خاتمه برتری هوایی آمریکا با تولید جت رادارگریز در چین ..................................................
خبرگزاری جمهوری اسلامی 89/10/29 سیاسی.آمریکا.چین.نیوزویک تهران- یک نشریه آمریکایی با اشاره به آغاز پرواز آزمایشی هواپیمای جت 20 رادارگریز چین از پایان دوره برتری آمریکا در عرصه صنایع هوایی نظامی خبر داد.
به گزارش گروه اخبار صوتی و تصویری ایرنا، هفته نامه آمریکایی نیوزویک نوشت ؟ با آنکه به نظر می رسید دوران رزم های هوایی به سررسیده و خلبانان آمریکایی در رویارویی های نظامی آینده می توانند با استفاده از هواپیمای بوئینگ اف-22 که اولین بار در 2005 تولید شد، یک هواپیمای جت دشمن را از فاصله 50 مایل (حدود 80 کیلومتری ) مورد هدف قرار دهند. اما این تصویر نظامیان آمریکای از مقابله با دشمن را چین اخیرا با تولید یک هواپیمای جت 20 رادارگریز،از بین برد.
به نوشته نیوزویک، پرواز آزمایشی این هواپیمای جنگنده جدید در حالی انجام شد که رابرت گیتس، وزیر دفاع آمریکا، اخیرا در پکن از سرگیری روابط نظامی آمریکا و چین را با هو جین تائو، رئیس جمهور این کشور مطرح کرده بود.
گیتس از این پرواز اطلاع نداشت و به اندازه کافی از انجام این پرواز و پیام روشن آن دال بر توازن در آینده قدرت هوایی متعجب شده بود. هو در پی این امر اعلام کرد که دیدار گیتس و پرواز آزمایشی هواپیمای جت جنگنده به طور تصادفی همزمان انجام شده است و حتی خود وی نیز از این امر خبر نداشته است.
با وجود این،بونی گلاسر، یک کارشناس ارشد موسسه مطالعات بین المللی راهبردی،در این مورد گفت: من باور نمی کنم که ارتش آزادیبخش خلق چین بدون اطلاع هو اقدام به آزمایش این هواپیمای پیشرفته کرده باشد. به همین دلیل چینی ها با آزمایش این هواپیما پیامی برای آمریکایی ها فرستادند مبنی بر اینکه پکن همچنان از قدرت نظامی واشنگتن در منطقه نگران است.
وی لیانگ، محقق برجسته موسسه مطالعات بین المللی در شهر مانتری آمریکا، نیز در این زمینه معتقد است با آنکه هواپیمای جت یادشده دست کم تا یک دهه آینده تنها پروازهای آزمایشی انجام خواهد داد، صرف وجود آن در ناوگان هوایی چین می تواند به تغییر وضعیت نظامی در شرق آسیا منجر شود. این منطقه پیش از این نیز با تغییرات فراوانی مواجه بوده است. تحلیلگران با توجه به تصاویر هواپیمای جدید چین که در اینترنت منتشر شده است به شباهت آن با هواپیمای اف-22 آمریکا پی برده اند.
دبیر بخش تحلیل های نظامی گروه تحقیقات امنیتی استراتفور، گفت: سطوح صاف و بدون تسلیحات نظامی در سطح بیرونی این هواپیما، به آن اجازه می دهد تا از محدوده رادارهای آمریکایی و تایوانی بگذرد، بدون اینکه توجه این رادارها را به خود جلب کند.
پروازهای آزمایشی چین را در گروه کشورهای دارنده تسلیحات برتر قرار می دهد. آمریکا تنها کشوری است که می تواند یک هواپیمای جت جنگنده رادارگریز تولید کند و روسیه نیز تنها کشوری است که تاکنون موفق به آزمایش این نوع از هواپیما شده است.
راجر کلیف، تحلیلگر سیاسی موسسه راند در این خصوص گفت که همه به جهانی تک قطبی که در آن یک قدرت برتر وجود داشته باشد عادت کره ایم ؟ اما این برتری اکنون زیر سوال رفته است.
آمریکا به دنبال جنگ با چین نیست و رهبران چین نیز تاکید کرده اند که همزمان با توسعه اقتصادی این کشور خواهان صلح و ثبات هستند. با وجود همه اینها استنباط دیگر کشورها از برتری نظامی نسبی و حتی امکان فرضی بروز جنگ می تواند سیاست ها و خط مشی پکن و واشنگتن را درخصوص مسائل حساسی از جمله تایوان و کره شمالی تغییر دهد.
هواپیمای جدید به این معناست که اگر جنگی به وقوع بپیوندد، دولتمردان چین می توانند جنگ واقعی را علیه هواپیمای رادارگریز آمریکایی ها راه بیاندازند. اما در صورتی که هر دو طرف هواپیماهای ضد رادار در اختیار داشته باشند؟ خلبانان آمریکایی باید به رزم هوایی قدیمی متوسل شوند که به معنای سرنگونی قطعی برخی از هواپیماهای آنهاست.
کلیف تاکید کرد: چینی ها با تولید این هواپیما به آمریکایی ها می گویند که دیگر به عقب رانده نمی شوند و باید با آنها بر مبنای دو قدرت همسان تعامل کنند.
مزیت برتر سیستم های ضدرادار برای خلبانان آمریکایی در شرق آسیا بسیار مهم است زیرا در هر جنگی در آینده با چین تعداد انها به احتمال زیاد کمتر از ناوگان هوایی چین است. بنابراین آمریکا در ژاپن و کره جنوبی پایگاه های هوایی برای خود ایجاد کرده است، همچنین همواره ناوهای هواپیمابر فراوانی نیز در منطقه دارد. اما به گفته کلیف با در نظرگرفتن همه این توانایی ها آمریکا تنها 200 هواپیمای جنگنده حاضر به یراق دارد و هواپیماهای بیشتر باید از جزیره هاوایی منتقل شود که به چند هفته زمان نیاز دارد. این تعداد با دو هزار هواپیمای جنگنده چین که می تواند در چند ساعت به منطقه بفرستد قابل مقایسه نیست.
نیوزویک در پایان نوشت، به نظر می رسد زمان بندی آغاز پروازهای آزمایشی این هواپیما ادامه موج عصبانیت چین از آمریکا به دلیل معامله تسلیحاتی شش میلیارد و چهارصد میلیون دلاری سال گذشته واشنگتن با تایوان باشد. دیدار گیتس از چین نیز یک سال بعد از این معامله تسلیحاتی چین با تایوان صورت می گیرد.
مایکل مک دویت، یک افسر بازنشسته نیروی دریایی آمریکا در این مورد گفت در صورتی که چین بخواهد تایوان را تنبیه کند می تواند با استفاده از موشک های بالستیک خود و سپس حملات هوایی این جزیره را به طور کلی فلج کند.
با آنکه چین و آمریکا هیچ کدام بر طبل جنگ نمی کوبند، چین به گروه کشورهای عمده دارای برتری های نظامی و هوایی پیوسته است و این امر یقینا روابط و مناسبات آمریکا و چین را در یک دهه آینده تغییر خواهد دهد.
صویر9157** ** 1701 شماره 179 ساعت 19:54 تمام
تاریخ انتشار: ۲۹ دی ۱۳۸۹ - ۰۰:۰۱