نگاهی به اقتصاد و درآمدهای لبنان در سال 2010میلادی ..................................................
خبرگزاری جمهوری اسلامی 89/10/15 سیاسی.خارجی.اقتصاد لبنان.لبنان بیروت - اقتصاد لبنان، کشوری در ساحل شرقی دریای مدیترانه قرار دارد این روزها کاملا بر پایه صنعت جهانگردی است اما در کنار آن کشاورزی، صنعت ، خدمات و تجارت نیز تاثیر اندکی بردرآمدهای این کشور دارند.
به گزارش ایرنا از بیروت، درآمد سالانه لبنان از محل جهانگردی حدود هفت میلیارد دلار است که تقریبا 20 درصد تولید ناخالص داخلی این کشور به حساب می آید و به صورت میانگین هر سال دو میلیون گردشگر از این کشور دیدن می کنند.
اگر چه لبنان از لحاظ فعالیت های کشاورزی (از لحاظ فراهم بودن آب و حاصلخیزی خاک ) دارای وضعیت مناسبی است ولی بخش کشاورزی بزرگی ندارد. بخش کشاورزی تنها با جذب 12 درصد نیروی کار، کم اهمیت ترین بخش اقتصادی لبنان است و تنها 10 درصد از تولید ناخالص داخلی را شامل می شود که آن را در پایین ترین رده در میان بخش های اقتصادی دیگر قرار می دهد.
اما صنعت لبنان محدود به مشاغل کوچکی همچون مونتاژ و بسته بندی مواد وارداتی شده است که درآمد چندانی را برای این کشور به همراه ندارد و از نظر خدمات و تجارت، جنگ داخلی 90- 1975 لبنان زیرساختهای اقتصادی این کشور را به شدت تخریب کرد و تولید داخلی را به نصف کاهش داد و از سوی دیگر موقعیت لبنان به عنوان مرکز ترانزیت کالا و بانکداری خاورمیانه را متزلزل کرد.
صلح باعث شد تا دولت مرکزی بتواند کنترل را در بیروت به دست گیرد و مالیات جمع آوری کند و دسترسی لازم را به امکانات دولتی و مرزی پیدا کند.
سیستم بانکی مطلوب و کارخانجات کوچک و متوسط و پول خانواده ها و خدمات بانکی صادرات صنعتی و کشاورزی و کمک های بین المللی به عنوان منابع اصلی مبادلات خارجی به بهبودی اقتصادی کمک کرده است.
تا قبل از جنگ سال 2006 ، اقتصاد لبنان شاهد رشد چشگیری بود و دارایی های بانکی به بیش از 70 میلیارد دلار می رسید، با اینکه بخش جهانگردی در سال 2005 حدود 10 درصد کاهش داشت، بیش از 2/1 میلیون نفر جهانگرد از لبنان دیدن کردند اما شروع جنگ اوت سال 2006 منجر به خسارتهای شدیدی به اقتصاد متزلزل لبنان به مخصوص بخش جهانگردی شد.
اما در سالی که گذشت تمامی نهادهای سیاسی،اقتصادی،امنیتی حتی دانشگاه ها و مدارس نیز بحران زده شدند و در واقع سال گذشته میلادی سال ناامیدی لبنانی ها بوده است.
در سال 2010 میلادی مدارس رسمی در لبنان از نظر کمی افت داشته و به خاطر کاهش تعداد دانش آموزان 70 مدرسه رسمی در لبنان تعطیل شد و دانشگاه ها در لبنان صرفا رشد کمی داشتند و حتی برخی از دانشگاه ها شعبه هایی در شهر های مختلف لبنان دایر کردند.
بیش از دو میلیون جهانگرد به لبنان در سال 2010 ، سفر کردند که در آمد حاصل از سفر این گردشگران هشت میلیارد دلار عنوان شده است.
تعداد گردشگران خارجی که در سال 2010 وارد لبنان شدن در مقایسه با سال گذشته 17 درصد افزایش یافت چراکه تعداد جهانگردان در سال 2009 یک میلیون و 851 هزار نفر بوده است.
فادی عبود وزیر جهانگردی لبنان چندی پیش در یک سخنرانی رسانه ای اعلام کرد: صنعت جهانگردی لبنان علی رغم بروز حوادث امنیتی در سال 2010 میلادی رو به رشد است و درصد امنیت شهر بیروت بالاتر از شهر نیویورک،پاریس و لندن است.
همچنین طبق بیانیه وزارت اقتصاد و دارایی لبنان، این کشور تا پایان ماه نوامبر سال 2010 میلادی 4،275 میلیارد لیره لبنانی برابر با 66.%27 کسری بودجه داشته است.
میزان واردات پول به صندوق دولت در 11 ماه اول سال گدشته میلادی به 11،182 میلیارد لیره بوده که در مقایسه با سال 2009 میلادی 453میلیارد لیره یعنی 3،%89 کاهش داشته است.
کشور لبنان کوچک ترین سرزمین خاورمیانه پس از بحرین و قطر بوده و مساحت آن نزدیک به 10452 کیلومتر مربع است.
لبنان در غرب آسیا و در ساحل شرقی دریای مدیترانه واقع شده که از شمال، رود بزرگ -النهر الکبیر< مرز سیاسی و طبیعی این کشور با سوریه را تشکیل می دهد. از شرق، کوه های شرقی لبنان -جبل الشرقیه < مرز طبیعی آن با کشور سوریه هستند. از جنوب، با فلسطین اشغالی مرز مشترک دارد، و از غرب به دریای مدیترانه محدود است.
خاورم 1030**2021* شماره 062 ساعت 12:23 تمام
تاریخ انتشار: ۱۵ دی ۱۳۸۹ - ۰۰:۰۱