اهداف سفر معاون اول وزیر خارجه آمریکا به منطقه قفقاز ..................................................
خبرگزاری جمهوری اسلامی 89/12/06 سیاسی.آذربایجان.آذربایجان باکو - معاون اول وزیر امور خارجه آمریکا با سفر خود به منطقه قفقاز به دنبال ابتکارعمل بیشتر آمریکا در حل مناقشه قره باغ کوهستانی بین دو کشور جمهوری آذربایجان و ارمنستان است.
از آنجا که قرار است الهام علی اف رییس جمهور آذربایجان وسرژ سر کیسیان رییس جمهور ارمنستان اواخر اسفندماه سال جاری در روسیه دیدار کنند لذا مقامات آمریکایی با سفر خود به منطقه در صدد هستند نقش بیشتری را در حل و فصل مناقشه قره باغ ایفا کنند.
بدون شک برگزاری نشست روسای جمهور ارمنستان و جمهوری آذربایجان در روسیه سبب خواهد شد که مقامات روسی در حل مناقشه قره باغ نقش مهمی را ایفا کنند و آمریکایی ها به دنبال این هستند با سفر خود به منطقه از این غافله عقب نمانند.
روسیه از گذشته در منطقه قفقاز دارای نفوذ بیشتری است زیرا این کشور در گرجستان، ارمنستان و جمهوری آذربایجان دارای بسترهای مناسبی از نیروی انسانی و نهادهای اجتماعی است.
سفر این هیات بلند پایه آمریکا به جمهوری آذربایجان ممکن است دلیل دیگری نیز داشته باشد زیرا میتوبرانزا سفیر جدید آمریکا هفته گذشته کار خود را در سفارت آمریکا در باکو آغاز کرده و هنوز در اجرای نقش سیاسی خود آن تجربه لازم را ندارد.
منابع مطلع خبری در باکو معتقدند، با سفر معاون اول وزیر امور خارجه به منطقه، دولت آمریکا نمی خواهد ابتکار عمل را در این منطقه از دست بدهد و با سفر جیمزاستینبرگ به جمهوری آذربایجان و ارمنستان آمریکا تمایل خود را برای حل مناقشه قره باغ نشان می دهد.
این مقام وزارت امورخارجه آمریکا پس از سفر وزرای امورخارجه و دفاع این کشور به جمهوری آذربایجان سال گذشته نیز به باکو سفر کرده بود.
معاون اول وزیر امورخارجه آمریکا پیش از سفر خود به باکو با سرژسرکیسیان رییس جمهور ارمنستان نیز در ایروان ملاقات داشت تا از نقطه نظرات این کشور در خصوص مسایل قره باغ مطلع تا آن را با مقامات جمهوری آذربایجان مطرح کند.
این مقام آمریکایی دو روز پیش با سفر به ارمنستان علاوه بر مسایل منطقه ای، راهکارهای حل مناقشه قره باغ کوهستانی را با رییس جمهور ارمنستان بررسی کرد.
در این دیدار ضمن تاکید بر توسعه روابط آمریکا و ارمنستان، مقرر شد در جهت توسعه روابط دو جانبه از این پس سفر مقامات آمریکایی و ارمنستانی به دو کشور به صورت منظم انجام شود.
از زمان قدرت رسیدن اوباما در آمریکا این سومین سفر جمیز استینبرگ به ارمنستان است و در این سفر، فیلیپ گوردون معاون اروپا و اورآسیای وزیر خارجه آمریکا وی را همراهی می کرد، استینبرگ پس از پایان سفر خود به ایروان به منظور انعکاس نقطه نظرات مقامات ارمنی روز گذشته وارد باکو شد معاون وزیر امور خارجه آمریکا پس از ورود به باکو به دیدار الهام علی اف رفت تا در خصوص اختلافات دو کشور ارمنستان و جمهوری آذربایجان در مناقشه قره باغ کوهستانی با رییس جمهور آذربایجان گفت و گو کند.
در این دیدارعلاوه بر مسایل مربوط به مناقشه قره باغ کوهستانی ، مقامات دو کشور در زمینه راهکارهای توسعه همکاری سیاسی واقتصادی به ویژه در بخش انرژی بین آمریکا و جمهوری آذربایجان را بررسی کردند.
معاون اول وزیر امورخارجه آمریکا و هیات همراه وی که روز گذشته از ایروان وارد باکو شده بود، پس از پایان سفر خود امروز ( جمعه ) به آمریکا باز می گردد.
پیشتر سفیر کشورمان در جمهوری آذربایجان با اشاره به درخواست دو کشور جمهوری آذربایجان و ارمنستان برای کمک ایران به حل مناقشه قره باغ تاکید کرد: ایران آمادگی خود را برای کمک به حل این بحران منطقه اعلام کرده است.
محمد باقر بهرامی در رابطه با درخواست کشورهای جمهوری آذربایجان و ارمنستان برای میانجیگری ایران در مناقشه ارمنستان تصریح کرد: دو طرف پذیرفتند که ایران از پتانسیل و ظرفیتی که در منطقه و جهان دارد می تواند برای حل مناقشه قره باغ کمک کند اما کشورهای غربی مانع از اجرای نقش ایران در این مناقشه هستند.
منطقه ناگورنو قره باغ به دنبال درگیری های خونین میان نیروهای ارمنی و آذری در اوایل دهه 90 میلادی ، تحت کنترل نیروهای ارمنستانی درآمد، در این درگیری ها بیش از 30 هزار نفر کشته و بیش از یک میلیون نفر بی خانمان شدند و از هنگام برقراری آتش بس ناپایدار، موافقتنامه صلح امضا نشده است.
در سال 1992 در نشست وزیران امورخارجه سازمان امنیت وهمکاری اروپا در مینسک پایتخت روسیه سفید، تصمیم گرفته شد که گروه مینسک متشکل از روسیه ، فرانسه وآمریکا برای میانجیگری در مناقشه قره باغ تشکیل شود.
هم اکنون مهمترین میانجی ما بین دو کشور در طول سالهای منازعه، گروه موسوم به مینسک است و این گروه برخاسته از ابتکار عمل سازمان همکاری و امنیت اروپا(OSCE( تاکنون نتوانسته در حل مناقشه قره باغ کوهستانی آنچنان نقش خود را به خوبی ایفا کند.
از سال 1994 که آتش بس ناپایداری بین دو کشور جمهوری آذربایجان و ارمنستان بر قرار شده روسای جمهور دو کشور 16 بار با یکدیگر ملاقات کرده اند اما نتایج آن در حل این مناقشه مهم منطقه قفقاز قابل توجه نبوده است و هم اکنون 20 درصد از اراضی جمهوری آذربایجان همچنان تحت کنترل نیروهای ارمنستانی است.
خاورم / 1108 ** 1514 شماره 082 ساعت 14:53 تمام
تاریخ انتشار: ۶ اسفند ۱۳۸۹ - ۰۰:۰۱