بندرعباس – دستيار ويژه رييس جمهور با اشاره به طرح هاي پالايشگاه سازي كشور گفت: امسال سال شكوفايي، به بار نشستن و بهره برداري از پالايشگاههايي است كه عمليات اجرايي آنها در دولت نهم آغاز شده است.

مهندس علی اكبر محرابیان روز چهارشنبه در گفت وگو با خبرنگارایرنا، اظهارداشت: در حوزه پالایشگاه سازی شاهد افتتاح چندین طرح خواهیم بود كه محصول تدبیر، اندیشمندی و برنامه ریزی دولت عدالت پرورنهم و دهم است.

وی در ادامه به بازدیدی كه ازطرح های پالایشگاهی در هرمزگان داشته اشاره كرد وافزود: برغم تحریم های همه جانبه از سوی آمریكا و متحدانش، عملیات احداث پالایشگاه بزرگ میعانات گازی ستاره خلیج فارس با سرعت درحال انجام است و در آینده ای نزدیك شاهد بهره برداری از مرحله اول آن خواهیم بود.

محرابیان با اشاره به تحریم های اعمال شده علیه كشورمان ابرازداشت: گذشت زمان نشان می دهد هر چه دشمن فشار بیشتری بیاورد فرزندان ملت غیور، صبور، مقاوم و سربلند ایران به دستاوردهای بیشترو ممتازتری دست پیدا می كنند.

دستیار ویژه رییس جمهور كه استاندار هرمزگان او را همراهی می كرد از بخش های مختلف پالایشگاه های نفت بندرعباس و ستاره خلیج فارس شامل طرح بهینه سازی، ‌طرح نوسازی بنزین و آب شیرین كن پالایشگاه نفت بندرعباس و همچنین بخش های مختلف در دست ساخت پالایشگاه میعانات گازی ستاره خلیج فارس بازدیدكرد.

وی در دیدار با مدیر عامل، كاركنان و پیمانكاران سازنده، از پالایشگاه میعانات گازی در حال احداث ستاره خلیج فارس بعنوان' ستاره واقعی جمهوری اسلامی ایران' و منطقه خلیج فارس نام برد كه با بهره برداری از آن ضمن رسیدن به خودكفایی، ایران نیز به كشورهای صادر كننده بنزین و نفت گاز می پیوندد.

محرابیان از كاهش فروش نفت خام، صدور فرآورده های نفتی تولید شده با استانداردهای بالا، تامین خوراك واحدهای پایین دستی و رونق اقتصادی را بعنوان اولویت های اصلی دولت دهم در بخش پالایش نفت نام برد.

وی بمنظور بازدید و بررسی از وضعیت روندكار و مراحل ساخت پالایشگاه میعانات گازی ستاره خلیج فارس و دیگر طرح های پالایشگاهی به بندرعباس سفر كرده، ساخت پالایشگاه ستاره خلیج فارس رااز طرح های الویت دار عنوان وتصریح كرد: تلاش می كنیم تا اعتبارات این پالایشگاه براساس صورتجلسه ها در موعد مقرر تامین شود.

در اخبار منتشره از كمبود اعتبار بعنوان تنها مشكل عملیات ساخت پالایشگاه میعانات گازی ستاره خلیج فارس نام برده شده كه در لایحه پیشنهادی بودجه امسال راههای حل این مشكل نیز پیش بینی و ارایه شده است.

در لایحه پیشنهادی بودجه سال 91 خورشیدی دولت، به صندوق توسعه ملی اجازه داده شده است تا سقف پنج میلیارد دلار وام و تسهیلات به پیمانكاران خصوصی و سرمایه گذاران غیردولتی طرح های نفت و گاز ارائه و اعتبار لازم را برای ساخت دو پالایشگاه ستاره خلیج فارس و آناهیتا اختصاص دهد.

این درحالی است كه بر اساس ماده 127 برنامه پنجم نیز، وزارت نفت مكلف به ساخت پالایشگاه میعانات گازی 360 هزار بشكه ای ستاره خلیج فارس ( هرمزگان) و 120 هزار بشكه ای پارس شیراز شده است.

اجرایی شدن این مصوبات و عملی شدن برنامه ( تامین منابع مالی پالایشگاه های جدید از جمله ستاره خلیج فارس) در آینده موجب كاهش خام فروشی نفت كشور و تبدیل نفت خام به محصولاتی با كیفیت بالاتر و ایجاد ارزش افزوده بیشتر خواهد شد.

- اطلاعاتی در مورد پالایشگاه میعانات گازی ستاره خلیج فارس:

شركت نفت ستاره خلیج فارس در سال 1385 خورشیدی با هدف طراحی، مدیریت، تامین مناب مالی احداث بهره برداری و نگهداری از پالایشگاه میعانات گازی به ثبت رسید.

این شركت با بهره گیری از توان و ظرفیت نیروهای متخصص ایرانی و شركت های داخلی اعم از مدیریتی ، مهندسی و ساخت از جمله بزرگ ترین شركت های پالایشی است كه هم اكنون درحال احداث پالایشگاه میعانات گازی با ظرفیت 360 هزار بشكه در روز است.

دستیابی به جایگاه اول تولید بنزین در كشور و تبدیل شدن به یكی از 5 شركت اصلی صادر كننده بنزین در منطقه خاورمیانه بعنوان چشم انداز و همچنین بهبود مستمر كیفیت فرآورده های تولید شده جهت كاهش آلایندگی و اصلاح الگوی مصرف تولید فرآورده های نفتی با بهره گیری از دانش فنی بعنوان ماموریت اصلی این پالایشگاه تعریف شده است.

در اطلاعات منتشره شركت پالایش ستاره خلیج فارس میزان پیشرفت فیزیكی این پالایشگاه 40درصد عنوان واعلام شده كه مرحله اول آن تا پایان امسال راه اندازی می شود.

خوراك مورد نیاز پالایشگاه ستاره خلیج فارس 360هزار بشكه میعانات گازی اعلام شده كه در صورت تكمیل آن روزانه 35 میلیون لیتر بنزین با درجه اكتان 95، دو میلیون لیتر گاز مایع، 13 میلیون لیتر نفت‌گاز، سه میلیون لیتر سوخت جت سبك و 130 میلیون لیتر گوگرد به تولیدات كشور افزوده می شود.

در ادامه این اطلاعات آمده است: ساخت این پالایشگاه با هدف تامین 55 میلیون لیتر فرآورده‌های اصلی موردنیاز كشور در سه مرحله تعریف شده كه مرحله نخست آن با ظرفیت تولید روزانه 12 میلیون لیتر بنزین و 6 میلیون لیتر نفت‌گاز تا پایان سال 91 به بهره برداری می رسد.

در اطلاعات منتشره از مهم ترین اهداف ساخت پالایشگاه میعانات گازی ستاره خلیج فارس، پالایش 360 هزار بشكه‌ میعانات گازی در روز برای جلوگیری از واردات بنزین و فرآورده‌های نفتی، افزایش تولید بنزین و محصولات مطابق با استانداردهای كیفی اروپا، همچنین ساخت پالایشگاهی با توجه به الزامات زیست‌محیطیاعلام شده است.

ارزش افزوده پالایشگاه‌های میعانات گازی بیشتر از پالایشگاه‌های نفتی است و از سوی دیگر، تولید بیش از 75 درصد بنزین و نفت‌گاز از خوراك پالایشگاه میعانات گازی از جمله توجیه‌ های اقتصادی برای ساخت این پالایشگاه است علاوه بر موارد فوق، این پالایشگاه به تنهایی روزانه 13 میلیون لیتر نفت گاز و 19 هزار بشكه ال.پی.جی (گاز مایع) تولید خواهد كرد. استفاده از تاسیسات زیربنایی منطقه بندرعباس نیز در كاهش هزینه‌های سرمایه‌گذاری این طرح موثر بوده است.

ساخت پالایشگاه میعانات گازی ستاره خلیج فارس، از جمله طرح‌های بسیار مهم وزارت نفت است كه طی سالهای اخیر وزیران قبلی و كنونی نفت، با توجه به نیاز داخل به سوخت و تحریم‌های خارجی، بر شتاب بخشیدن به اجرای آن تاكید كرده‌اند.

پالایشگاه ستاره خلیج فارس بعنوان نخستین پالایشگاه طراحی شده براساس خوراك میعانات گازی كشور در زمینی به مساحت 700 هكتار و در سه ردیف 120 هزار بشكه‌ای در كنار پالایشگاه فعلی بندرعباس در حال ساخت است.

خوراك مورد نیاز این پالایشگاه از طریق خط لوله ای بطول بیش از450 كیلومتر از پالایشگاه ‌های گازی عسلویه تامین می شود كه تاكنون 95درصد آن لوله گذاری شده است.

این پالایشگاه در20 كیلومتری غرب شهر بندرعباس قرار دارد.ك/3

512/668