عرب نیوز: ترکیه و پیشنهاد همکاری نظامی با اعراب ..................................................
تهران ، خبرگزاری جمهوری اسلامی 89/10/02 سیاسی.ترکیه.اعراب.هواپیمای جنگنده تهران - روزنامه سعودی عرب نیوز در سرمقاله خود نوشت اگر آنکارا می خواهد هواپیمای جنگنده بسازد، باید به همکاری با کشورهای دیگر فکر کند و در این زمینه، کشورهای عربی گزینه هایی مناسب هستند.
به گزارش ایرنا، این روزنامه انگلیسی زبان سعودی در ابتدا با اشاره به ارتش ترکیه نوشت: این کشور صاحب نهمین ارتش قدرتمند سازمان ناتو است.
نیروی هوایی ترکیه در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو)، پس از آمریکا و انگلیس، در جایگاه سوم قرار دارد و به روز نگاه داشتن این نیروی هوایی برای هر دولتی در آنکارا جنبه حیاتی دارد.
در همین راستا 13 سال پیش یک طرح 45 میلیارد دلاری به همین منظور آغاز شد.
این طرح، خریداری هواپیماهای بیشتری از نوع 16-F است که ترکیه خود مونتاژ می کند. خرید یکصد فروند جنگنده مدرن 35-F هم در این طرح پیش بینی شده است.
ترکیه همچنین مانند عربستان سعودی چشم به هواپیماهای تایفون اتحادیه اروپا داشته است. اما اکنون وکدی گنول، وزیر دفاع ترکیه، می گوید موضوع خرید تایفون ها منتفی است.
وزیر دفاع ترکیه گفته است که کشورش تصمیم دارد خود جنگنده هایی را طراحی و تولید کند.
صنایع هوافضای ترکیه رو به گسترش است. همچنین این کشور بخش هایی از هواپیمای 16-F را می سازد و در به روز کردن هواپیماها به بعضی کشورهای دیگر هم کمک می کند. این کشور هم اینک بالگرد تهاجمی و هواپیمای آموزشی تولید می کند. بالگرد ترکیه اکنون در مراحل آزمایشی است و قرار است نخستین پرواز رسمی خود را در اواسط سال 2011 به انجام رساند.
با این همه، آنچه گفته شد در مقابل ساخت هواپیمای جنگنده، ناچیز به نظر می رسد. در سال 2003 ( 1382 )، هزینه طراحی و تولید هواپیماهای جنگنده تایفون، حدود 32 میلیارد دلار اعلام شده بود. برآورد می شود این هزینه هم اکنون 16 میلیارد دلار افزایش یافته باشد. بعید است ترکیه بتواند با هزینه ای کمتر از این، هواپیمایی تولید کند که با تایفون قابل مقایسه باشد. از این گذشته صنایع هوافضای ترکیه نسبت به انگلیس، آلمان، ایتالیا، و اسپانیا (تولیدکنندگان تایفون ) صنایعی نوپا است.
اقتصاد ترکیه نسبتا خوب عمل می کند، اما هرگز به شادابی اقتصادهایی نظیر چین و هند نیست. تنها خرید هواپیماهای 35-,F برای ترکیه 10 میلیارد دلار هزینه دربر خواهد داشت. توانمندی این کشور برای تامین میلیاردها دلار بودجه برای تولید جنگنده ای بومی از سوی برخی کارشناسان زیر سوال است.
عرب نیوز نوشت: ممکن است صحبت از ساخت هواپیمایی بومی، صرفا روشی دیپلماتیک برای کنار گذاشتن برنامه خرید تایفون های اروپایی باشد. اما اگر ترکیه واقعا به دنبال ساخت جنگنده است، باید به همکاری با کشورهای دیگر هم فکر کند. کره جنوبی و اندونزی دو گزینه مناسب هستند. البته چنین گزینه هایی تاکنون از سوی وزیر دفاع ترکیه رد شده اند. اما به هر حال آلمان، ایتالیا، انگلیس، و اسپانیا هم بیشتر به دلایل مالی ناچار به همکاری برای ساخت هواپیما شدند و ترکیه هم به همین دلیل شاید مجبور به پذیرفتن یک شریک باشد.
عرب نیوز در پایان نوشت: اگر روزی ترکیه بخواهد به دنبال شریک باشد، بهتر است به اطراف خود بیشتر از شرق آسیا چشم بدوزد. ترکیه در سال های اخیر روابط گسترده ای با همسایگان عرب خود داشته است - همسایگانی که با این کشور مناسبات دیرینه فرهنگی و تاریخی دارند.
افزون بر این، جهان عرب در حال طراحی و توسعه صنایع هوایی خود است. چرا در این راه با ترکیه شریک نشود؟ ترکیه فناوری و عرب ها سرمایه دارند.
آنها می توانند به خوبی با یکدیگر همکاری کنند.
1446**9163** شماره 076 ساعت 14:07 تمام