مشهد - پزشكان متخصص دانشگاه علوم پزشكي مشهد نسبت به آسيب هاي وارده به اعضاي مختلف بدن و عوارض ناشي از سوانح مراسم چهارشنبه سوري هشدار دادند.

رئیس بخش سوختگی بیمارستان امام رضا (ع) مشهد گفت: سوختگی دست و صورت شایعترین عارضه ناشی از انفجار مواد محترقه در مراسم چهارشنبه سوری است.

دكتر عزت الله رضایی افزود: انفجار مواد محترقه در نزدیكی هر فرد علاوه بر بروز آسیب هایی همچون نابینایی و قطع انگشتان با سوختگی های عمیق و غیر قابل جبران همراه است.

وی تغییر رنگ پوست و ایجاد اسكار (جمع شدن و چروك پوست) را از جمله عوارض سوختگی عنوان كرد و گفت: در صورت سوختگی مصدوم را از محل حادثه دور كرده و با پتو یا ملحفه سعی در خاموش كردن لباس وی داشته باشید.

عضو هیئت علمی گروه جراحی پلاستیك و ترمیم دانشگاه علوم پزشكی مشهد گفت: پاشیدن آب بر روی مصدوم در صورت ایجاد آتش، خارج كردن تمام زیورآلات و لباس مصدوم از دیگر نكاتی است كه در مواجهه با فرد دچار سوختگی باید رعایت شود و در صورت چسبیدن لباس به بدن از جدا كردن آن خودداری گردد.

رضایی افزود: در زمان سوختگی از گذاشتن یخ و آب سرد بر روی محل سوختگی اجتناب شود چرا كه این امر موجب بروز اختلال در خون رسانی محل ضایعه و كاهش درجه حرارت بدن بیمار می شود.

وی با بیان اینكه در سوختگی های ناشی از انفجار ممكن است بر استخوان ها و ستون فقرات گردن و كمر مصدوم آسیب وارد شده باشد، افزود: در این مواقع رعایت نكردن اصول ایمنی و یا جابجایی های ناگهانی ممكن است بر نخاع مصدوم آسیب وارد كند.

وی اظهارداشت: بهترین راهكار این است كه با كمك مامورین اورژانس 115، مصدوم به مراكز درمانی انتقال داده شود.

او گفت: در زمان سوختگی از درمان خودسرانه و استفاده از كرمها، خمیر دندان و پوره سیب زمینی در ناحیه سوختگی خودداری شود چراكه این عمل موجب ایجاد اشكال در تشخیص وسعت سوختگی و همچنین ایجاد 'اسكار' در فرد می شود .

رئیس بخش سوختگی بیمارستان امام رضا (ع) افزود: كادر درمانی اورژانس و بخش سوختگی این بیمارستان اعم از زنان، اطفال و مردان، آمادگی كامل برای خدمات رسانی به مصدومان احتمالی مراسم چهارشنبه سوری را دارند.

عضو مركز تحقیقات گوش، گلو، بینی و جراحی سر و گردن دانشگاه علوم پزشكی مشهد نیز كم شنوایی و ناشنوایی را از عوارض انفجارهای مواد محترقه در مراسم چهارشنبه سوری عنوان كرد.

دكتر محمد رضا شریفیان افزود: صدمات ناشی از موج انفجار موجب پارگی پرده گوش، اختلال در سیستم استخوانچه ای و سیستم عصبی گوش می شود.

وی گفت: برخی از عوارض ناشی از انفجارهای مهیب و با فركانس بالا بر گوش غیر قابل جبران است.

دانشیار گروه گوش، حلق، بینی و سر و گردن با اشاره به آسیب لاله گوش در حوادث چهارشنبه پایانی سال، افزود: سوختگی لاله گوش و در پی آن بروز عفونت، تغییر ساختار و شكل بیرونی لاله گوش از جمله مشكلاتی است كه در این ناحیه ایجاد می شود .

شریفیان با بیان اینكه آسیب به استخوانچه های گوش میانی از دیگر عوارض صداهای ناشی از مواد منفجره است، اظهارداشت: استخوانچه های گوش به طور زنجیر وار به یكدیگر متصل بوده و صدا را منتقل می كنند و صدای انفجار ممكن است موجب دررفتگی و اختلال در دریافت صوت شود .

وی با بیان اینكه دربرخی از مواقع كه صدای انفجار خیلی بالا باشد بر حلزون شنوایی تاثیر می گذارد، افزود: آسیب بر روی سلولهای مویی شنوایی غیر قابل جبران بوده و موجب كم شنوایی و نا شنوایی دائم می شود.

وی وزوز گوش ، كری ناگهانی، اختلال در تعادل فرد، سرگیجه و احساس وجود هوا در گوش را از نشانه های بروز آسیب به سیستم شنوایی فرد عنوان كرد.

وی با بیان اینكه درمان ناشنوایی عصبی غیر قابل جبران است، افزود: با روشهای درمانی نمی توان شنوایی فرد را بازگرداند و اگر فرد دچار ناشنوایی كامل نشده باشد می توان با تجویز سمعك شنوایی را به او بازگرداند .

رئیس مركز تحقیقات چشم دانشگاه علوم پزشكی مشهد نیز در این باره گفت: سوختگی چشم و نابینایی از عوارض ناشی از مواد محترقه در چهارشنبه پایانی سال است.

دكتر علی اكبر صابر مقدم افزود: سوختگی مواد محترقه از جمله ترقه و فشفشه ممكن است آثار سوء و جبران ناپذیری بر بینایی فرد داشته باشد.

وی اظهارداشت: بروز سوختگی های عمیق در پلك و در نتیجه ایجاد انحراف پلك به داخل و یا خارج، سوختگی قرنیه و آسیب رسیدن به سلولهای ریشه ای، سوراخ شدن و زخم عمیق از جمله آسیبهایی به شمار می رود كه ممكن است در زمان استفاده از مواد آتش زا به چشم وارد شود.

عضو هیئت علمی گروه چشم دانشگاه علوم پزشكی مشهد با اشاره به استفاده از موادی همچون رنگ، سرنج و تكه فلز در برخی از مواد محترقه گفت: پرتاب تكه های ریز حتی كاغذ و مقوا كه اطراف مواد منفجره پیچیده شده است، می تواند موجب خراش قرنیه و یا نفوذ به داخل چشم شود.

صابر مقدم انجام عمل های جراحی متعدد، ایجاد محدودیت در حركات كره چشم ، تخلیه یك یا هر دو چشم و نابینایی و تحمیل هزینه های گزاف به خانواده ها را از عوارض استفاده از مواد منفجره غیر استاندارد در روزهای پایانی سال برشمرد.

وی با بیان اینكه در مواجهه با آسیب دیدگی چشم با مواد محترقه باید از درمان های خودسرانه پرهیز شود،گفت: در اینگونه موارد باید از دستكاری چشم، استفاده خودسرانه از قطره های چشمی، مالش و فشار بر روی كره چشم اجتناب كرده و به كلینیك های تخصصی چشم پزشكی از جمله بیمارستان خاتم الانبیا (ص) مراجعه شود./4

7487 /664