تیک تاک بمب ساعتی کاهش شمار کودکان در آسیا ..................................................
خبرگزاری جمهوری اسلامی 89/10/04 اجتماعی.آسیا.کاهش شمار.کودکان تهران - اقتصادهای در حال ظهور شرق آسیا که از دیرباز مورد رشک و حسد سایر کشورهای جهان هستند، در یکی از مهم ترین عرصه ها، یعنی زاد و ولد و شمار کودکان، با تنگنا مواجه است.
به گزارش خبرگزاری فرانسه از توکیو، به نظر می رسد نرخ پایین زاد و ولد در سنگاپور، کره جنوبی و تایوان که پایین ترین نرخ زاد و ولد را در جهان دارند، باعث کاهش نیروی کار در این کشورها شده است، کشورهایی که شمار کمی از کارمندان، نیازها و هزینه های در حال رشد بهداشت و مقرری بازنشستگان را تامین می کنند.
روند کاهش جمعیت ژاپن که بیشترین شمار سالخوردگان را در آسیا دارد، از سه سال پیش به آهستگی آغاز شد. تقریبا یک چهارم جمعیت این کشور بالای 65 سال دارند و تنها 13 درصد جمعیت آن را کودکان تشکیل می دهند.
موسسه ملی تحقیقات جمعیت و امنیت اجتماعی ژاپن هشدار داد، طبق روند جاری، جمعیت 127 میلیونی ژاپن تا پایان سال 2055 به 90 میلیون نفر و یا به عبارتی، رقم قبل از افزایش جمعیت این کشور در سال 1955 (1334)، خواهد رسید.
چین که بیشترین جمعیت آسیا را در خود جای داده است، با برخورداری از خیل کارگران جوان روستایی در کارخانه ها، احتمالا همچنان برتری خود را حفظ خواهد کرد اما، با وجود اجرای سیاست سی ساله تک فرزندی، بمب ساعتی جمعیتی این کشور نیز در حال تیک تاک است.
گزارش تحقیقاتی اخیر موسسه پژوهشی مرکز شرق - غرب مستقر در هاوایی حاکیست ، در پنجاه سال گذشته، تجدد و نوگرایی اقتصادی و اجتماعی در آسیا با کاهش قابل ملاحظه نرخ زاد و ولد همراه بوده است. دستاوردهای حاصله در زمینه آموزش، اشتغال و سطح زندگی و پیشرفت های حیرت آور در زمینه بهداشت و فناوری برنامه ریزی خانواده موجب کاهش زاد و ولد در کشورهای منطقه شده است.
کاهش نرخ زاد و ولد همزمان با توسعه کشورها، امری رایج و مشترک جوامع است و نرخ زاد و ولد در بسیاری از کشورهای اروپایی نیز پایین تر از میزان لازم برای ثبات جمعیتی آنهاست.
در حالی که در جوامع روستایی، کودکان را به کار در مزارع و مراقبت از والدین سالخورده شان می گمارند، در جوامع شهری مدرن، بسیاری از زوج ها که از امکانات بهتر کنترل موالید برخوردارند، بچه ها را به عنوان تجملات غیرقابل دسترس به شمار می آورند.
یکی از راه های مقابله با کاهش جمعیت، فراهم آوردن امکان مهاجرت بیشتر است اما، دولت های منطقه از سنگاپور گرفته تا توکیو از انجام این کار ابا دارند.
از طرف دیگر، سنگاپوری ها که دولت- شهر خود را به مرکز تجارت و صنایع خدماتی آسیا بدل کرده اند، از مدت ها قبل تمایلی به زاد و ولد ندارند.
در حالی که سیاست های دولت این کشور برای ترغیب دانش آموختگان دانشگاه ها به زاد و ولد، به نتیجه ای نرسید، دیوانسالاران در سراسر این منطقه در پی ضربه زدن به سیاست ها و مقررات مالیاتی به منظور ترغیب زوج ها به زاد و ولد هستند.
به گفته تحلیلگران، این معضل در برخوردهای جنسیتی برخاسته از سنت های کنفوسیوسی ریشه دارد که طبق آن، مردان خود را در زمینه مراقبت از کودکان و وظایف خانه داری از زنان مستثنی می کنند، اموری که در فهرست مورد نظر یک زن امروزی جایگاه چندانی ندارد.
به گفته کیم هی یونگ از موسسه توسعه زنان کره، معضل اصلی این است که در قیاس با مردان، زنان کره جنوبی با ازدواج در چنین سیستمی، بیشتر ضرر می کنند و این واقعیت باعث می شود که سوای بچه دار شدن، ازدواج، بیش از هر کشور دیگر منطقه، در کره جنوبی به گزینه ای غیرجذاب تبدیل شود.
جف کینگستون، مدیر مطالعات آسیا در دانشگاه تمپل توکیو معتقد است، هزینه های بالای زایمان و مقررات سخت کار و اشتغال باعث شده است تا بسیاری از زنان ژاپنی بین تشکیل خانواده و جست وجوی شغل دست به انتخاب بزنند.
به گفته وی، موقت بودن مشاغل بسیاری از جوانان و نبود امنیت مالی از دیگر موانع بر سر راه تشکیل خانواده در ژاپن است.
دولت چپ میانه که از سال گذشته در ژاپن به قدرت رسید، برای کاهش بار سنگین هزینه های آموزشی بر والدینی که کودکان خود را در آپارتمان های تنگ بزرگ می کنند، اجرای سیاست های حمایت از خانواده- از پرداخت پول گرفته تا آموزش رایگان- را به اجرا گذاشت.
نظرسنجی ها از آسیایی ها نشان می دهد که بیشتر مردم این منطقه از تهدید زمین های بازی ساکت و کلاس های درس خالی برای جوامع خسته کننده خود آگاهند اما، بعید است که برای کمک به تغییر سرنوشت جامعه تن به زاد و ولد دهند.
مترجمام ** 1088 1446** شماره 099 ساعت 13:58 تمام
تاریخ انتشار: ۴ دی ۱۳۸۹ - ۰۰:۰۱