فرماندار كوثر از فراهم شدن تدابیر و تمهیدات لازم برای استقبال گرم از مسافران نوروزی به این شهرستان خبر داد و گفت: مسوولان دستگاههای اجرایی و سایر متولیان در آمادگی كامل بسر می برند.
سیدسعدالله رییس ساداتی افزود: این شهرستان در سال گذشته در زمینه سفرهای نوروزی در سطح استان جزو شهرستان های برتر بوده و در سال جاری با آمادگی كامل و بیشتر به استقبال مسافران نوروزی می رود.
وی اظهار داشت: دستگاههای متولی با تهیه بسته های فرهنگی و چاپ نقشههای راهنما ، پوستر ، بروشور و ایجاد مراكز اقامتی در ورودی شهرستان آماده اسكان مسافران و همكاری با گردشگران و مهمانان نوروزی هستند.
وی با بیان این كه كمیتههای امنیتی و انتظامات ، بهداشت و درمان ، حمل و نقل ، تبلیغات و اطلاع رسانی ، خدمات ، ارزیابی عملكرد و اسكان برای ارایه بهتر خدمات به مردم و میهمانان نوروزی فعالیت خود را آغاز كرده اند افزود: دكه هایی نیز در این زمینه موارد لازم را برای آگاهی میهمانان و گردشگران نوروزی اطلاع رسانی میكنند.
وی گفت: شهرگیوی معروف به باغ شهر بزرگ استان اردبیل با طبیعت زیبا و مناطق بكر دارای مكانهای مذهبی و تاریخی بوده و زمینه مناسبی برای تبدیل محوریت گردشگری ماندگار و پایدار را دارد.
وی افزود: تلاش می شود تا چهره واقعی شهرستان با همه زیباییها و توانمندیهای آن به همراه ارزشهای معنوی ، فرهنگی و تاریخی مردم مطرح شود.
فرماندار كوثر صنعت گردشگری را سالمترین ، كمهزینهترین و پردرآمدترین فعالیت اقتصادی دانست و گفت: شهرستان كوثر به دلیل گردشگری و تفرجگاهی و مكانهای تاریخی ، طبیعی ، اماكن مذهبی و طبیعت گردی از جایگاه ویژهای برخوردار است.
وی از مدیران بویژه متولیان امر خواست شرایط را به گونهای برای استقبال از میهمانان نوروزی فراهم كنند كه ضمن ماندگاری بیشتر مسافران در شهرستان موجبات نشاط ، سرور و شادابی هر چه بیشتر خانواده های این گردشگران نیز فراهم شود.
به گزارش خبرنگار ایرنا برای شناساندن برخی آثار تاریخی شهرستان كوثر به بیان تاریخچه آنها برای مسافران نوروزی خالی از لطف نیست.
* پل تاریخی فیروزآباد * این پل تاریخی در سال 1312 و در زمان جنگ جهانی دوم بر روی رودخانه ای واقع در مركز بخش فیروز كه محل عبور آب دو رودخانه گیوی چای و سنگورچای می باشد بنا شده است.
این پل به طول تقریبی 20 متر و با ارتفاع 15 متر با یك دهانه با قوس بیضی شكل می باشد كه در هر دو طرف با دو هلال بزرگ و كوچك در طرفین بر روز صخره سنگ تماما از مصالح طبیعی احداث شده است.
این پل توسط مهندسین آلمانی احداث شده و از نظر اصول معماری و سبك اجرا متفاوت با
پل های تاریخی ایران است و این پل به عنوان یكی از آثار تاریخی شهرستان كوثر دهها
روستای بخش فیروز و مركز این بخش را به مركز شهرستان كوثر مرتبط می كند.
* حمام سنگی گیوی *
حمام سنگی گیوی در مركز شهرستان كوثر در دل غاری در این شهر واقع شده و علاوه بر استفاده شهروندان به عنوان جاذبه ای گردشگری برای این شهرستان محسوب می شود. حمام سنگی گیوی در قسمت شرق این شهر و به فاصله 300 متری از انتهای حوزه خدماتی شهرداری واقع شده است.
این حمام در دامنه كوه به صورت غاری تعبیه شده و از تاریخچه تعبیه آن اطلاعات موثقی در دست نیست.
فضای استحمام در این محوطه از طریق كندن سنگ ها فراهم شده و تمام فضای آن پوشیده از سنگ طبیعی می باشد.
در این فضای طبیعی كوچك 40 متر مربعی آب در سه نقطه از آن با درجه حرارت های متفاوت تراوش می كند.
اگرچه دمای آب به بیش از 20 درجه نمی رسد و استحمام مرحله اول چندان خوشایند نیست ولی به محض مرطوب شدن تمام بدن استفاده از آب آنقدر دلچسب و آرام بخش می باشد كه ترك آن برای استفاده كنندگان مطلوب نمی باشد.
در این فضا آثار تصنعی به چشم دیده نمی شود و بجز درب فلزی ورودی آن ، درون آن اعم از حوضچه ها و آبریز طبیعی می باشد.
قسمتی از طاق این حمام هنگام احداث جاده گیوی به خلخال بر اثر ریزش سنگ فروریخته و بعدها توسط عده ای از اهالی به وسیله سنگ طاقكاری و ترمیم شده است.
استحمام با آب آن به قدری پوست و موی انسان را نرم و لطیف می كند كه با هیچ فرآورده بهداشتی امروزی قابل مقایسه نیست و استحمام با آن به صورت رایگان و متولی خاص ندارد و رسیدگی به بهداشت محوطه تعمیرات در موقع لزوم با همكاری عده ای از اهالی صورت
می گیرد.
به رغم وجود حمام در منازل مردم ، اهالی این حمام را تنها یادگار برجای مانده از پدران و مادران خود می دانند و با استحمام در آن یادگذشته های شیرین را زنده می كنند.
* منبر مشكول معروف به منبر عبدالله در روستای مشكول *
منبر قدیمی مشكول به رنگ قهوهای و از چوب ساخته شده و به اندازه دارای چهار پله بوده و در بدنه آن آیت الكرسی با خط كوفی نوشته شده و نوع چوب آن را برخی آبنوس تشخیص دادهاند و تاریخ ساخت آن دقیقاً معلوم نیست ، برخی به زمان عثمان و بعضی ها به دوره
سلجوقیان نسبت میدهند.
در این روستا علاوه بر منبر ، آثار قلعه و غاری نیز در ضلع شمالی رودخانه قزل اوزن (آتاش) وجود دارد و قبرستان متروكة قدیمی بنام قبرستان اهل تسنن مشهور است.
* منظره سرمستان (سلمستان) *
سرمستان یكی دیگر از مناظر دیدنی و طبیعی شهر كیوی است و در فصل بهار شكوفههای رنگارنگ ، گل های طبیعی و عطرآگین محیط آن را دلپذیر و خوشبو میكنند.
آب آنجا خیلی سرد است و در اینجا شنگ (یملیك) ، سبزی های وحشی مثل (چول كاواری ، چون گشنیجی، چول مرزهسی) و قارچ خوراكی (گوبه لك)، آویشن (كهلیك اوتی)، و ریواس (اوشقون) میروید. سرمستان محل اتراق چوپانها هنگام ظهر و گشت و گذار جوانان میباشد از نظر موقعیت جغرافیایی در شمال شهر بالای چشمه نزدیك كوه گوی یال (یال سبز) و درختان بید كربلایی رحیم (كلبه رحیم سویودی) قرار دارد.
* پارك فدك *
این پارك در سال 1375 به مساحت 30 هزار متر مربع در ضلع جنوب شرقی شهر در میان
باغ های كیوی در كنار رودخانه كیوی چایی بعد از خریداری از شخصی حقیقی بنا شد.
در این پارك وسایل بازی نیز وجود دارد و ساختمان كانون فرهنگی و هنری در این پارك واقع شده است. این پارك بزرگترین و در عین حال زیباترین پارك شهرگیوی به شمار میرود.
*دلیكلی داش (سنگ سوراخ) *
این سنگ از نظر موقعیت جغرافیایی در شمال شرقی شهر در قسمت پایین جاده گیوی به خلخال در میان باغات (دربند) شهر واقع شده است.
در این محل در آخرین چهارشنبه سوری دخترانی كه عروسی نكردهاند و زنانی كه صاحب فرزند نمیشوند جمع میشوند و نیّت میكنند و از این سوراخ عبور میكنند و اگر به آرزوهای خود رسیدند، سال بعد در همان محل و همان زمان (آخرین چهارشنبه سوری) به رقص و شادی میپردازند و شیرینی میدهند. از سوراخ این سنگ باغداران آب مورد نیاز خود را جهت آبیاری باغات خود عبور میدهند.
*رستم داشی (سنگ رستم) *
این سنگ در طرف شمال شرقی شهر كیوی بالاتر از جاده كیوی به خلخال در كوه ازنو (ازناب) واقع شده است. مردم افسانهای درباره او ساختهاند: اینكه سنگ به آن بزرگی ، سنگریزه كفش رستم پهلوان بوده و یا اینكه رستم این سنگ را خودش برداشته و به اینجا آورده است. روی این سنگ پهن و مسطح و هموار بوده و چوپانهای محل در قدیم روی آن و زیر آن مینشسته و غذا میخوردهاند.
*سنج روپیر (زنج روپیر) *
یكی از مناظر مهم و دیدنی شهر گیوی زنج روپیر میباشد كه در قسمت جنوبشرقی و شرق و در فاصله سه كیلومتری در بالای كوه قرار دارد.
وجه تسمیه آن، این است كه گویند دختری از اولیاء بوده و مورد حمله اشرار واقع شده و از خدا خواسته تا غیب شود تا بدست اشرار دستگیر نشود و هتك اولیانشوند. چون از اولیا بوده و خودش مومنه و عفیف و پاكیزه بوده، خدا نیز حاجت او را مستجاب نموده و در همانجا غیب شده است. چون دختری بوده كه نامزد نداشته و ناكام در گذشته ، به همین خاطر زنان و دختران محل در فصل بهار (سیزده بدر) و اوایل پاییز غذا تهیه كرده و به سنج روپیر میروند و در آنجا با مراسمی خاص عروسی جالبی راه میاندازند و از آن دختر تجلیل میكنند. چون با رقص و آواز و سنج به دیدار او میروند به پیری كه با سنج میروند معروف است وسیله
رفتن پای پیاده و استفاده از اسب و الاغ است و چون در بالای كوه قرار دارد امكان استفاده از وسیله نقلیه نیست، البته در نزدیكی آن معدن سنگی قرار دارد كه برخی با ماشین به آنجا میروند و دوباره از آنجا با پای پیاده میروند.
*آبگرم (ایستی سو) *
آبگرم گیوی در فاصله پنج كیلومتری شهر گیوی كنار جاده اردبیل ، خلخال در بالای كوه واقع شده است. آبگرم گیوی برای معالجه امراض پوستی و مفصلی مثل رماتیسم و درد مفاصل مفید خوانده میشود. ایستی سو(آبگرم گیوی) از تاسیسات مناسبی جهت استفاده برخوردار می باشد.
این آبگرم در ارتفاع 1720 متری از سطح دریا واقع شده و میزان آبدهی آن دو لیتر در ثانیه و دمای آب 52 درجه سانتی گراد می باشد.
این آبگرم در مسیر جاده خلخال به اردبیل قرار داشته و با توجه به این كه رودخانه زیبای هروچای و باغ های دو طرف رودخانه نیز در مسیر این جاده و در پایین دست آبگرم قرار دارند باعث بوجود آمدن مجموعه زیبا و طبیعی گردشگری در این منطقه شده كه نظر هر بیننده ای را به طرف خود جلب می نماید.
از سایر مزایای این آبگرم كه موجب شناخته شدن آن در اقصی نقاط كشور شده جنبه درمانی آن در موارد درد مفاصل و گرفتگی اعضای بدن و درد كمر و سایر موارد می باشد كه همه روزه شاهد حضور مسافران و گردشگران از این منطقه می باشیم.
هم اكنون امكاناتی چون استخر بهداشتی و مناسب كمپ و اتاق های اقامتی و
فروشگاه های مواد غذایی در محل مستفر بوده و وظیفه استقبال از میهمانان را بر عهده دارند.
مدیریت چشمه معدنی آبگرم با امور آب شهرستان كوثر بوده و چشمه معدنی آبگرم دارای دو استخر زنانه و مردانه با تعدادی دوش میباشد.
از اواخر خرداد ماه تا اواسط شهریور ماه چشمه معدنی آبگرم خیلی پررونق میباشد.
گزارش از عارف اسماعیل زاده كیوی
593/594/7123
تاریخ انتشار: ۲۸ اسفند ۱۳۹۰ - ۱۱:۳۸
كوثر ، اردبيل - شهرستان كوثر در آستانه سال نو با داشتن آثار تاريخي و گردشگري و جاذبه هاي طبيعي فراوان براي پذيرايي از مسافران و ميهمانان نوزي آماده شده است.