وزیرخارجه اسبق انگلیس:عملکردغرب درجنگ عراق علیه ایران درخورتقبیح است ..................................................
خبرگزاری جمهوری اسلامی 89/11/21 سیاسی.خارجی.بی بی سی فارسی.لرد اوون تهران -دیوید اوون وزیر خارجه انگلیس در زمان انقلاب اسلامی درباره عملکرد غرب در جنگ تحمیلی گفت: در حالی که ما امید داشتیم شور و غیرت اسلامی در ایران روبه زوال رود اما ایرانیان با دلیری بسیار و با از خود گذشتگی در برابر حمله های عراق ایستادگی کردند وعملکرد غرب در خور تقبیح است.
به گزارش گروه اخبار صوتی تصویری ایرنا، دیوید اوون چهارشنبه شب در گفت وگو با بی بی سی در پاسخ به این سووال که آیا انقلاب سال 1979 در ایران واقعا شما را غافلگیر کرد؟ گفت: در آن زمان که انقلاب روی داد، خیر. اما مسلم است که در هنگامی که در کادر پیمان سنتو با مقامات ایران و با شخص شاه در سال 1977 ملاقات داشتم، تصور نمی کردم که شاه ظرف دو سال سقوط کند.
بی بی سی پرسید :آیا به این علت بود که شما اطلاعات درستی از ایران نداشتید؟ اوون پاسخ داد: ظرف حدود یک سال، تقریبا همه یکصدا بودند و وجه مشترکشان بیزاری از شاه بود. این حالت در هر حکومتی مشکل آفرین است. در مورد راه حل اتفاق نظری نبود، در این مورد که هدف چه بود نظر واحدی وجود نداشت، ولی همه می دانستند که چه نمی خواهند و با چه کسی مخالفند. این حالت از تابستان 1978 بیشتر شد. می توانم بگویم در واقع پیش از 1978 بود.
وزیر خارجه سابق انگلیس درباره نقش این کشور در سرنگونی دولت مصدق گفت: انتقادی که عنوان می شود آن است که بریتانیا در سرنگون کردن دولت مصدق که منتخب مردم بود نقش عمده ای ایفا کرد و بعد به شاه کمک کرد که بجای یک پادشاه مشروط به یک دیکتاتور تبدیل شود.
وی افزود: من شخصا انتقاد مربوط به سرنگون کردن دولت مصدق را می پذیرم.
فکر می کنم که فرصتی بود که حتی با فرض درست بودن برگرداندن شاه، دولت بریتانیا باید به او می گفت که زمان پادشاه همه کاره سپری شده است.
بی بی سی پرسید: در روزهای اول انقلاب در یکی از مصاحبه های تلویزیونی گفتید که کسانی که تصمیم گرفته اند از شاه پشتیبانی نکنند سخت در اشتباهند.
اوون پاسخ داد : بله ، من حتی یک کلمه از آن مصاحبه را حاضر نیستم تغییر بدهم. من در آن هنگام هشدار دادم که چنانچه انقلابی در گیرد چه رخ خواهد داد. به یاد دارم که در ماه نوامبر آن سال گفتم که آنچه می رود که رخ بدهد رخ می دهد و ما نمی توانیم بر سیر این جریان اثری بگذاریم.
وی افزود: دیر شده بود. نمی شد شاه را از آن ورطه نجات داد. مسلما از نوامبر 1978 دیگر نمی شد چنین کرد و ما چاره ای نداشتیم جز آن که تحولی را که رخ می داد بپذیریم. تا ماه نوامبر 1978، ما هنوز امید داشتیم که بتوان آن جریان را متوقف کرد. یکی از انگیزه های من در خصوص آنچه در ماه سپتامبر آن سال در تلویزیون گفتم آن بود که بکوشم تا شاید مردم را متقاعد کنم که انقلاب راه حل نیست.
وی افزود: انقلاب واکنشی بود که می شد انتظارش را داشت، واکنشی ناشی از ناخرسندی از آنچه تحت حاکمیت شاه رخ می داد، واکنشی ناشی از وحشت و ناراحتی و خشم در برابر رفتار ساواک. تورم پولی به کاهش سطح زندگی می انجامید و این نکته در مورد ساکنان بسیاری از شهرها، بویژه تهران، صادق بود و مردم شاه و خویشاوندان و دوستانش را می دیدند که در ناز و نعمت بسر می برند.
بی بی سی در ادامه گفت: آیا غرب از گذشته درس گرفته است ؟ اوون گفت: مطمئن نیستم. می دانید که این را نمی توانم پاسخ بدهم. اما می توانم بگویم که به نظر من اشتباه بزرگی خواهد بود اگر اسرائیل حمله ای بازدارنده بر تاسیسات هسته ای صورت دهد و همچنین عقیده دارم که اشتباه بزرگی خواهد بود اگر دولت ایالات متحده بر چنین اقدامی از جانب اسرائیل صحه بگذارد و آن را امکان پذیر سازد با آن که جهان غرب به طور کلی نگران است و با آن که ما نگران هستیم.
اوون افزود: اما چنان که می دانید ایران یک قدرت منطقه ای است. ایرانی ها توانستند با دلیری بسیار و با از خود گذشتگی در برابر حمله های عراق ایستادگی کنند. ایرانی ها این کار را به تنهایی و با تکیه بر خودشان انجام دادند. من در آن زمان در دستگاه دولت نبودم، اما با این حال می توانم بگویم که جهان غرب به عقیده من به گونه ای عمل کرد که در خور تقبیح است.
وی افزود: ما عملا ایران را به حال خود گذاشتیم تا از خود دفاع کند و امید داشتیم که در آن میان شور و غیرت انقلابی اسلامی رو به زوال رود. این کار غلط بود. ایران هدف تجاوز قرار گرفته بود و سازمان ملل متحد در خصوص تجاوز قواعد روشن و مشخصی دارد. همان گونه که ما در برابر تجاوز عراق به کویت در سال 1991 آن چنان که باید و شاید واکنش نشان دادیم می بایستی در سال 1982 هم وارد عمل می شدیم تا از تجاوز عراق به ایران مانع شویم. برای ما مایه شرمساری است که چنین نکردیم. این ماجرایی بسیار بسیار ناپسند بود.
وی افزود:قدرت ایران ناشی از این واقعیت است که یک ارتش بسیار بزرگ دائمی در اختیار دارد و برغم تحریم ها توانسته است که نیروی دریایی و نیروی هوایی بسیار کارآمدی تدارک بینید. این کار را با این هدف انجام داده است که از خود محافظت کند و این حق مسلم ایران است.
اوون گفت: ایران کاملا محق است که وسایل هسته ای غیرنظامی تدارک ببیند.
غنی سازی اورانیوم فی نفسه حق ایران است. ما نمی توانیم ایران را از پدید آوردن نیروگاههای هسته ای مانع شویم و چنین قصدی هم نداریم.
صویر1566**1004** شماره 033 ساعت 08:38 تمام
تاریخ انتشار: ۲۱ بهمن ۱۳۸۹ - ۰۰:۰۱