برای عشایر، گردآفرید مام همه پاسبانان دژهای تسخیرناپذیر ایران زمین است، مادر همه اسطوره ها، كه برای وطن خویش، ایستاده می میرند.
حماسه تاریخ شاهنامه ، همیشه همین بوده است،پاسداری از خاك وطن و سرزمین ایران زمین تا هرگز این خاك را به اهریمن ندهند.
نوروز كه می شود، زمان شاهنامه خوانی ایل نیز مستوری می كند و آوای خوش هزاران چلچراغ دشت ، مزین به واژگان ناب ادب پارسی می شود.
در شاهنامه سیاووش به عنوان اسطوره اتحاد و هویت ملی خون خود را فدا می كند و این نشانه ای از ایثار برای وطن و آرمانهای سرزمین و فرهنگ و تمدن كشور است.
در سرزمین بختیاری، شاهنامه رویكردی اجتماعی دارد، آنچنان كه مردمان این دیار بر نام فرزندان خود نام هایی از شاهنامه و اسطوره های پهلوانی آن را برگزیده اند.
شاهنامه در بین سرزمین بختیاری به عنوان ' هفت لشگر ' معروف است و نقاله خوانی و شاهنامه خوانی به عنوان یك فرهنگ بومی در این منطقه درآمده و هر كدام از شخصیت ها و كاراكترهایی داستانی كه در شاهنامه به عنوان یك اسطوره اند، نماد یك فرهنگ و اندیشه می باشند.
نام برخی از مناطق جغرافیایی سرزمین بختیاری از جمله ' رستم آباد' ، ' كوه رستم ' و ' دژسفید ' برگرفته از مفاهیم شاهنامه است و شاهنامه فردوسی، برای مردم این خطه تنها قصه و داستان نبرد نیست، بلكه یك اثر ستایشگری خداوند است.
برای مردم این دیدار شاهنامه، مجموعه تاریخ و فرهنگ اقوام ایرانی است كه همه وجوه زندگی، اعتقادات، باورها و دستاوردهای فكری، دینی، اخلاقی و اجتماعی آنان را در خود جای داده است.
شاهنامه فردوسی حدود 60هزار بیت شعر دارد و بزرگترین حماسه ملی ایران است، این كتاب غیر از حماسه ای بودن دارای پندها ، نصیحت ها ، اخلاق و ادب بوده، چرا كه فردوسی زنده كننده زبان و هویت ملی ایرانی است. فردوسی، قالب مثنوی و بحر متقارب را برای نظم داستان های تراژیك شاهنامه برگزیده و به دلیل آگاهی و علاقه به واژه های فارسی از لغت عربی در آن استفاده نكرد.
رییس بنیاد نیشابور و ویراستار شاهنامه فردوسی گفت:شاهنامه فردوسی آیینه تمام نمای فرهنگ و تمدن ایرانی است و فردوسی نیز سرو روان و پاك ایران است و نباید به دست فراموشی سپرده شود.
'فریدون جنیدی ' در شهركرد به ایرنا افزود:توجه و گرایش مردم در ایل بختیاری به این اثر فاخر و جاودان قابل ستایش است.
اما غیر از رسم دیرین ایل در خوانش شاهنامه در نوروز، مفاهیم شاهنامه و ادبیات غنیآن، دربین نسل جوان ایرانی مهجور مانده است و رسانهها برای ترغیب جوانان كشور نسبت به شاهنامه خوانی باید تلاش كنند.
شاهنامه خوانی دربین عشایر به ویژه قوم بختیاری از گذشته تاكنون متداول بوده و این رسم هنوز در بین ایل بختیاری حفظ شده است و به دلیل روح حماسی شاهنامه ، بختیاریها درآیینهای سوگواری نیز شاهنامه خوانی میكنند.
به گزارش ایرنا،چهارمحال و بختیاری پس از استان فارس دارای دومین جمعیت عشایری كشور می باشد كه عشایر بختیاری هنوز به مولفه های فرهنگی خود پایبند
می باشند.
از محمود رییسی
7359
تاریخ انتشار: ۹ فروردین ۱۳۹۱ - ۱۱:۴۱
شهركرد-شاهنامه، نامه شاهان نيست، شاهنامه ، متن گزارش فاخرانه از اسطوره و عرفان است ، آنچنان كه اگر تني باشد بايستي با نام ايران زمين باشد.