به رو هستند و تمامی مطالب منتشر شده توسط منابع مختلف رصد می شود و در صورت تخلف از قوانین سخت این کشور، با خطر تعطیلی مواجه می شوند.
روزنامه الامارات الیوم که به عنوان یک رسانه نو اندیش در امارات مطرح شده تاکنون چندین نوبت به دلیل برخی مطالب درباره مقامات این کشور به طور موقت تعطیل شده است.
این در حالی است که رسانه های الکترونیکی از این محدودیت ها در امارات برخوردار نیستند و می توانند مطالب را آزادانه منتشر کنند.
البته برخی از این رسانه های الکترونیکی مربوط به کشور امارات نبوده و در مناطق دیگر تهیه و در رسانه های الکترونیکی قرار داده می شود، اما با تمام تفاصیل کشورهای حوزه خلیج فارس هنوز از روش محدود کردن مطبوعات به روش سنتی آن استفاده می کنند ولی در محدود کردن رسانه های الکترونیکی این کشورها با چالش های اساسی مواجه هستند .
خانم عایشه النعیمی کارشناس مسایل رسانه ای در امارات در این ارتباط گفته بود: باید اعتراف کرد که رسانه های الکترونیکی تاثیر زیادی بر مطبوعات این کشور گذاشته و دیگر زمینه نظارت قانون مداران بر نحوه ارائه مطالب آن از بین رفته است.
وی تاکید کرد که به نظر می رسد مسوولان رسانه در امارات نباید نگران گسترش فضای الکترونیکی در مطبوعات باشند، بلکه باید راه های جذب مخاطبان خود را از طریق دادن آزادی بیشتر به مطبوعات نوشتاری پیدا کنند.
این کارشناس رسانه ای امارات در ادامه نظرات خود تصریح کرد که هراس از گسترش فضای الکترونیکی در این کشور از سوی مسوولان به خاطر این است که در این فضا هر شهروند اماراتی می تواند برای خود سردبیر، دبیر و یا حتی خبرنگار باشد و زمینه ای برای چاپ مطالب خارج از قانون مطبوعات فراهم کند وی تاکید کرد، این مساله می تواند مسوولان رسانه ای امارات را به چالش بکشاند و باید راه حل منطقی برای این موضوع پیدا شود.
محمد المزعل سردبیر روزنامه گلف نیوز چاپ امارات نیز در این زمینه گفته است که نباید در قبال گسترش فضای الکترونیکی گردش اطلاعات در امارات وتاثیر آن بر مطبوعات کشورهای حوزه خلیج فارس حساسیت نشان داده شود بلکه باید دانسته شود که محتوای این فضا تا چه حد بر مخاطبان تاثیرگذار است و مخاطبان جوان را جلب کرده است.
وی افزود: مشکل ما در امارات نبود فضای رقابت رسانه ای است و این مساله چاش بزرگی محسوب می شود و با توجه به گسترش روز افزون فضای الکترونیکی در رسانه، باید اعتراف کرد که مخاطبان به ویژه قشر جوان به زودی از مطبوعات نوشتاری فاصله خواهند گرفت.
عبد الرحمن الشمیری سردبیر روزنامه اخبار العرب چاپ امارات نیز در این باره گفته است: تنها راه اصولی و عقلانی مقابله با رسانه های الکترونیکی رونق بخشیدن به محتوای مطالب نوشتاری است زیرا از این طریق می توان اعتماد مخاطبان را جلب کرد در غیر این صورت باید سرود پایان کار رسانه های نوشتاری را خواند.
محمد عایش استاد دانشکده ارتباطات در شارجه بر نظارت بر مطبوعات امارات تاکید دارد و گسترش فضای الکترونیکی را یک امر طبیعی در عصر فناوری می داند، اما وی تجدید نظر در قانون مطبوعات امارات را خواستار شده است .
این استاد دانشگاه افزود: تا زمانی که نظارت سنتی بر مطبوعات وجود دارد زمینه انقراض آن نیز فراهم می شود و باید از راه های جدید و شیوه های مناسب به مقابله با تاثیرات فضای الکترونیکی بر مطبوعات پرداخت.
کشور امارات دارای هفت روزنامه عرب زبان و در حدود همین تعداد روزنامه انگلیسی زبان است که زیر نظر مسوولان وزارت اطلاع رسانی این کشور به فعالیت خود ادامه می دهند.
هر یک از این روزنامه ها وابسته به امارت خاصی است که بر اساس نظرات مقامات آن امارت چاپ و منتشر می شود. در حقیقت مطبوعات این کشور آینه ای از سیاست های امارات محسوب می شود که خارج از چارچوب تعیین شده حق حرکت ندارند.
خاورم 1651** 1515** شماره 108 ساعت 14:19 تمام
تاریخ انتشار: ۱۴ تیر ۱۳۸۹ - ۰۰:۰۱