به گزارش خبرنگار ایرنا، این روستای زیبا از شمال به كوه كوله بزرگ، از شمال غرب به كوه خره سیاه و از جنوب به كوه پیرآفتاب محدود میشود و جادهای آسفالته و مناسب دارد.
روستای كندوله در ناحیه كوهستانی واقع شده و از سطح دریا یك هزارو 970 متر ارتفاع دارد، آب و هوای كندوله معتدل و كوهستانی است، در بهار و تابستان معتدل و در پاییز و زمستان سرد است.
برخی بنای روستای كندوله را به دوران آل بویه نسبت میدهند، گفته میشود این محل در اصل مكان قلعه ركنالدوله بوده است كه بعدها به صورت 'كندوله' درآمده است كه در تلفظ مردم محلی ' كنوله ' نامیده میشود.
بنا به روایت دیگری ' كند ' در تركی به معنی ده است و چون این ده نیز مركز حكومت (الدوله) بوده ، پس از اختصار به ' كندوله ' تغییر یافته؛ بناهای امامزاده 'پیرافته'، قلعه
'مردان' و آثار باقی مانده دیگر نشانگر قدمت و سابقه تاریخی این روستا است.
مردم روستای كندوله به زبان كردی با گویش هورامی سخن میگویند، مسلمان و پیرو مذهب شیعه جعفری هستند.
روستای كندوله یك هزار و 500 نفر جمعیت دارد و درآمد اكثر مردم آن از باغداری و دامداری تأمین میشود.
انگور، زردآلو، سیب، گلابی و هلو، از مهمترین محصولات باغی و سردرختی این روستا به شمار میرود و گندم نیز از جمله محصولات زراعی روستاست.
دامداری شامل پرورش گاو و گوسفند، یكی از فعالیتهای اقتصادی مردم روستای كندوله است و شیر، كره، ماست، پنیر و روغن حیوانی از فرآوردههای لبنی روستاست و گروهی از زنان و مردان نیز به قالیبافی میپردازند.
روستای كندوله در كوهپایه استقرار یافته و بافت مسكونی متمركز دارد، خانههای روستاییان غالبا دارای ایوان میباشد؛ عمده مصالح به كار رفته در خانهها، خشت و گل است كه هنرمندانه به كار گرفته شده، دیوار خانههای خشتی به دلیل سرمای سخت زمستان ضخیم و در قاب روزنهها پنجرههای كوچكی تعبیه شده است.
سقف خانهها مسطح و با تیرهای چوبی و اندود كاهگل پوشیده شده است البته در ساخت خانههای جدید، از مصالح مقاوم آهن، گچ، آجر و سیمان استفاده میشود.
روستا، معابر عریضی دارد و در برخی از آنها درختان بلند و نهرهای آب، فضاهای دلپذیری را به وجود آورده است.
فضای روستای كندوله از نظر طبیعی بسیار دلانگیز و زیباست.
انگور یكی از مهمترین محصولات زراعی آن است و تاكستانهای زیبا و متعددی كه در فصل تابستان خوشههای انگور از تاكهای آن آویزان میشود، مناظر بسیار جذاب و چشمنوازی را پدید میآورد، بویژه آنكه روستا در دامنه كوه واقع شده و باغات پلكانی دارد.
اطراف روستای كندوله، با كوههایی احاطه شده كه چشم اندازهای بسیار زیبا و تماشایی دارد؛ سطح كوهها در فصول بهار و تابستان از انواع كمیاب گیاهان خودرو و گلهای رنگارنگ پوشیده میشود و فضای بسیار زیبا و دلكش به وجود میآورد، در فصل زمستان نیز كوهها از برف پوشیده میشود و جلوه طبیعی خاصی مییابد.
در 26 كیلومتری روستا، دشت پهناور و معروف دینور واقع شده، دشت دینور از رسوبات رودخانههای دینور و كنگرشاه به وجود آمده ، این دشت به لحاظ مناظر طبیعی، بسیار زیبا و منحصر به فرد است.
انواع درختان كیكم، بلوط، گویچ، بلالوك و ارژن و همچنین پونه، گل گاوزبان، گل كبود، گل ختمی، بومادران و گون كه مصارف دارویی نیز دارد، دشت دینور را بویژه در بهار و تابستان به بهشتی زیبا مبدل میسازد.
این دشت زیستگاه انواع پرندگان و جانورانی مانند كبك، تیهو، گرگ، روباه و خرگوش است.
بر فراز تپه بلند پیرافته، بقعه امامزاده پیرافته قرار دارد كه از بناهای مذهبی روستا به شمار میرود، بنای اولیه امامزاده در آتشسوزی ازبین رفت و به جای آن بنای جدید ساخته شده است.
این بنا شامل یك اتاق و یك ایوان است كه سقف اتاق و ایوان با تیرهای چوبی پوشیده شده و بام آن گلاندود است و در كنار بقعه، درخت ون كهنسالی وجود دارد كه بدون آبیاری پابرجا مانده است.
در حوالی دهكده كندوله بقعه نور بخش واقع شده است كه محوطه اطراف آن به عنوان گورستان روستا مورد استفاده قرار میگیرد.
بنای اصلی بقعه نوربخش شامل اتاقی است كه از سنگ، خشت و گل ساخته شده است، بقعه مزبور از آثار مذهبی روستای كندوله است، قلعه مروان بر بالای كوه لمه قهلا (سیه قلعه) در شمال شرقی كندوله، واقع شده و مصالح بكار رفته در آن از سنگ و ملاط گچ است.
مردم كندوله معتقدند كه این قلعه محل پنهان شدن مروان خلیفه اموی بوده است.(قلعه مروان از آثار تاریخی این روستاست.)
مردم روستای كندوله همانند تمام ایرانیان، در اعیاد بزرگ ملی و مذهبی به جشن و سرور میپردازند.
برگزاری مراسم چهارشنبه سوری و عید نوروز از مهمترین مراسم مردم این روستا است، تعزیهخوانی در ماه محرم و برگزاری مراسم عزاداری عاشورا، از مهمترین آیینهای مذهبی روستا به شمار میرود.
مهمترین صنعت دستی و هنری مردم روستا، بافت انواع قالی با طرحهای بومی (برگرفته از طرحهای كردی) و طرحهای غیربومی است و جنبه صادراتی دارد.
رایجترین بازیهای روستای كندوله عبارتند از قل قلان، كه نوعی بازی شبیه 'لی لی' است و بازی پهلان، كه نوعی بازی سنگپرانی با دست، به سوی هدف میباشد و از انواع دیگر بازیهای مردم این روستا میتوان به 'شال دوركی، اكل مكل، تران و ترنه بازی ' اشاره كرد.
در میان مردم روستای كندوله نیز مانند سایر نقاط كردنشین، موسیقی جایگاه ویژهای دارد و در اكثر مراسم جشن و سرور، همراه با نواختن سازهای محلی، مردم به پایكوبی و خواندن ترانههای شاد میپردازند.
پوشاك زنان روستای كندوله شامل سربند، پیراهن بلند، كلنجه، قبا، جافی است و پوشاك مردان نیز از عرقچین، سربند، كرواسی فقیانه، كوله بال، قبا، شال، سلته، جافی، جوراب و گیوه تشكیل شده است.
از انواع غذاهای متداول در روستای كندوله میتوان به 'دوغینه' كه با بلغور گندم و دوغ ترش پخته میشود؛ آش شلغم كه با شلغم، آب انارو بلغور گندم تهیه میشود؛ آش ترش كه با حبوبات و سبزیهای معطر و دوغ پخته میشود و همچنین به نوعی دلمه محلی اشاره كرد.
به گفته معاون گردشگری اداره كل میراث فرهنگی و گردشگری استان كرمانشاه روستای كندوله یكی از 14 روستای هدف گردشگری استان كرمانشاه است كه در جریان دور نخست سفر رییس جمهوری به استان به تصویب رسید و هر سال بویژه در ایام نوروز میزبان گردشگران بسیاری از مناطق مختلف كشور است.
'یدالله فرجی' در گفت وگو با خبرنگار ایرنا افزود: به رغم حفظ بافت بكر روستاهای هدف گردشگری، برخی زیرساختهای لازم برای رفاه گردشگران در این مناطق فراهم شده است و امیدواریم در نوروز 90 بتوانیم میزبانی شایسته برای گردشگران استان باشیم.
وی گفت: روستای زیبای كندوله ازطریق شهرهای كرمانشاه، صحنه و كامیاران قابل دسترسی میباشد و جادههای منتهی به این روستا از شهرهای مزبور مناسب و آسفالت است.ك/4
567/7452
تاریخ انتشار: ۲۰ اسفند ۱۳۹۰ - ۱۲:۱۲
كرمانشاه - روستاي 'كندوله' مركز دهستان كندوله از توابع بخش دينور شهرستان صحنه يكي از 14 روستاي هدف گردشگري در استان كرمانشاه است كه در آستانه سال نو با جلوه هاي زيباي چشم نواز خود در انتظار مهمانان نوروزي است.