تلاش هند برای دستیابی به منابع انرژی منطقه آسیای میانه ..................................................
خبرگزاری جمهوری اسلامی 89/12/05 سیاسی.هند.آسیای میانه.انرژی تهران - هند به منظور دستیابی به منابع انرژی منطقه، در رقابت با کشورهای چین، روسیه و غرب، تلاش های تازه ای را در آسیای میانه آغاز کرده است.
به گزارش گروه اخبار صوتی و تصویری ایرنا، به نقل از منابع خبری، مقام های بلند پایه هند روز پنجشنبه از افزایش 40 درصدی نیاز این کشور به نفت و گاز در 10 سال آینده، خبر داده و از آسیای میانه به عنوان یکی از منابع اصلی تامین نیاز گازی این کشور یاد کرده اند.
اقتصاد هند همچنان رو به توسعه است و به پیش بینی اقتصاد دانان، این کشور در سال 2020 میلادی پس از آمریکا و چین به سومین قدرت اقتصادی و صنعتی جهان تبدیل خواهد شد.
در حالی که هندوستان با دو برابر مساحت ایران، دارای ذخایر اندکی از انرژی است، اما دولت هند با اصلاح قوانین مالیاتی، شرایط مناسبی برای سرمایه گذاران خارجی فراهم کرده است.
کمبود انرژی برای اقتصاد این کشور، تهدیدی به شمار می آید ، به همین دلیل توجه دولت هند به نفت و گاز کشورهای آسیای میانه بیشتر شده است.
طی سال های اخیر خط لوله موسوم به تاپی از سوی رهبران چهار کشور هند، پاکستان، افغانستان و ترکمنستان به امضا رسید که بنا بر مفاد آن 33 میلیارد مترمکعب گاز ترکمنستان از طریق افغانستان و پاکستان به هند انتقال خواهد یافت.
هند با مصرفی معادل سه میلیون بشکه نفت در روز، پس از آمریکا، چین و ژاپن ، چهارمین مصرف کننده نفت در دنیا به شمار می آید که حدود 70 درصد این نیاز از ایران و عربستان تامین می شود.
کارشناسان معتقدند که هند در زمینه تامین نیازهای عرصه انرژی در آینده دچار مشکلاتی خواهد شد، به همین دلیل از هم اکنون سرمایه گذاری در حوزه انرژی آسیای میانه را افزایش می دهد.
به تفسیر مفسران اقتصادی، دولت هند با امضای قرارداد تاپی گام بزرگی برای حضور در بازار انرژی آسیای میانه برداشته است.
آسیای مرکزی با هندوستان مرز مشترکی ندارند، اما این منطقه از لحاظ جغرافیایی یکی از نزدیکترین منابع نفت و گاز برای هند به حساب می آید.
میان کشورهای آسیای میانه و هند، کشورهای افغانستان و پاکستان قرار دارند که هند برای دستیابی به منابع انرژی این منطقه مجبور به مصالحه با این دو کشور است، برقراری ثبات و امنیت در افغانستان و مبارزه علیه تروریسم را می توان بخشی از سیاست راهبردی هند در این زمینه نام برد.
خط لوله تاپی با طول 1700 کیلومتر و صرف هزینه ای بالغ بر هفت میلیارد دلار، با ظرفیتی حدود 33 میلیارد متر مکعب گاز را از منابع گازی دولت آباد ترکمنستان به فاضیلیک هندوستان منتقل خواهد کرد.
در حالی که حمایت آمریکا و حتی روسیه از این خط لوله، سبب امیدواری هند شده است، از سوی دیگر به نظر مفسرین در آینده کشور هند به یکی از رقبای اصلی آمریکا، روسیه و چین در این منطقه استراتژیک تبدیل خواهد شد.
کشور هند با حدود یک میلیارد و 200 میلیون نفر جمعیت، پس از همسایه اش چین پر جمعیت ترین کشور دنیا محسوب می شود.
اقتصاد این کشور در سال 2010 میلادی بنا بر داده های بانک جهانی رتبه چهارم در دنیا را داشته و علی رغم بحران مالی جهانی، از نظر رشد اقتصادی با هشت درصد پس از چین مقام دوم را در جهان به خود اختصاص داده است.
این در حالی است که سطح درآمد مردم این کشور بسیار پائین است، به طوری که 34 درصد آنها روزی کمتر از یک دلاردرآمد دارند و بیش از 300 میلیون نفر در این کشور زیر خط فقر زندگی می کنند.
صویر**7074** 1506 شماره 118 ساعت 16:30 تمام
تاریخ انتشار: ۵ اسفند ۱۳۸۹ - ۰۰:۰۱